Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 20 juni 2017
Via: https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2017/juni/boete-ics

Hoge boete voor creditcardmaatschappij ICS

Meer krediet verstrekken aan consumenten dan financieel verantwoord is niet toegestaan. Creditcardbedrijf ICS heeft dit in de periode van juni 2012 tot maart 2015 wel gedaan en daar heeft de AFM nu een boete voor opgelegd. De boete, €2.400.000, is hoog maar de AFM is van mening dat hij in verhouding staat tot de ernst van dit feit; onverantwoorde kredieten leiden tot betalingsproblemen en –achterstanden. ICS ziet achteraf de ernst ook in gezien het feit dat zij 47 miljoen euro reserveert om gedupeerde kaarthouders te kunnen compenseren als zij in de problemen komen.

Onverantwoorde kredietverstrekking

Als een kredietverstrekker meer krediet verleent dan is toegestaan op basis van de financiële situatie mag de toezichthouder AFM een boete opleggen. Ook voor creditcardmaatschappijen geldt dat het verleende krediet een verantwoord krediet moet zijn. De klant moet het verleende krediet kunnen terugbetalen: op basis van een termijnbedrag van 2% van de hoofdsom, 1% rente en 1% aflossing, rekeninghoudend met zijn huidige inkomsten en lasten (woonlasten en wettelijke norm levensonderhoud voor alleenstaande of samenwonende, met of zonder kinderen).

Betalingen doen met je creditcard is kopen met uitgestelde betaling. De klant gaat een betalingsverplichting aan die hij moet kunnen nakomen. In dit specifieke geval heeft de ICS  tussen 2012 en 2015 geen rekening gehouden met alle bijkomende aspecten van de persoonlijke en financiële situatie van de klant waardoor onterecht hogere kredieten zijn verstrekt. Hierdoor hebben kaarthouders meer rente en kosten moeten betalen aan ICS en met mogelijke financiële problemen als gevolg, waarvoor ICS nu 47 miljoen euro heeft gereserveerd.

Toename gebruik van creditcards tijdens vakantie

In de vakantieperiode is een toename te zien van het gebruik van creditcards. Tijdens de vakantie biedt het gebruik van een creditcard gemak om jezelf te verwennen met wat moois of voor de betaling van extra onvoorziene kosten tijdens de reis aan bijvoorbeeld reparatiekosten van de auto of caravan. Bij thuiskomst wordt een creditcard vaak nog gebruikt om extra uitgaven te doen voor het nieuwe schooljaar van de kinderen. Denk aan kleding, schoolspullen of een nieuwe fiets.

Creditcard omzetten naar lening

Om het opgelopen saldo van de creditcard weer omlaag te krijgen sluiten consumenten na hun vakantie het saldo van de creditcard over naar een consumptief krediet. “Een creditcard is een vorm van indirecte voorfinanciering. Een lening heeft een veel gunstigere aflossingsvoorwaarde en een lagere rente. Als je kiest voor het omzetten van je creditcard saldo naar een persoonlijke lening zet je de lage rente vast en betaal je je openstaande schuld af via een verantwoorde voordelige lening. Op deze manier kun je verantwoord geld lenen om je schulden af te lossen”.

Vrijblijvend offerte aanvragen