Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 17 maart 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

Betaal geen kosten vooraf als u een lening afsluit

Consumenten krijgen steeds vaker te maken met illegale kredietaanbieders als zij online op zoek gaan naar een lening. In de zoektocht naar een lage rente en gunstige voorwaarden kan het zijn dat je in zee gaat met een malafide aanbieder. De AFM krijgt in toenemende mate klachten binnen van consumenten die zijn benadeeld door dit soort oplichters.

Administratiekosten of verzekeringspremie betalen

Een voorbeeld van de wanpraktijken is dat je als consument administratiekosten moet betalen voor het afsluiten van de lening of dat je een verzekeringspremie moet betalen. In beide gevallen laat de malafide kredietaanbieder vervolgens niets meer van zich horen. Of ze sturen de consument een bericht dat de aanvraag voor de lening is afgewezen. Maar ook in dit geval waren ze het reeds betaalde bedrag kwijt.

AFM waarschuwt voor illegale kredietaanbieders

De AFM waarschuwt voor deze praktijken, die vooral via (Marktplaats) advertenties op internet sterk in opkomst zijn. Zij wil de consument wijzen op het feit dat het goed is om voordat je online een lening afsluit te kijken met welke aanbieder je in zee gaat. Is de kredietaanbieder aangesloten bij de AFM? Heeft de aanbieder geen vergunning dan mogen zij geen leningen verstrekken. Ga met zo’n partij dus niet in zee. Dat geldt niet alleen voor het aanbieden van leningen maar ook voor credit cards aanbieders. Adverteerders die geen e-mailadressen hebben met hun bedrijfsnaam erin maar bijvoorbeeld van hotmail, gmail of lavabit zijn meestal geen erkende betrouwbare kredietaanbieders. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Geld lenen zonder BKR-toetsing

Sommige illegale aanbieders gaan een stap verder: zij bieden leningen aan zonder BKR-toetsing. Dat lijkt een mooi aanbod zeker voor consumenten die anders geen lening zouden krijgen maar uiteindelijk worden de problemen nog groter. De AFM probeert dit een halt toe te roepen maar doordat ze via internet te werk gaan en vaak vanuit het buitenland opereren is aanpakken lastig. Het waarschuwen van consumenten is een belangrijke taak.

Betaal geen kosten vooraf als u een lening afsluit

Voor het afsluiten van een lening mag een adviseur geen enkele kosten in rekening brengen. Als u een lening afsluit start u met betalen nadat de lening is gestort op uw rekening. U betaalt vervolgens alleen de maandelijkse kosten aan rente en aflossing.

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kunt u altijd geld lenen zonder kosten vooraf.

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen