Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel kan ik lenen?

Bereken je lening online vanaf 3,5%

Als u denkt aan geld lenen, wilt u natuurlijk eerst weten hoeveel u kunt lenen. Dit berekent u eenvoudig hieronder. Vul uw gegevens in en ontdek direct hoeveel u maximaal kunt lenen. Op een verantwoorde manier bij één van onze partnerbanken.

Uw inkomen

Voor de bank is uw inkomen een belangrijke factor om het rentepercentage en een verantwoord leenbedrag te bepalen. Zonder vast en bestendig inkomen kunt u geen geld lenen. Niet alleen de stabiliteit maar ook de hoogte van uw inkomen, ten opzichte van uw uitgaven (lasten), zijn van invloed. Hoe stabieler en hoger het inkomen ten opzichte van de lasten, hoe hoger het leenbedrag en hoe lager de rente.

Vast of tijdelijk dienstverband

Een vast contract geeft de bank meer zekerheid. De kans dat u de lening niet gemakkelijk kunt terugbetalen, is namelijk minder groot. Daarom kunt u met een vast contract vaak meer en goedkoper lenen dan met een tijdelijk contract. Ook is de rente lager bij een vast dienstverband. Geld lenen met een tijdelijk contract is wel mogelijk. Vaak wordt een deel van uw inkomen meegenomen bij de beoordeling van uw kredietaanvraag. Hierdoor is het maximale leenbedrag vaak wat lager. En omdat uw werksituatie onzekerder is, betaalt u veelal iets meer rente.

Geld lenen als ondernemer

Wij verstrekken ook leningen aan ondernemers en ZZP’ers. Als u langer dan 3 jaar onderneemt binnen hetzelfde bedrijf, kunt u een lening afsluiten. Het is belangrijk dat uw bedrijf winstgevend is, een positief eigen vermogen heeft en dat u een positieve BKR registratie heeft. Op basis van de jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar bepaalt de bank hoeveel en tegen welke rente u kunt lenen.

Geld lenen met een uitkering

Een uitkering is veelal een minder stabiele vorm van inkomen. Geld lenen met een uitkering is mogelijk, maar niet vanzelfsprekend. Of en hoeveel u kunt lenen is afhankelijk van het type uitkering en de duur. Heeft u een WIA, AOW of WAO uitkering en wordt u niet meer herkeurd? Dan is een lening meestal mogelijk en wordt vaak uw volledige uitkering/inkomen meegenomen. Heeft u een IVA of WGA uitkering, en/of wordt u nog herkeurd? Dan neemt de bank meestal maximaal 70% van uw uitkering mee. Geld lenen met een WW of WWB uitkering is niet mogelijk.

Lening afsluiten met een pensioen

Een pensioen is een stabiel inkomen. Daarom is een lening meestal gewoon mogelijk. Aanvullende pensioeninkomsten zoals een lijfrente worden vaak meegenomen bij de berekening van het maximale leenbedrag. De bank houdt wel rekening met uw leeftijd; zij hanteren een maximale leeftijd voor het verstrekken van krediet.

Uw woonsituatie

Bij het berekenen van uw maximale leenbedrag, houdt de bank rekening met uw uitgaven. Het is belangrijk dat u genoeg financiële ruimte heeft om de lening te betalen. Omdat een koop- of huurhuis verschillende kosten met zich meebrengen, vragen we altijd naar uw woonsituatie. Uw koophuis geldt niet als onderpand voor uw consumptieve lening. Een koophuis geeft de bank wel meer zekerheid over uw woon-, werk- en leefsituatie. Met name als u leent voor woningverbetering of geld leent wat u besteedt aan de woning. Dit resulteert vaak in iets gunstigere voorwaarden, een iets hoger leenbedrag en vaak een wat lagere rente.

Uw gezinssituatie

Net als uw woonsituatie is ook uw gezinssituatie van invloed op uw maandlasten. Bij de beoordeling van uw kredietaanvraag gaat de bank er vanuit dat de maandlasten van een gezin hoger zijn dan van iemand die alleen woont. Dit betekent dat een alleenstaande - als verder alle factoren gelijk zijn - meer kan lenen dan een gezin. U hoeft uw exacte maandlasten niet in te vullen. Bij het berekenen van uw lening maakt de bank gebruik van wettelijke normen op basis van standaardberekeningen van het NIBUD, het voorlichtingsinstituut over geldzaken (daar hanteren ze de eenverdiener met of zonder kind of de tweeverdiener met of zonder kind norm; dit is een wettelijke norm die alle banken NL hanteren).

Uw leeftijd

Alle kredietverstrekkers hanteren een minimum en maximum leeftijd. U kunt geld lenen vanaf 21 jaar en veelal totdat u 74 bent. Als u jonger of ouder bent, is een lening niet mogelijk. Banken hanteren een maximale leeftijd voor het afsluiten van een lening, zodat u de lening voor uw 75e kunt aflossen.

Uw BKR codering

Als u een lening aanvraagt, doen onze partnerbanken altijd een BKR toetsing. Zij kijken hoeveel leningen nog openstaan en of u een positieve of negatieve BKR registratie heeft. Als u nog veel lopende leningen heeft, zorgt dit vaak voor een lager leenbedrag en hogere rente bij uw nieuw af te sluiten krediet. Het is verstanding en goedkoper om alle leningen samen te voegen tot één overzichtelijke voordelige lening waardoor de kans op betalingsproblemen klein is.

Heeft u betalingsproblemen gehad (uw codering krijgt een negatieve registratie vanaf 61 dagen betalingsachterstand of meer) dan is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Lees meer in ons artikel 'Wat wordt wel en niet geregistreerd bij het BKR?'.

Het leenbedrag

Bij ons kunt u lenen vanaf € 2.500 tot € 150.000. Vaak hoeft u niet maximaal te lenen, maar heeft u een specifiek bedrag nodig. Bijvoorbeeld voor het financieren van een auto of verbouwing. De hoogte van uw lening heeft wel invloed op de kosten. Want niet voor alle bedragen is de rente gelijk. Banken werken hiervoor met een staffel. Dit betekent dat de rente lager wordt naarmate het leenbedrag hoger wordt. Dit komt door de vaste kosten van een lening voor de bank, deze wegen minder zwaar bij een hoger kredietbedrag. Daarom is het ook voordeliger om een lopende lening en nieuwe lening samen te voegen tot één lening met een hoger leenbedrag.

De overlijdensrisicoverzekering

U kunt bij uw lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar soms wel verstandig. Met zo’n verzekering voorkomt u dat - in geval van overlijden - uw nabestaanden met schulden achterblijven. De lening wordt dan afgelost door de verzekering. U bepaalt zelf of u dit risico verzekert. Zo’n verzekering heeft geen invloed op de hoogte van uw lening of rente. Een overlijdensrisicoverzekering kost momenteel nog maar een paar euro per maand en staat los van de kosten voor uw lening.

De overlijdensrisicoverzekering

U kunt bij uw lening een overlijdensrisico­verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar soms wel verstandig. Met zo’n verzekering voorkomt u dat - in geval van overlijden - uw nabestaanden met schulden achterblijven. De lening wordt dan afgelost door de verzekering. U bepaalt zelf of u dit risico verzekert. Zo’n verzekering heeft geen invloed op de hoogte van uw lening of rente. Een overlijdensrisico­verzekering kost momenteel nog maar een paar euro per maand en staat los van de kosten voor uw lening.

Actuele rentetarieven

Vrijblijvend offerte aanvragen