Let op! Geld lenen kost geld
Geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing

Een verantwoorde financiering vanaf 6,5%

Een verbouwing in- of aan uw huis levert meer op dan alleen extra woonplezier. U kunt uw woning duurzamer maken en uw huis stijgt in waarde. Een verbouwing is alleen niet goedkoop, maar (mee)financieren met uw hypotheek is vaak niet mogelijk. Dan blijkt geld lenen voor uw verbouwing een goede optie. Bijkomend voordeel is dat u kunt profiteren van fiscaal voordeel.

Waarom geld lenen voor een verbouwing?

Vroeger financierden veel mensen een verbouwing mee in een hypotheek. Sinds 2018 is het alleen nog mogelijk om 100% van de woningwaarde te lenen.
Een extra hypotheek voor een verbouwing is gebonden aan strenge voorwaarden, zoals overwaarde van uw huis of stijging van de woningwaarde door de verbouwing (taxatie vereist). Een verbouwing financieren via een hypotheek is bovendien duurder (een langere looptijd dus hogere totale kosten). En dan zijn er nog de kosten voor advies, taxatie en notaris.

Een persoonlijke lening is een goed alternatief. U heeft een kortere looptijd (maximaal 15 jaar) en dat maakt de lening doorgaans goedkoper. Een persoonlijke lening baseert zich op uw inkomen en niet op de waarde van uw woning, daarom hoeft u geen kosten te maken voor advies, taxatie en de notaris. U sluit de lening gewoon online af en heeft na goedkeuring van de aanvraag binnen 2 werkdagen het afgesproken bedrag al op uw rekening staan. Zo kunt u direct aan de slag met uw verbouwing!

Vraag vrijblijvend een lening voor een verbouwing aan.

Lees ook:

Huis en hypotheek

Verbouwingskrediet

Verbouwen of verhuizen?

Wat is het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing?


Het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing is €27.500,- en wordt binnen 8 tot 10 jaar terugbetaald.

renovatie

Verbouwingslening en fiscaal voordeel box 1

Een aanbouw aan uw huis laten plaatsen of uw totale woning renoveren kost al snel meer dan 50.000 euro. Tot 75.000 euro kunt u een persoonlijke lening afsluiten. Voor bedragen hierboven kunt u bij ons terecht voor een combinatie krediet: 2 persoonlijke leningen, ondergebracht bij 2 verschillende aanbieders. Met dit combinatie krediet is het mogelijk om een lening af te sluiten tot wel 150.000 euro. Dankzij dit hoge leenbedrag krijgt u extra veel mogelijkheden om uw verbouwing te realiseren.

Sluit u een lening af voor een verbouwing, dan heeft u recht op fiscaal voordeel. De rente van uw lening is 100% aftrekbaar van uw inkomstenbelasting (Box 1). Het fiscale voordeel in box 1 geldt bij een persoonlijke lening of combinatie krediet, voor de verbouwing van uw woonhuis (hoofdverblijf). U mag de rente van de lening niet aftrekken als u geld leent voor bijvoorbeeld de inrichting van uw huis of voor een tweede woning/vakantiehuis. Als bewijs voor de Belastingdienst dient u alle bonnetjes en facturen te bewaren. 

Let op: Sluit u een Flex en Zeker lening (de opvolger van het doorlopend krediet) dan heeft u géén recht op fiscaal voordeel.

Fiscaal voordeel in box 3

Soms is het mogelijk om leningen, waarover u de rente niet mag aftrekken in box 1, wel af te trekken in box 3. In box 3 betaalt u belasting over uw spaargeld en vermogen, minus uw schulden.

De aftrek in box 3 geldt voor leningen voor bijvoorbeeld een tweede huis/ vakantiewoning (aanschaf of verbouwing). Onder deze regeling vallen een persoonlijke lening, combinatie krediet én een Flex en Zeker lening.
Heeft u in 2023 meer dan 3400 euro aan leningen, dan mag u de openstaande bedragen aftrekken van uw vermogen. Voor fiscale partners ligt de drempel op 6800 euro. Door deze regeling betaalt u wellicht minder belasting over uw vermogen en heeft u toch fiscaal voordeel van uw lening.

Lees ook:

Woning verbouwen met belastingvoordeel

Wat zijn de regels voor renteaftrek bij woningverbouwing?

Welke verbouwingen kunt u met een lening financieren?

U kunt iedere denkbare verbouwing financieren met een lening. Dus alles wat te maken heeft met verduurzaming of woningverbetering in het algemeen. De meest gangbare hebben wij voor u op een rij gezet:

 • Nieuwe keuken plaatsen
 • Nieuwe badkamer plaatsen
 • Dakkapel plaatsen
 • Garage aanbouw
 • Aanbouw of uitbouw woning
 • Opbouw in de vorm van een extra etage of zolder
 • Isolatiemaatregelen (nieuwe kozijnen, spouwmuur, vloer- en dakisolatie, dubbel glas/ HR ++ glas/ triple glas)
 • Asbestverwijdering
 • Groot onderhoud aan de woning zodat de waarde van uw koophuis niet daalt (ook schilderwerk)
 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp
 • Nieuwe schuur of tuinhuis
 • Aanleg of renovatie tuin
 • Leggen van een nieuwe vloer (op iedere verdieping)

Waarom een lening afsluiten bij De Nederlandse Kredietmaatschappij?

 • Laagste rente van Nederland vanaf 6,5%, tegen de beste voorwaarden
 • Met één aanvraag een compleet en realistisch aanbod van 5 banken (waaronder DEFAM
 • Vergelijk rente, voorwaarden en datum uitbetaling in één overzicht
 • Geheel vrijblijvend en kosteloos offerte aanvragen
 • Snel, foutloos en voordelig
 • Niet tevreden, geld terug!

Lees ookWaarom zijn wij goedkoper dan banken?

Groene lening

Uw huis verduurzamen met zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie? Bij ons kan het, met een groene lening, speciaal voor duurzame investeringen in uw woning.

Waarom een groene lening?

Een groene lening wordt ook wel GreenLoans genoemd en is specifiek bedoeld om woningen te verduurzamen. Wat zijn de kenmerken en voordelen van een groene lening?

 • Greenloans is een persoonlijke lening van 5.000 euro tot 50.000 euro, voor duurzame investeringen in uw woning: isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp. Een groene lening is vaak wat voordeliger dan een ‘gewone’ lening met een looptijd tot maximaal 15 jaar.

 • Door de online werkwijze en exclusieve samenwerking met gespecialiseerde banken kunnen we de beste voorwaarden bieden met een van de laagste rentes van Nederland. Meestal bent u bij ons goedkoper uit dan met een groene lening via bijvoorbeeld Rabobank of ING.

 • Vaste lage rente en de rente staat vast gedurende de looptijd.

 • Een groene lening is doorgaans fiscaal aftrekbaar. Wie online geld wil lenen voor zonnepanelen, kan ook de BTW terugvragen. Dubbel fiscaal voordeel dus!

 • Hypotheek verhogen voor verbouwing is niet nodig. Via greenloans financiert u een duurzame verbouwing met een veel kortere looptijd (maximaal 15 jaar) dan via uw hypotheek (30 jaar).

 • Met een groene lening leent u eenvoudig een vast bedrag voor een duidelijk doel en hoeft u zich niet overal voor te verantwoorden, zoals bij het verhogen van de hypotheek of subsidieaanvraag.

Elektrische fiets of auto

Voor de financiering van een elektrische fiets of elektrische auto hoeft u bij De Nederlandse Kredietmaatschappij geen speciale groene lening af te sluiten. Een persoonlijke lening met een vaste lage rente voldoet prima voor deze leendoelen.

Tips voor uw verbouwing

5 tips voor wanneer u uw huis wilt verbouwen:

 • Pas bij een verbouwing vanaf 25.000 euro wordt een hypotheek zinvol. Dat komt omdat bij een verhoging van uw hypotheek opnieuw wordt gekeken naar uw inkomen en naar de woningwaarde. U betaalt dus opnieuw advies-, taxatie- en notariskosten, samen zo’n € 3.500 euro. Pas bij een wat duurdere verbouwing vanaf € 25.000 staan deze kosten in verhouding tot de verbouwing.

  Bij een persoonlijke lening komen deze kosten er niet bij. De looptijd ligt ook lager (maximaal 15 jaar in plaats van 30 jaar hypotheek). Hierdoor bent u veel sneller van uw schulden af en heeft u uiteindelijk minder rentekosten dan met een extra hypotheek. 

 • Niet uw hypotheek verhogen, maar laten oversluiten. Als u uw hypotheek verhoogt, betaalt u een hogere rente (risico opslag) voor de gehele hypotheek. Waarom? U leent een hoger bedrag en vormt daarom een hoger risico voor de bank, waarschuwt de Consumentenbond. Het kan daarom een goede optie zijn om de hele hypotheek over te laten sluiten als u een verbouwing plant.

 • Bonnetjes bewaren! U heeft namelijk meestal recht op 100% fiscale aftrek (box 1) van de rente van uw persoonlijke lening. Dan dient u te wel te kunnen aantonen dat de lening is ingezet voor een verbouwing. Bewaar dus de bonnetjes goed, de Belastingdienst kan er jaren later nog om vragen.

 • Probeer bij een verbouwing altijd uw woning te verduurzamen. Dat lijkt een open deur, maar is voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Verduurzaamt u uw woning met een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie, dan verhoogt u de woningwaarde nog eens extra – bovenop die mooie nieuwe keuken of de dakkapel. Bovendien bestaat er een speciale groene lening. Deze is altijd fiscaal aftrekbaar.

 • Vraag offertes op bij verschillende aannemers. Dat lijkt een heel gedoe, maar levert u uiteindelijk veel op. Met verschillende offertes krijgt u een goed overzicht over de kosten, (leverings)voorwaarden en werkwijze van de aannemers. Een verbouwing kan een behoorlijke inbreuk op uw privacy betekenen en dan is het wel zo prettig als u een goed gevoel heeft bij uw aannemer. 
Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen