Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 8 oktober 2018
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Rente op studieleningen gaat omhoog

Minister van hoger onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft een wetsvoorstel ingediend om de rente op studieleningen te verhogen. Dat betekent dat alle studenten die na 2020 een HBO of WO studie starten en daarvoor geld lenen, na afloop duizenden euro’s meer moeten terugbetalen aan de overheid dan nu. 

De gemiddelde student heeft na het behalen van zijn diploma een schuld van €21.000,-. Als het wetsvoorstel van de minister wordt aangenomen, betalen studenten zo’n 18 procent meer terug na 2020. Dat betekent dat het maandelijkse bedrag van aflossing en rente, die de studenten na hun studie dienen te betalen, stijgt van €70,- naar €82,-. 

Gebruikt de student de maximale looptijd van 35 jaar om de studieschuld af te lossen, dan betekent dat dat hij dus duizenden euro’s meer kwijt is dan de student die voor 2020 aan zijn studie begint.

Het nieuwe wetsvoorstel levert de schatkist naar schatting 226 miljoen euro op. Volgens de minister noodzakelijk om het leenstelsel op lange termijn in stand te kunnen houden. 

Studentenorganisaties zijn op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ over het voorstel. Zij vrezen dat het hoger onderwijs hierdoor nog meer een ‘elitekwestie’ zal worden en zij zijn bang dat dit een onoverkomelijke drempel is voor jongeren met een migratieachtergrond en jongeren uit gezinnen die minder te besteden hebben. Ook de doorstroom van het MBO naar het HBO zal hierdoor mogelijkerwijs stagneren. 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Vrijblijvend offerte aanvragen