Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 15 juni 2012

Lenen in de privésfeer ? Niet doen !


Als een vriend je vraagt om geld te lenen, denk dan na welke van de twee je wilt verliezen.

Problemen
Steeds meer Nederlanders staan in de schulden bij familie en vrienden. De afgelopen 12 maanden leende maar liefst 9 procent van de Nederlandse huishoudens bij vrienden, familie of kennissen, volgens onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). In 2009 was dat nog 5 procent. Geen wonder dat het aantal ruzies over deze privéleningen ook toeneemt. "Geld lenen in de privésfeer kan zorgen voor grote problemen. Wij worden steeds vaker benaderd door klanten die een conflict met een vriend of familielid hebben over het terugbetalen van het geleende geld", vertelt jurist Olav Wagenaar van juridisch dienstverlener DAS.

Aankopen
Het
Nibud raadt onderhandse leningen af. "Doe het zo min mogelijk. Kijk vooral uit wanneer een vriend of familielid structureel geld tekort heeft", waarschuwt woordvoerder Annemarie Koop. Vaak is zijn financiële situatie dan zo slecht dat hij het geleende bedrag nooit kan terugbetalen. Voor de schuldenaar bestaat aan de andere kant het risico dat zijn zus of beste vriend hem kritisch gaat volgen in zijn uitgaven. Is die nieuwe computer echt wel nodig? En waarom koop je altijd A-merken in de supermarkt? Geeft de schuldenaar volgens de uitlener te veel geld uit aan 'onbenullige' dingen, dan is een opmerking over de openstaande lening snel gemaakt.

Druk
Nog problematischer wordt het als de schuldenaar in de schuldsanering belandt. "Onderhandse leningen worden vaak niet opgenomen in de schuld en dat betekent dat vrienden en familie hun geld kwijt zijn. Een bank of een postorderbedrijf rekent erop dat een deel van de uitstaande leningen niet kan worden geïnd, maar als vriend of familielid ga je er natuurlijk wel vanuit dat je het geld terugkrijgt. Als dat niet gebeurt, kan de relatie onder druk komen te staan", zegt Koop.

Tijdelijk
Alleen als het geldgebrek van tijdelijke aard is, kan geld lenen bij bekenden een simpele en goedkope oplossing zijn. "Een vriend wordt bijvoorbeeld ontslagen maar zijn uitkering gaat niet direct in. Of de scheiding van je zus is nog niet rond, waardoor ze tijdelijk minder geld heeft. Het gaat dan echt om uitzonderlijke gevallen", verklaart Koop. Het voordeel van lenen in de privésfeer is dat er snel en zonder lastige vragen geld geleend kan worden. Soms kunnen er ook wat gunstigere leencondities worden afgesproken, zoals een niet al te hoge rente of een soepele aflossing.

Overeenkomst
Leg bij een onderhandse lening altijd alles goed vast op papier. Stel een overeenkomst op met daarin het geleende bedrag en de termijn waarin de lening wordt afgelost. Ook is het slim om in het document een maatregel op te nemen voor als het geld niet (tijdig) wordt terugbetaald. En vergeet de rente niet. Deze moet marktconform zijn om te voorkomen dat de Belastingdienst de lagere rente als schenking aanmerkt. Laat de overeenkomst door beide partijen en een getuige ondertekenen.

Verantwoord Geld Lenen!

Vrijblijvend offerte aanvragen