Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 13 september 2016

Autofinanciering met 0% rente voorbij

De periode van een autolening tegen 0% rente afsluiten is voorbij. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) had al eerder bij de auto-importeurs aangedrongen op het stopzetten van deze leningen maar nu heeft de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland) ingestemd met het verzoek. De VFN is met zo goed als alle autofinanciers overeen gekomen dat 0% leningen met ingang van 1 september 2016 niet meer worden aangeboden en verstrekt.

0% rente leek kostenloze lening

Auto-importeurs adverteerden met de slogan “koop nu, betaal later” in combinatie met het aantrekkelijke renteaanbod van 0%. De toezichthouder is van mening dat de lening voor consumenten leek op een kostenloze lening maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Want geld lenen, kost geld. Hoe laag het rentepercentage ook is. 0% rente wekt de illusie dat je als consument gebruik maakt van alleen een uitgestelde betaling zonder bijkomende maandelijkse aflossingen. 

Geld lenen kost geld

Als je als kredietverstrekker wilt adverteren over je product heb je te maken met streng toezicht op al je (reclame-)uitingen. Net als dat op een pakje sigaretten moet staan dat roken dodelijk is moet bij een lening worden gemeld dat lenen geld kost. Vanaf nu is er duidelijkheid voor de consument; een autofinanciering afsluiten tegen 0% rente is verleden tijd. Want de melding “geld lenen geld kost” in combinatie met een rentetarief van 0% is verwarrend. Een extra addertje onder het gras van deze lening was ook nog, dat als u niet op tijd betaalde de 0% lening werd omgezet in een doorlopend krediet met een hoge rente. Een rente lag vaak hoger dan wanneer u zelf een doorlopend krediet had afgesloten om uw auto te financieren.

Nieuwe rentetarieven autolening

Wat de nieuwe rentes gaan worden is nog niet bekend. Worden het gewone leenrentes of blijven ze lager? In ieder geval zal nu duidelijk zijn voor de consument, die een auto gaat kopen, dat geld lenen geld kost en dat aan een lening verplichtingen zitten.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen