Let op! Geld lenen kost geld

Auto financiering

Geld lenen voor een auto vanaf 5,7%

indicator
Auto financiering

Een nieuwe auto kopen omdat het nodig is of omdat u graag een andere auto wilt? Maar u heeft nog niet genoeg gespaard? Een autolening is de meest voor de hand liggende optie. U kunt een auto op verschillende manieren financieren zoals geld lenen bij de bank of een kredietverstrekker, met spaargeld, een financiering bij een merkdealer of leasen.

Iedere leenvorm auto financiering kost geld (op spaargeld na). Maar, u hoeft niet onnodig teveel te betalen. Wij geven een overzicht van mogelijkheden om te lenen en vergelijken van leningen zodat u voordelig uit bent met een lening voor een auto.

Geld lenen voor een auto

Uw nieuwe of tweedehands auto financieren kan op een aantal manieren, namelijk met spaargeld, met een persoonlijke lening en een financiering of lease via de merkdealer. Iedere financieringsmogelijkheid heeft voor- en nadelen. Uw keuze voor de autolening is afhankelijk van of u jarenlang wilt/ kunt sparen voor een auto of dat u nú van uw nieuwe auto wil genieten of nodig heeft.

Auto financieren met uw spaargeld 

Heeft u voldoende spaargeld dan is het de beste manier om een auto te kopen. U bent namelijk geen geld kwijt aan rente. Maar het grote nadeel is wel dat uw buffer voor onvoorziene uitgaven slinkt of weg is. Alleen wanneer u ruim voldoende gespaard heeft is een auto financering met spaargeld een interessante optie.

Auto financieren met een persoonlijke lening

Een alternatieve optie voor de autolening is een persoonlijke lening. U kunt een persoonlijke lening bij een bank of een online kredietverstrekker, zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij, afsluiten. Deze leenvorm kenmerkt zich door de zekerheid: u spreekt een vaste looptijd (zoals de economische levensduur van de auto) af en u betaalt gedurende die periode een vaste rente. Meestal ontvangt u binnen een paar dagen het geld van de lening en dan heeft u het geld al beschikbaar als u bij de autodealer aanklopt. Daarmee heeft u ook een veel sterkere onderhandelingspositie. Het is mogelijk om bij een bank een persoonlijke lening af te sluiten maar betaalt u daar een hoger rentepercentage dan bij ons (lees ook waarom wij goedkoper zijn dan banken?)

Financieren van auto bij de merkdealer

De auto financieren bij de merkdealer ligt voor de hand omdat u de auto daar ook koopt maar het is een dure vorm van financieren. Niet alleen is de rente van de autofinanciering vaak een paar procent hoger dan bij een bank of kredietverstrekker, u moet vaak ook nog een slottermijn betalen aan het einde van de rit. Daarnaast bent u pas eigenaar van de auto nadat de auto geheel is afbetaald. Ten slotte kunt u minder scherp onderhandelen omdat u ook om een lening moet vragen voor de auto. 

Auto financieren met financial of private lease

Een auto financieren met een lease contract is de laatste optie. Er zijn 2 vormen van leasen : financial lease en operational lease. Financial lease is een vorm van huren en kopen. U betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij en aan het eind van het leasecontract bent u eigenaar, net als bij de finandiering bij de merkdealer na betaling van de slottermijn. Tot die tijd is en blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dankzij deze (hoge) slottermijn zijn de maandbedragen lager maar u moet tijdens de looptijd zelf zorgen dat u voldoende geld opzij zet om de slottermijn te betalen. Financial lease is een duurdere leasevorm in vergelijking met operational lease; alle bijkomende kosten aan onderhoud, belasting en verzekering zijn voor uw rekening.

De andere leasevorm is operational lease. U betaalt maandelijks een vast bedrag en u kunt rondrijden in de auto van uw keuze. Alle bijkomende kosten, met uitzondering van de benzinekosten (net als de bekeuringen, het eigen risico bij schade en de kosten voor meer kilometers zijn ook voor eigen rekening), zijn voor rekening van de leasemaatschappij. U wordt geen eigenaar van de auto; u huurt als het ware de auto. U financiert weliswaar de auto maar u koopt het niet.

Lees in dit artikel meer over de keuze tussen financial lease of consumptief krediet

Wist u dat?

31% van de mensen die geld lenen, geld lenen om een auto te financieren.

auto

 

Tips voor het financieren van uw auto

We hebben een aantal handige tips voor u op een rij gezet waarmee u rekening kunt houden tijdens het uitzoeken van de financiering van uw auto. Lees verder ook financieringsmogelijkheden van de auto verder uitgelegd.

Bepaal de looptijd van de autolening

Wanneer u de persoonlijke lening kiest voor het financieren van uw auto, dan doet u er goed aan de looptijd van de autolening af te stemmen op de economische levensduur van de auto. Gemiddeld is een auto na 5 jaar afgeschreven. Het is dan niet verstandig een autolening af te sluiten voor een periode langer dan 5 jaar.

Leen niet meer dan nodig voor een auto

Voordat u de lening afsluit berekent u uw maximale lening zodat u niet meer zult lenen dan verantwoord is. Vervolgens sluit u een lening af voor de auto voor een bedrag dat pas binnen die kaders. Omdat een auto altijd waarde verliest is het niet verstandig een te dure auto te kopen. Na 5 a 6 jaar is de restwaarde vaak niet zo hoog.

Houd rekening met de maandlasten van de auto

Voor de lening van uw auto bent u maandelijks geld kwijt aan terugbetaling. De maandlasten bestaan alleen niet alleen uit de kosten van de lening maar aan een stuk meer. Houd ook daar rekening mee met het kopen van uw nieuwe auto. De kosten tellen namelijk snel op met onder andere de autoverzekering, brandstof en belastingen.

Bij wie sluit u de autolening af?

Voordat u een autolening afsluit, vergelijkt u altijd de aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers. Er zijn veel aanbieders met verschillende rentepercentages en voorwaarden. Het verschil in kosten van de autolening loopt al snel op wanneer u bij een bank 1 a 2% meer kwijt bent dan een online kredietverstrekker. Bespaar daarom op uw autolening door altijd te vergelijken en te kiezen voor de lening met de laagste rente en die het beste bij uw wensen aansluit. 

Verzeker uw nieuwe auto all risk

Koopt u een spiksplinternieuwe auto? Dan moet u deze uiteraard goed verzekeren. U zult niet de eerste zijn die binnen no time een ongelukt krijgt en een goedkope verzekering heeft afgesloten waardoor u te weinig terugkrijgt om weer een nieuwe auto te kopen. De kans is dan zelfs aanwezig dat u bij moet lenen om eenzelfde auto te kunnen kopen.

Een nieuwe auto die u gekocht heeft met financiering, kunt u het beste all risk verzekeren. Krijgt u dan een ongeluk dan krijgt u in ieder geval een vergoed. Net als met het vergelijken van leningen is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Zo kiest u voor de autoverzekering met de beste dekking tegen de beste prijs.

Ons advies is om uw auto te financieren met een persoonlijke lening bij een online kredietverstrekker. Het is de voordeligste en meest overzichtelijke optie.

Bekijk ook de mogelijkheden voor het financieren van een elektrische auto of een van de andere leendoelen

Vrijblijvend offerte aanvragen

Vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen een paar uur het aanbod van 5 banken in 1 overzicht.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen