Let op! Geld lenen kost geld
Fiscaal voordeel bij een lening

Fiscaal voordeel bij een lening

Ontdek de voorwaarden en bereken uw voordeel

De banken waarmee wij samenwerken behoren al tot de voordeligste van Nederland. Wanneer u ook nog eens voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor fiscale renteaftrek kunt u nóg voordeliger een persoonlijke lening afsluiten.

Bekijk hieronder de verschillende voorwaarden en mogelijkheden van belastingvoordeel via de Belastingdienst. U kunt daarnaast direct uw lening berekenen met fiscaal voordeel.

Voorwaarden en mogelijkheden van belastingvoordelen

In sommige gevallen biedt de Belastingdienst mogelijkheden om de rente van de lening fiscaal af te trekken of zijn er andere bijkomende voordelen van een lening.

Renteaftrek van de lening in box 1

In box 1 betaalt u belasting over inkomen uit werk en woning. Er zijn verschillende aftrekbare posten in box 1. Voor persoonlijke leningen geldt dat u de rente mag aftrekken wanneer u de lening gebruikt voor de eigen woning. De rente van een persoonlijke lening is dus alleen aftrekbaar in box 1 als u de lening gebruikt voor de aankoop van een eerste woning, een verbouwing of onderhoud van uw koophuis. Gebruikt u de persoonlijke lening voor een auto of camper dan is de lening niet fiscaal aftrekbaar.

Let op: een Doorlopend Krediet is niet aftrekbaar in box 1.

Overzicht renteaftrek Persoonlijke Lening per leendoel

Bestedingsdoel Rente aftrekbaar
Auto, boot, camper/caravan, motor Nee
Woningverbetering, verbouwing Ja
2e woning, recreatiewoning Nee
(Bijkomende) kosten woning (kosten koper) Ja
Aanleg tuin Ja
Verduurzaming (zonnepanelen, warmtepomp, isolatie etc.) Ja
Extra financiële ruimte Nee
Studie Nee

Belastingvoordeel lening in box 3

In box 3 betaalt u belasting over uw eigen vermogen zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning. Wanneer u een lening aangaat heeft u een schuld openstaan, de hoogte van de openstaande lening mag u daarom in sommige gevallen gedeeltelijk in mindering brengen op uw vermogen. Zo hoeft u minder belasting te betalen in box 3.

Enkele voorwaarden:

De leningen moeten bij elkaar opgeteld boven de € 3.000,- (of € 6.000,- in het geval dat u een fiscaal partner heeft) uit komen. U mag alleen het gedeelte van de lening boven dit bedrag aftrekken. Bijvoorbeeld: U en uw partner hebben een persoonlijke lening van €19.000, u kunt van €19.000 - €6.000  = €13.000 aftrekken.

Niet alle leningen zijn aftrekbaar in box 3. Alleen leningen die niets te maken hebben met uw eerste koophuis, vallen in box 3 en mag u aftrekken van het eigen vermogen. Dit zijn bijvoorbeeld:

Lening met fiscaal voordeel berekenen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen