Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 13 november 2016

Provisiesysteem Consumptief krediet in orde

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft toelichting moeten geven op de zorg van SP-kamerlid Merkies over het provisiesysteem bij het afsluiten van leningen. Tussenpersonen of bemiddelaars ontvangen provisie als zij een lening of krediet afsluiten voor hun klant. De angst van Merkies is dat tussenpersonen misschien hogere leningen of leningen met een langere looptijd dan nodig afsluiten voor hun klanten om zelf meer provisie te ontvangen.

Geen provisie bij onverantwoorde leningen

Minister Dijsselbloem heeft  Merkies laten weten dat zijn angst niet gegrond is. De tussenpersoon of bemiddelaar is er zelf niet bij gebaat om onverantwoorde leningen af te sluiten omdat hij daarmee zijn provisie verspeeld. De tussenpersoon ontvangt namelijk de provisie gedurende de looptijd van de lening en niet direct na afsluiten van de lening. Als de consument tussentijds de persoonlijke lening of het doorlopend krediet oversluit omdat hij niet tevreden is over de lening of hij heeft een betalingsachterstand van twee maanden of meer dan ontvangt de bemiddelaar geen provisie meer. Hij is er dus bij gebaat om een verantwoorde lening af te sluiten zodat de consument tevreden is en niet overstapt en de lening kan blijven betalen.

Belang DNKM: tevreden klant met verantwoorde lening

De Nederlandse Kredietmaatschappij werkt op ‘execution only’ basis, bemiddeling zonder advies, en berekent geen afsluit- en advieskosten aan klanten. Zij ontvangt uitsluitend provisie van de bank  waar het krediet wordt afgesloten voor de klant. De medewerkers krijgen een vast salaris en geen bonus of provisie. Zij hebben er geen baat bij onverantwoorde leningen af te sluiten want bij betalingsachterstanden van de klant betaalt de bank geen provisie aan ons uit. Hun belang is een tevreden en betalende klant.

Vrijblijvend offerte aanvragen