Let op! Geld lenen kost geld

Wat kost een lening?

Geld lenen kost geld. Dat is inmiddels een bekende slogan. Maar wat kost het nu precies? 

Wanneer u geld leent, betaalt u gedurende de afgesproken looptijd een bepaald bedrag per maand om de lening in te lossen. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Hoe hoog dit maandbedrag is, verschilt per lening. 

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat de rente vast. U weet van tevoren welk bedrag u betaalt. De totale kosten hangen af van de looptijd van de lening en de rente. Wanneer u voor een kortere looptijd kiest, betaalt u in totaliteit minder, puur omdat u over een kortere periode rente betaalt.

Voorbeeld

U leent een bedrag van €25.000,-  tegen een rentepercentage van 4,1%. Hieronder een overzicht van de kosten bij verschillende looptijden:

Looptijd Maandelijkse kosten Totale kosten (rente + aflossing)
48 maanden € 564,76 € 27.108
60 maanden € 460,69 € 27.642
72 maanden € 391,41 € 28.182

Doorlopend krediet

Het maandbedrag van een doorlopend krediet is een percentage van de kredietlimiet die u met de bank hebt afgesproken. Dit varieert meestal tussen de 1% en 2% van het leenbedrag. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, de rente kan dus stijgen of dalen gedurende de looptijd.

Voorbeeld

U leent €25.000,- met een aflossingspercentage van 1%. Het bedrag dat u dan iedere maand betaalt is €250,-. 

Als het rentepercentage op 4,5% staat, betaalt u in de eerste maand dus €93,75 rente (namelijk: 25.000 x 4,5% / 12 maanden). Uw maandelijkse termijn is vastgesteld op €250,-. Dat betekent dat u €156,25 aan aflossing betaalt en €93,75 aan rente. Na deze eerste maand is de hoogte van uw leenbedrag nog €24.843,75 (namelijk: 25.000 – 156,25). 

Hoe lager het aflossingspercentage is dat u kiest, hoe lager het maandbedrag is. Maar dat betekent tegelijkertijd ook dat uw looptijd langer is en daardoor betaalt u uiteindelijk over een langere periode rente. Dit kost u dus in totaliteit meer, dan wanneer u voor een hoger aflossingspercentage kiest. Hoe hoger het maandbedrag, hoe hoger het aflossingspercentage en hoe korter de looptijd, hoe lager de kosten.

Wat kost geld lenen bij de bank?

U kunt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten via een professionele kredietbemiddelaar, zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij, maar natuurlijk ook rechtstreeks via uw eigen bank. Misschien verwacht u het niet, maar het rentepercentage van uw eigen bank ligt over het algemeen hoger dan wanneer u via ons een lening afsluit.

De Nederlandse Kredietmaatschappij heeft zich gespecialiseerd in het bemiddelen tussen u en onze partnerbanken. Zowel De Nederlandse Kredietmaatschappij als onze partnerbanken werken volledig online en de gehele werkwijze is geautomatiseerd. Daarnaast zijn wij 100% gericht op het verstrekken van leningen, dat is ons werk. 

In tegenstelling tot de ‘gewone’ bank, die een veel breder aanbod heeft en haar aandacht dus ook over vele vlakken moet verdelen. Deze ‘gewone’ banken zijn grote organisaties met veel personeel, een uitgebreid en duur kantorennetwerk en een sterke marketing. Dat gaat gepaard met hoge kosten. Onze partnerbanken hebben deze kosten niet, waardoor zij u een veel scherper aanbod kunnen doen.

Een simpel rekenvoorbeeld. Een persoonlijke lening van €25.000,- kunt u via De Nederlandse Kredietmaatschappij afsluiten tegen een rente van 6,7%. Dat betekent dat u per jaar €1025,- aan rente betaalt. Dezelfde persoonlijke lening van €25.000,- sluit u bij Rabobank af tegen een rente van 6,75%. U betaalt voor hetzelfde bedrag nu €1688,- per jaar. Een verschil van €663,- per jaar

Wat kost rood staan

Rood staan is een toegankelijke manier van geld lenen. U neemt meer geld op dan er op uw betaalrekening staat, meestal tot een bepaald limiet. Het lijkt heel gemakkelijk, maar let op: Rood staan is een dure vorm van geld lenen. U betaalt namelijk rente over het bedrag dat u roodstaat. Dit rentepercentage kan oplopen tot wel 14%. Voor iedere €1000,- die u roodstaat, betaalt u dus €140,- aan rente per jaar. 

Als u met regelmaat rood staat, dan is het verstandig om eens te kijken naar een doorlopend krediet. Ook daar kunt u extra geld opnemen wanneer dat voor u nodig is, maar u betaalt over het algemeen een veel lager bedrag aan rente dan bij roodstand. 

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen