Let op! Geld lenen kost geld

Kan ik geld lenen met een uitkering?

Veelgestelde vragen over lenen en inkomen

Ja. In sommige gevallen kunt u geld lenen met een uitkering

Het is echter niet vanzelfsprekend dat kredietverstrekkers geld lenen aan mensen met een uitkering. Om geld te kunnen lenen is namelijk een vast inkomen van belang, wat zeker niet altijd het geval is bij een uitkering. Een onvast of eindig inkomen verhoogt het betalingsrisico, waardoor kredietverstrekkers vaak het maximale leenbedrag verlagen en een hogere rente rekenen. Of helemaal geen lening verstrekken.

Wij hebben de opties om geld te lenen met een uitkering voor u op een rij gezet.

Wanneer kunt u geld lenen met een uitkering?

 • Een vast inkomen vanuit uw uitkering vergroot de kans dat u geld kunt lenen.
 • De uitkering dient te worden uitgekeerd tijdens de gehele looptijd van de lening.
 • Heeft u een AOW, WAO of WIA IVA uitkering en wordt u niet meer herkeurd? Dan kunt u geld lenen en uw inkomen wordt vaak voor 100% meegenomen bij de berekening van uw maximale leenbedrag.
 • Bij herkeuring of een WIA WGA uitkering nemen onze partnerbanken maximaal 70% van uw inkomen uit de uitkering mee. Mensen met een WIA WGA uitkering kunnen doorgaans alleen in aanmerking komen voor een lening, als er een partner is met een vast dienstverband of een inkomen uit zelfstandigheid (langer dan 3 jaar zelfstandig).
 • Bij een Wajong uitkering staat de hoogte van uw maandelijkse inkomen vast. Ook betreft het een langdurige uitkering en daarom kunt u met een Wajong uitkering een lening aanvragen. Dit geldt echter niet voor alleenstaanden met een Wajong uitkering (de uitkering is te laag voor voldoende leencapaciteit). Als er een partner is met een vast dienstverband of een inkomen uit (minimaal 3 jaar) zelfstandigheid kan het in een aantal gevallen wel mogelijk zijn om in aanmerking te komen voor een lening.

Wanneer kunt u géén geld lenen met een uitkering?

 • Bij een WW uitkering. De maximale duur van een WW uitkering is 24 maanden, te kort om probleemloos uw lening te kunnen afbetalen.
 • Ook met een bijstandsuitkering (WWB) kunt u geen geld lenen. Uw inkomen (70 – 100% van het minimumloon) is te laag om ook nog de kosten van een lening (afbetaling plus rente) te kunnen terugbetalen.  

5 Tips voor geld lenen met een uitkering

Valt u onder een van de uitkeringsgerechtigden die geld kunnen lenen? Wij bieden u graag een aantal tips om zo verantwoord mogelijk een lening af te sluiten.

 1. Kies altijd voor een persoonlijke lening. Omdat een persoonlijke lening een vaste looptijd met een vaste lage rente en vaste maandlasten kent, is dit de meest verantwoorde manier van geld lenen. U kunt precies zien wanneer uw lening is afgelost en uw schuld slinkt elke maand.

 2. Kies voor de lening met de laagst mogelijke rente. Geld lenen kost altijd geld. U betaalt maandelijks een bedrag aan aflossing plus rente terug. De hoogte van de rente heeft dus invloed op de hoogte van uw maandelijkse aflossingen. Als u gaat vergelijken, zult u zien dat de bank met de laagste rente bij een gelijke looptijd ook de laagste maandlasten heeft.

 3. Passen de maandlasten bij uw budget? Het is prettig om geld te kunnen lenen, maar de aflossingen moeten wel passen bij wat u maandelijks kunt betalen. U kunt zelf de hoogte van de maandlasten bepalen, als u een lening aanvraagt. U vergelijkt dan verschillende looptijden en de maandlasten die daarbij horen.
  Onze tip: Het lijkt een goed idee om te kiezen voor een langere looptijd met lagere maandlasten. Het is echter verstandig om de looptijd juist zo kort mogelijk te houden. U betaalt dan namelijk maandelijks een hoger bedrag, maar u bent eerder klaar en heeft daardoor uiteindelijk minder aan rente terugbetaald dan wanneer u kiest voor een lening met een langere looptijd. Kies dus voor een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die u met uw uitkering nog probleemloos kunt dragen.

 4. Bijzondere bijstand. Heeft u dringend geld nodig, omdat bijvoorbeeld uw koelkast of auto het heeft begeven of omdat u juridische hulp nodig heeft? Als u deze onverwachte kosten echt niet kunt betalen (ook niet met een lening of vanuit een verzekering), is het soms mogelijk om een lening vanuit de Bijzondere Bijstand bij uw gemeente aan te vragen.

 5. Pas op met online aanbieders van ‘snel geld lenen met een uitkering’. Komt u een advertentie op internet tegen waarin wordt beloofd dat u geld kunt lenen met een uitkering? Alarmbellen alom! Want vaak betreft dit onbetrouwbare kredietverstrekkers, die misbruik proberen te maken van mensen die financieel omhoog zitten. Denk aan leningen met torenhoge rentes, ondoorzichtige voorwaarden en eindeloze looptijden waar u nooit meer vanaf komt. U kunt controleren of deze – vaak particuliere – aanbieders een vergunning hebben van de AFM. Is deze niet te vinden, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een onbetrouwbare of zelfs illegale partij – wegklikken dus!

Voldoet u aan de voorwaarden om een lening af te sluiten met een uitkering? Bereken hoeveel geld u kunt lenen en vraag dan vrijblijvend online een offerte voor een lening aan.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen