Let op! Geld lenen kost geld
Fiscaal voordeel bij een lening

Fiscaal voordeel bij een lening

Ontdek de voorwaarden en bereken uw voordeel

De banken waarmee wij samenwerken behoren al tot de voordeligste van Nederland. Als u ook nog eens voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor fiscale renteaftrek kunt u nóg voordeliger een persoonlijke lening afsluiten.

Bekijk hieronder de verschillende voorwaarden en mogelijkheden van belastingvoordeel via de Belastingdienst. U kunt daarnaast direct uw lening berekenen met fiscaal voordeel.

Voorwaarden en mogelijkheden van belastingvoordelen

De Belastingdienst biedt soms de mogelijkheid om de rente van uw persoonlijke lening af te trekken in box 1. Ook is er onder voorwaarden aftrek mogelijk in box 3.

Renteaftrek van de lening in box 1

In box 1 betaalt u belasting over inkomen uit werk en woning. Er zijn verschillende aftrekbare posten in box 1.

Sluit u een persoonlijke lening af voor de eigen woning, dan mag u de rente aftrekken. De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in box 1, als u de lening gebruikt voor:

 • De aankoop van een eerste woning (waar u ook echt woont).
 • Een verbouwing of onderhoud van uw koophuis.
 • Verduurzaming van uw koophuis. We bieden hiervoor zelfs een groene lening aan, speciaal bedoeld voor duurzame investeringen in uw huis.

Let op: de rente van een persoonlijke lening voor een auto of camper is niet fiscaal aftrekbaar. Ook een doorlopend krediet en de opvolger Flex en Zeker lening zijn niet aftrekbaar in box 1.

Overzicht renteaftrek persoonlijke pening per leendoel

Bestedingsdoel Rente aftrekbaar
Auto, boot, camper/caravan, motor Nee
Woningverbetering, verbouwing Ja
2e woning, recreatiewoning Nee
(Bijkomende) kosten woning (kosten koper) Ja
Aanleg tuin Ja
Verduurzaming (zonnepanelen, warmtepomp, isolatie etc.) Ja
Extra financiële ruimte Nee
Studie Nee

Belastingvoordeel lening in box 3

In box 3 betaalt u belasting over uw eigen vermogen zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning. Als u een lening aangaat heeft u een schuld openstaan en dat vermindert uw vermogen. De hoogte van het openstaande bedrag mag u daarom in sommige gevallen gedeeltelijk in mindering brengen op uw vermogen. Zo hoeft u minder belasting te betalen in box 3.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

In box 3 betaalt u belasting over uw eigen vermogen zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning. Wanneer u een lening aangaat heeft u een schuld openstaan, de hoogte van de openstaande lening mag u daarom in sommige gevallen gedeeltelijk in mindering brengen op uw vermogen. Zo hoeft u minder belasting te betalen in box 3.

Enkele voorwaarden:

 1. De leningen moeten bij elkaar opgeteld boven de 3700 euro uitkomen (7400 euro voor fiscale partners). U mag alleen het gedeelte van de lening boven dit bedrag aftrekken.
  Bijvoorbeeld: U en uw partner hebben een persoonlijke lening van 19.000 euro, u kunt dus 19.000 euro – 7400 euro = 11.600 euro aftrekken.
 2. Niet alle leningen zijn aftrekbaar in box 3. Alleen leningen die niets te maken hebben met uw eerste koophuis, vallen in box 3 en mag u aftrekken van het eigen vermogen. Dit zijn bijvoorbeeld:
 • Persoonlijke lening en doorlopend krediet/ Flex en Zeker lening.
 • Tweede huis financieren.
 • Studieschuld bij DUO (alleen als de schuld niet meer in een gift omgezet kan worden).
 • Roodstand op uw betaalrekening.
 • Creditcardschuld.

Lening met fiscaal voordeel berekenen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen