Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 24 november 2016

Negatieve BKR bij Rood staan

Rood staan op je bankrekening: dat heeft iedereen wel eens. Niets aan de hand; voor de meeste Nederlanders zijn het vaak kleine bedragen en is het voor korte duur. Maar met ingang van 1 december 2016 gaat er een nieuwe regel in: consumenten die meer dan €250 rood staan kunnen hiervoor een negatieve BKR-registratie krijgen. En dat heeft wel grote gevolgen.

Negatieve BKR-registratie: geen lening of hypotheek

Een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie op je naam is vijf jaar van kracht. En met zo’n registratie is het haast onmogelijk om een lening of hypotheek af te sluiten. Deze registratie is bij veel mensen bekend in geval van grote schulden en/of wanbetaling. Maar met de nieuwe regel kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld eenmalig € 250 rood staat. Vervolgens betaal je maandelijks een termijnbedrag van ongeveer €6 aan rente. Vergeet je dit twee keer dan is de negatieve registratie achter je naam een feit. Stel je zit midden in een verhuizing of een andere situatie waarin je minder aandacht hebt voor je financiën dan sta je na twee maanden al geregistreerd. Terwijl je normaal gesproken te boek staat als een persoon met goed betaalbedrag. Deze regel heeft dus grote gevolgen voor deze groep mensen die vervolgens een persoonlijke lening of een doorlopend krediet willen afsluiten of een nieuw huis willen kopen en een hypotheek nodig hebben. Die aanvraag wordt niet geaccepteerd.

Nieuwe regel in strijd met wet?

Volgens een aantal juristen heeft de nieuwe regel geen wettelijke grond. In 2011 heeft de Hoge Raad in een beschikking gesteld dat financiële instellingen altijd een belangenafweging moeten maken voordat ze iemand als wanbetaler aanmelden bij het BKR. Het nadeel van de huidige moderne tijd is in dit geval dat registraties voor kleine bedragen per computer automatisch worden doorgegeven. Niemand maakt tussentijds een belangenafweging. De Hoge Raad heeft in haar beschikking gesteld dat de registratie in verhouding moet staan tot de gevolgen. Bij een eenmalige lage betalingsachterstand kan het niet zo zijn dat je voor 5 jaar een negatieve BKR-registratie achter je naam krijgt. Die persoon moet nog gewoon een lening of een hypotheek kunnen aanvragen. De nieuwe werkwijze is in de ogen van de juristen in strijd met de wet. Zij willen dat de nieuwe regels worden aangepast.

Vrijblijvend offerte aanvragen