Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
karim-manjra-max-rente

Datum: 2 augustus 2019
Via: https://www.internetconsultatie.nl/flitskrediet

Buitenlands Flitskrediet krijgt maximum rente

Vijf miljoen euro. Zo hoog kan de boete oplopen voor flitskrediet aanbieders die zich niet houden aan de regels. Dat heeft het ministerie van Financiën bepaald via de Regeling aanpak flitskrediet, in een consultatie die sluit op 2 september. Deze Regeling zorgt ervoor dat financiële ondernemingen met een vestiging in een andere EU-lidstaat, die online consumptieve kredieten aanbieden aan Nederlandse consumenten, geen hogere rente in rekening mogen brengen dan is vastgelegd in het Besluit kredietvergoeding. De toegestane rente is maximaal 12 % en komt bovenop het geleende bedrag.

Handhaving: boete plus openbaarmaking


Deze maatregel is onderhevig aan strenge handhaving. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) mag bij overtredingen een boete opleggen (in de vorm van een dwangsom of een bestuurlijke boete) van maximaal vijf miljoen euro. Het opleggen van zo’n sanctie maakt de AFM tevens bekend via Twitter, persberichten en op de AFM-website.

Het ministerie van Financiën is duidelijk over het doel van deze openbaarmakingen: consumenten waarschuwen, zodat er minder vraag naar flitskredieten komt.

Flitskredieten liggen momenteel flink onder een vergrootglas: eerder kreeg de Finse online verstrekker van flitskredieten Ferratum al een veeg uit de pan wegens misleiding.

Reactie minister


Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra is de Regeling aanpak flitskrediet een cruciale maatregel tegen het aanbieden van flitskredieten met torenhoge kosten. Flitskredieten worden namelijk vaak aangevraagd door consumenten die nergens anders (meer) terecht kunnen voor een lening. De zeer hoge kosten die bij een flitskrediet in rekening worden gebracht pakken daarom extra schadelijk uit bij deze financieel toch al kwetsbare groep consumenten.

Consumentenbescherming


Met het oog op consumentenbescherming is deze Regeling dan ook bittere noodzaak. Als het aanbod van (flits)kredieten vanuit andere EU-lidstaten aan dezelfde maximumrente gehouden is als bij Nederlandse aanbieders, wordt het financiële risico voor consumenten al een stuk weggenomen.

Buitenlands krediet als goed gereguleerde dienst


Het aanbieden van kredieten maakt deel uit van de diensten die bij een informatiemaatschappij horen. Daarom is het van belang dat kredietaanbieding vanuit een ander EU-land aan consumenten in Nederland wel volledig mogelijk blijft. Deze Regeling biedt het beste van twee werelden. Ze beschermt financiële consumenten in Nederland tegen onhaalbaar (en onrechtvaardig) hoge kosten voor een flitskrediet. Tegelijkertijd borgt de Regeling de vrijheid van consument om te kiezen voor financiële diensten uit een andere EU-lidstaat.


De Nederlandse Kredietmaatschappij en rente


Bij de Nederlandse Kredietmaatschappij word standaard een vaste lage rente gehanteerd. Bovendien mogen klanten altijd boetevrij extra aflossen, bij alle leningvormen en partnerbanken.

Vrijblijvend offerte aanvragen