Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 23 januari 2018

Geen renteaftrek meer voor restschuld

Het doek is definitief gevallen voor de fiscale aftrek van de rentekosten bij restschuldfinancieringen. Maanden is het aangekondigd, nu is het realiteit. Als u uw huis verkoopt voor een bedrag lager dan het afgesloten hypotheekbedrag, blijft u met een restschuld zitten. Vanwege de gemiddelde hoogte van de restschuld is in de meeste gevallen een financiering nodig om dit bedrag te voldoen.

Financiële tegenvaller huiseigenaar

Tot en met 31 december 2017 waren de rentekosten van deze restschuldfinanciering fiscaal aftrekbaar. Met ingang van 1 januari 2018 is dit belastingvoordeel komen te vervallen. Voor veel huizenbezitters een dubbele financiële tegenvaller: het huis verkopen met een restschuld en vervolgens een restschuldfinanciering zonder fiscale renteaftrek.

Restschuld financieren met consumptief krediet

Ondanks het wegvallen van de renteaftrek blijven de mogelijkheden voor de financiering van een restschuld ongewijzigd. Wel met een grote kanttekening: de restschuld werd vaak meegefinancierd met de hypotheek. Met ingang van 2018 is de maximale hypotheek van 101% naar 100% gedaald. Dat betekent dat de afgesloten hypotheek alleen kan worden gebruikt voor de aankoop van de woning. Eventuele verbouwingen, de financiering van een restschuld of kosten koper moeten op een andere manier gefinancierd worden. Een consumptief krediet afsluiten biedt in de meeste gevallen uitkomst.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

De consument kan kiezen uit twee leenvormen: een persoonlijke lening waarin de rente en de looptijd vaststaan of voor een doorlopend krediet met een variabele rente. De persoonlijke lening geeft zekerheid: de maandlasten zijn tijdens de hele looptijd gelijk en op de einddatum van de lening is de schuld volledig afbetaald. De rente staat nu historisch laag; als voor de persoonlijke lening wordt gekozen profiteert de consument de hele looptijd van deze lage rente.

Vrijblijvend offerte aanvragen