Let op! Geld lenen kost geld
Geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing

Vind de meest voordelige lening

Een verbouwing van uw huis levert meer op dan alleen extra woonplezier. Het levert ook een stijging in waarde op. Een verbouwing is niet goedkoop en het (mee)financieren met uw hypotheek is niet altijd mogelijk.

Geld lenen voor uw verbouwing met een persoonlijke lening is dan een goede en veelgebruikte optie. Bijkomend voordeel is dat u kunt profiteren van fiscaal voordeel.

Waarom geld lenen voor een verbouwing?

Een verbouwing is nooit goedkoop en kost altijd meer dan u van te voren verwacht. Om een indicatie te geven. Voor een aanbouw bent u zomaar 15.000 euro kwijt en voor een keuken makkelijk 10.000 euro. Omdat genoeg mensen dat niet zomaar willen of kunnen met betalen met spaargeld, zal er geleend moeten worden voor een verbouwing.

Vroeger financierden veel mensen een verbouwing mee in een hypotheek. Sinds 2018 is het alleen nog mogelijk om 100% van de woningwaarde te lenen.

U mag wel een hogere hypotheek afsluiten (tot 106 procent van de woningwaarde) als u energiebesparende maatregelen wilt financieren. En ook kunt u – afhankelijk van het energielabel – een hogere hypotheek krijgen.

Een extra hypotheek die u gebruikt voor een verbouwing is wel gebonden aan strenge voorwaarden, zoals overwaarde van uw huis of stijging van de woningwaarde door de verbouwing. Een taxatie is vereist, met de bijkomende kosten. Een verbouwing financieren via een hypotheek is bovendien duurder vanwege de langere looptijd en dus hogere totale kosten. Daarnaast zijn er nog de kosten voor hypotheekadvies en de notaris.

Wat is het beste alternatief voor een hypotheek?

Een persoonlijke lening is een goed en verantwoord alternatief. U heeft een kortere looptijd (maximaal 15 jaar) en dat maakt de lening doorgaans goedkoper. Een persoonlijke lening is gebaseerd op uw inkomen en niet op de waarde van uw woning. Daarom hoeft u geen kosten te maken voor taxatie, hypotheekadvies en de notaris. Het scheelt u zomaar een paar duizend euro.

U sluit de lening gewoon online af en heeft na goedkeuring van de aanvraag binnen 2 werkdagen het afgesproken bedrag al op uw rekening staan. Zo kunt u direct aan de slag met uw verbouwing.

Vraag vrijblijvend een lening voor een verbouwing aan.

Voor meer informatie over verbouwen:

Huis en hypotheek

Verbouwingskrediet

Verbouwen of verhuizen?

Wat is het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing?


Het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing is €27.500,- en wordt binnen 8 tot 10 jaar terugbetaald.

renovatie

Verbouwingslening en fiscaal voordeel box 1

Een aanbouw aan uw huis laten plaatsen of uw totale woning renoveren kost al snel 10.000 tot ruim 100.000 euro. Tot 75.000 euro kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Voor bedragen hierboven kunt u bij ons terecht voor een combinatie krediet: 2 persoonlijke leningen, ondergebracht bij 2 verschillende aanbieders. Met dit combinatie krediet is het mogelijk om een lening af te sluiten tot wel 150.000 euro. Hiermee krijgt u extra veel mogelijkheden om uw verbouwing te realiseren.

Sluit u een lening af voor een verbouwing, dan heeft u recht op fiscaal voordeel. De rente van uw lening is 100% aftrekbaar van uw inkomstenbelasting (box 1). Het fiscale voordeel in box 1 geldt bij:

 • Een persoonlijke lening voor de verbouwing van uw woonhuis (hoofdverblijf)
 • Een combinatie krediet voor de verbouwing van uw woonhuis (hoofdverblijf). Als bewijs voor de Belastingdienst dient u alle bonnetjes en facturen te bewaren.

Wanneer mag u de rente níét aftrekken in box 1?

 • Wanneer u de lening gebruikt voor de inrichting van uw hoofdverblijf.
 • Als u het geld leent voor een tweede woning/vakantiehuis.
 • Wanneer u een Flex en Zeker lening (de opvolger van het doorlopend krediet) afsluit heeft u geen recht op fiscaal voordeel in box 1.

Fiscaal voordeel in box 3

Soms is wel het mogelijk om leningen, waarover u de rente niet mag aftrekken in box 1, af te trekken in box 3. In box 3 betaalt u belasting over uw spaargeld en vermogen, minus uw schulden. Sluit u een lening af dan maakt u schulden en dat kan gunstig uitpakken in box 3.

De aftrek in box 3 geldt voor leningen voor bijvoorbeeld een tweede huis/ vakantiewoning (aanschaf of een verbouwing).

Onder deze regeling vallen zowel een persoonlijke lening, combinatie krediet als een Flex en Zeker lening. Er geldt wel altijd een drempel voor schuldenbedragen die u mag aftrekken van uw vermogen.

Vanaf 2024 ligt die drempel op meer dan 3700 euro aan leningen en voor fiscale partners op 7400 euro. Door deze regeling betaalt u wellicht minder belasting over uw vermogen en heeft u toch fiscaal voordeel van uw lening.

Lees ook:

Woning verbouwen met belastingvoordeel

Wat zijn de regels voor renteaftrek bij woningverbouwing?

Welke verbouwingen kunt u met een lening financieren?

