Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 28 december 2018
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Slecht betalingsmoraal onder jongeren

Nieuw onderzoek van incassobureau Intrum toont opnieuw aan dat er een slechte betalingsmoraal onder jongeren heerst. Eerdere onderzoeken van ICS en het Nibud lieten vergelijkbare resultaten zien. 

De verloedering van de betalingsmoraal is ook herkenbaar voor de directeur van De Nederlandse Kredietmaatschappij, Remko Colly. Hij ziet met lede ogen aan hoe jongeren steeds onverantwoorder omgaan met geleend geld. Het is één van de redenen waarom De Nederlandse Kredietmaatschappij bij thuiswonende of inwonende jongeren een minimale leeftijd van 29 jaar hanteert bij het verstrekken van kredieten.

Colly benoemt ook dat het van invloed is dat de studiefinanciering door de bank genomen als een ‘voorschot’ wordt gezien, in plaats van de lening die het in feite is. Iets wat je de studenten haast niet kwalijk kan nemen, daar zelfs in de politieke discussie over het registreren van de studiefinanciering bij het BKR gesproken werd over een voorschot. Colly ageert hiertegen: ‘Het is gewoon een lening, en een flinke ook, waar je de rest van je leven voor aan het afbetalen bent, als je niet uitkijkt.’

Uit het onderzoek van Intrum blijkt dat gebruiksgemak de grootste reden is voor jongeren om aankopen te doen. Het wordt erg gemakkelijk gemaakt door de smartphone en ook het achteraf betalen verlaagt de drempel om een aankoop te doen.

Zorgwekkend, gezien 60% van alle jongeren tussen de 18 en 24 jaar in het afgelopen jaar te laat geweest is met het betalen van één of meerdere rekeningen. 

Rick Terra, directeur van Intrum, benoemt dat het belangrijk is om te werken aan verstandiger financieel gedrag. Allen dan kun je voorkomen dat mensen in de schulden terechtkomen. Hij erkent ook dat het niet gemakkelijk wordt gemaakt voor jongeren, omdat zij haast wel moeten lenen om te kunnen studeren. Hierdoor wordt de mindset over lenen in de basis al anders. Daar komt nog bij dat het kopen op afbetaling steeds gemakkelijker wordt gemaakt. Zo starten jongeren vaak al in de min, terwijl de echte dure levensfase nog moet beginnen.  

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Vrijblijvend offerte aanvragen