Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 november 2017
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Kassa uitzending over Kopen op afbetaling

De oproep van consumentenprogramma Kassa naar ervaringen met kopen op afbetaling heeft veel reacties opgeleverd. Het televisieprogramma heeft inmiddels aandacht besteed aan deze financieringsvorm; in de uitzending van 21 oktober stond het verhaal van een Wehkamp klant centraal. De man, met een licht verstandelijke beperking, heeft een aantal aankopen gedaan bij Wehkamp. De openstaande schuld, van een paar duizend euro, met de hoge rente van 14% wil hij oversluiten naar een lening met een lagere rente. Dat is niet mogelijk op basis van zijn inkomen; hij zit vast aan deze achterafbetaling in termijnen totdat de volledige schuld is afbetaald. Hij heeft vooraf niet goed kunnen inschatten waar hij voor heeft getekend. Dit voorbeeld illustreert de situatie van een grote groep consumenten.

Kopen op afbetaling: 14% rente

Bij postorderbedrijven als Wehkamp, Neckermann, Otto, Wenz en Klingel wordt kopen op afbetaling aangeboden. Dat lijkt voor veel mensen, zeker die het financieel niet breed hebben, een mooie oplossing als je een aankoop wilt of moet doen waar je zelf op dat moment het geld niet voor hebt. Achteraf je aankoop in termijnen afbetalen klinkt aantrekkelijk. De werkelijkheid met een rente van 14% is minder mooi. Financieel kwetsbare consumenten realiseren zich niet met welke voorwaarden ze akkoord gaan. Ze overzien niet wat de gevolgen op lange termijn zijn van deze torenhoge rente; zij leven van dag tot dag en proberen elke maand weer rond te komen. Omdat een lening vaak niet mogelijk is op basis van inkomen blijft alleen de optie kopen op afbetaling over. Ondanks de 14% rente hebben zij geen andere keuze dan hiermee akkoord gaan.

Lening oversluiten

Overstappen naar een lening met een lagere rente is voor de meneer in kwestie op basis van zijn inkomen niet mogelijk vanwege de strenge acceptatieregels bij kredietbemiddelaars en -verstrekkers. Bij Wehkamp zijn nauwelijks acceptatieregels; er wordt geen loonstrook of andere documenten opgevraagd bij de aanvrager waaruit blijkt hoeveel iemand te besteden heeft en of de lening verantwoord is. Kopen op afbetaling is in feite voor iedereen mogelijk, hoe laag je inkomen ook is.

Consumenten die over voldoende inkomen beschikken kunnen wel in aanmerking komen hun postorderkrediet over te sluiten naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet met lage rente en gunstige voorwaarden. Vanaf het moment van oversluiten betaalt de klant direct een lagere rente. Tussentijds aflossen op de lening mag boetevrij; als dit een mogelijkheid is is de consument eerder schuldenvrij.

Oplossing voor financieel kwetsbaren

De verwachting is dat het nieuwe kabinet plannen gaat uitwerken om financieel kwetsbare consumenten beter te beschermen. Nu kan pas worden ingegrepen als betalingsproblemen zijn ontstaan. De meneer uit het voorbeeld valt nu tussen wal en het schip; hij wil juist van zijn hoge rente af en problemen voorkomen, maar overstappen naar een lening met een lage rente is nu niet mogelijk. Als de regelgeving wordt aangepast en een bedrijf als Wehkamp moet een strenger toetsingssysteem gaan voeren waarin de kredietwaardigheid wordt getoetst zal dat ten goede komen aan een verantwoord leenklimaat. Wehkamp heeft in een reactie hierop aangegeven al bezig te zijn met het aanpassen van haar toetsingsbeleid ten aanzien van de kredietwaardigheid van (aanstaande) klanten.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Vrijblijvend offerte aanvragen