U kunt iedere denkbare verbouwing financieren met een lening. Dus alles wat te maken heeft met verduurzaming of woningverbetering in het algemeen. De meest gangbare hebben wij voor u op een rij gezet:

 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp
 • Nieuwe keuken plaatsen
 • Nieuwe badkamer plaatsen
 • Dakkapel plaatsen
 • Garage aanbouw
 • Aanbouw of uitbouw woning
 • Opbouw in de vorm van een extra etage of zolder
 • Isolatiemaatregelen (nieuwe kozijnen, spouwmuur, vloer- en dakisolatie, dubbel glas/ HR ++ glas/ triple glas)
 • Asbestverwijdering
 • Groot onderhoud aan de woning zodat de waarde van uw koophuis niet daalt (ook schilderwerk)
 • Nieuwe schuur of tuinhuis
 • Aanleg of renovatie tuin
 • Leggen van een nieuwe vloer (op iedere verdieping)

Waarom een lening afsluiten bij De Nederlandse Kredietmaatschappij?

 • Laagste rente van Nederland vanaf 7%, tegen de beste voorwaarden
 • Met één aanvraag een compleet en realistisch aanbod van meerdere banken (waaronder DEFAM
 • Aanvragen en afsluiten verloopt volledig online, dus snel, foutloos en voordelig.

 • Niet tevreden, geld terug!

Lees ookWaarom zijn wij goedkoper dan banken?

Groene lening

Uw huis verduurzamen met zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie? Bij ons kan het, met een groene lening, speciaal voor duurzame investeringen in uw woning.

Waarom een groene lening?

Een groene lening wordt ook wel GreenLoans genoemd en is specifiek bedoeld om woningen te verduurzamen. Wat zijn de kenmerken en voordelen van een groene lening?

 • Greenloans is een persoonlijke lening van 5.000 euro tot 50.000 euro, voor duurzame investeringen in uw woning: isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp. Een groene lening is vaak wat voordeliger dan een ‘gewone’ lening met een looptijd tot maximaal 15 jaar.

 • Uw aanvraag verloopt geheel online en wij werken samen met gespecialiseerde banken. Zo kunnen we de beste voorwaarden bieden, zoals de laagste rentes van Nederland. U bent bij ons goedkoper uit dan met een groene lening via bijvoorbeeld Rabobank of ING.

 • Een groene lening is fiscaal aftrekbaar in box 1.

 • Via GreenLoans financiert u een duurzame verbouwing met een veel kortere looptijd (maximaal 15 jaar) dan via uw hypotheek (30 jaar). U betaalt dus korter rente én u heeft uw lening veel sneller afbetaald.

 • Met een groene lening leent u eenvoudig eenmalig een vast bedrag voor een duidelijk doel. U hoeft zich niet overal voor te verantwoorden, te voldoen aan strenge voorwaarden en extra kosten te maken (taxatie, advies, notaris). Dat is bij het verhogen van de hypotheek wel het geval.

Elektrische fiets of auto

Voor de financiering van een elektrische fiets of elektrische auto hoeft u bij ons geen speciale groene lening af te sluiten. Een persoonlijke lening met een vaste lage rente voldoet prima voor deze leendoelen.

Tips voor uw verbouwing

4 tips voor als u uw huis wilt verbouwen:

 • Bonnetjes bewaren! U heeft namelijk bij een persoonlijke lening meestal recht op 100% fiscale aftrek van de rente, in box 1. Dan dient u te wel te kunnen aantonen dat de lening is ingezet voor een verbouwing. Bewaar dus de bonnetjes en facturen goed, de Belastingdienst kan er jaren later nog om vragen. GreenLoans is als speciale groene lening altijd fiscaal aftrekbaar

 • Probeer sowieso bij een verbouwing altijd uw woning te verduurzamen. Dat lijkt een open deur, maar is voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Verduurzaamt u uw woning met een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie, dan verhoogt u de woningwaarde nog eens extra – bovenop die mooie nieuwe keuken of de dakkapel.

  Bovendien geven steeds meer hypotheekverstrekkers een duurzaamheidskorting bij een goed energielabel. Dat betekent een vermindering op uw hypotheekrente. Deze korting geldt zowel bij de aanschaf van een energiezuinig huis als bij verduurzaming van uw huidige woning. Vraag ernaar bij uw bank of hypotheekverstrekker.

 • Twijfelt u over het verhogen van uw hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening?
  Om uw hypotheek te mogen verhogen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals overwaarde.

  U gaat vaak in een hogere risicoklasse vallen en betaalt dus tijdens de rest van uw looptijd extra hypotheekrente. Ook moet er een taxatierapport worden opgesteld, u heeft hypotheekadvies nodig en de verhoogde hypotheek moet bij de notaris worden geregistreerd. Een persoonlijke lening sluit u eenvoudig online af, zonder al die extra voorwaarden, kosten en gedoe. De rente ligt iets hoger, maar de looptijd is maximaal 15 jaren dus betaalt u minder lang rente. Heeft u een kleinere lening nodig dan is een persoonlijke lening meestal voordeliger. Pas bij grotere bedragen (vanaf ongeveer 25.000 euro) kan een hypotheekverhoging interessanter zijn. Bovengenoemde extra kosten wegen dan beter op tegen de lange looptijd (en lagere rente) van een hypotheek.

 • Vraag offertes op bij verschillende aannemers. Dat lijkt een heel gedoe, maar levert u uiteindelijk veel op. Met verschillende offertes krijgt u een goed overzicht over de kosten, (leverings)voorwaarden en werkwijze van de aannemers. Een verbouwing kan een behoorlijke inbreuk op uw privacy betekenen. Dan is het wel zo prettig als u een goed gevoel heeft bij uw aannemer. 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen