Let op! Geld lenen kost geld
Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld kan ik lenen?

Bereken eenvoudig zelf hoeveel u verantwoord kunt lenen

U wilt graag weten hoeveel geld u verantwoord kunt lenen, bijvoorbeeld voor een grote uitgave zoals een auto of verbouwing. Bij ons vergelijkt u eenvoudig zelf de goedkoopste leningen en bepaalt welke lening het beste bij u past.

Lenen kan bij ons vanaf 5000 euro en het maximale leenbedrag is 150.000 euro.

Hoeveel geld u kunt lenen, hangt af van een aantal factoren:

 

Hoeveel u kunt lenen hangt af van uw inkomen

Uw inkomen is voor de bank een belangrijke factor om een verantwoord leenbedrag en het rentepercentage te bepalen. Zonder een vast en bestendig inkomen kunt u geen geld lenen. Niet alleen de stabiliteit en hoogte van uw inkomen zijn van invloed, maar ook uw (vaste) lasten en uitgaven. Hoe stabieler en hoger het inkomen ten opzichte van de lasten, hoe meer u kunt lenen en hoe lager de rente wordt.

Geld lenen met een vast of tijdelijk dienstverband

Een vast contract geeft de bank meer zekerheid. De kans dat u de lening probleemloos kunt terugbetalen, is namelijk groter. Daarom kunt u met een vast contract vaak méér en goedkoper lenen dan met een tijdelijk contract. Geld lenen met een tijdelijk contract is wel mogelijk. Vaak wordt een deel van uw inkomen meegenomen bij de beoordeling van uw kredietaanvraag, dus geen 100%. Hierdoor kan het maximale leenbedrag wat lager uitvallen dan bij een vast contract.

Geld lenen als ondernemer

Wij verstrekken ook leningen aan ondernemers. Als u langer dan 3 jaar onderneemt binnen hetzelfde bedrijf, kunt u een lening afsluiten. Het is belangrijk dat uw bedrijf winstgevend is, een positief eigen vermogen heeft en dat u een positieve BKR- registratie heeft. Op basis van de jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar bepaalt de bank hoeveel en tegen welke rente u kunt lenen.

Geld lenen met een uitkering

Een uitkering is veelal een minder stabiele vorm van inkomen. Geld lenen met een uitkering is mogelijk, maar niet vanzelfsprekend. Of en hoeveel u kunt lenen is afhankelijk van het type uitkering en de duur. Heeft u een WIA, AOW of WAO uitkering en wordt u niet meer herkeurd? Dan is een lening meestal mogelijk en wordt vaak uw volledige uitkering/inkomen meegenomen. Heeft u een IVA of WGA uitkering, en/of wordt u nog herkeurd? Dan neemt de bank meestal maximaal 70% van uw uitkering mee. Geld lenen met een WW of WWB uitkering is niet mogelijk.

Geld lenen met een pensioen

Een pensioen is een stabiel inkomen. Daarom is een lening meestal gewoon mogelijk. Aanvullende pensioeninkomsten zoals een lijfrente worden vaak meegenomen bij de berekening van het maximale leenbedrag. De bank houdt wel rekening met uw leeftijd; zij hanteren een maximale leeftijd voor het verstrekken van krediet. Voor 65-plussers hebben wij een speciale persoonlijke lening 65-plus.

Maandlasten van een lening

Geld lenen kost altijd geld. U betaalt niet alleen het geleende bedrag terug, maar u moet hierover ook rente betalen. Hierbij geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente. Onderstaand vindt u 3 voorbeelden van de maandlasten bij een looptijd van 5 jaar.

  1. Stel, u leent € 5.000,- met een looptijd van 60 maanden (5 jaar). De rente ligt op 6,2%. Het totale leenbedrag komt dan neer op € 5.804,- en u betaalt maandelijks € 97,- af.
  2. Bij € 20.000,-, tegen een rente van 4,1% en met een looptijd van 60 maanden, wordt het totale leenbedrag € 22.113,- met een maandtermijn van € 369,-
  3. Met een lening van € 100.000,- op basis van 60 maanden looptijd wordt de rente 3,8%, het totaalbedrag € 109.784.- en betaalt u maandelijks € 1.830,- euro af.

6 tips voor verstandig lenen

Sluit u een lening af, dan is het een prettig idee dat u deze zonder problemen kunt terugbetalen. Wij geven u 6 tips om verstandig te lenen;

  1. Bepaal hoeveel geld u écht nodig heeft en leen niet meteen uw maximale leenbedrag. Hoe meer geld u leent hoe meer u ook moet terugbetalen en hoe meer rente u uiteindelijk betaalt.
  2. Hoeveel geld kunt u elke maand zonder problemen missen voor de maandtermijn afbetaling?
  3. Welke looptijd past goed bij uw budget? Bij een kortere looptijd hoort een hogere maandtermijn. Maar u bent wel sneller van de lening af en u betaalt dus ook minder lang rente dan bij een langere looptijd. 
  4. Welke looptijd past bij de gebruiksduur van uw bestedingsdoel? Waarom een looptijd van 10 jaar kiezen voor een autolening terwijl u na 5 jaar alweer in een andere auto gaat rijden?
  5. Leningen oversluiten en/of samenvoegen. Dat geeft lagere kosten en meer overzicht.
  6. Kies bij geld lenen voor een verbouwing altijd voor een persoonlijke lening. Dan heeft u recht op belastingvoordeel, want de rente is 100% aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Bereken hieronder het maximale leenbedrag dat voor uw situatie van toepassing is. U ziet meteen het maximale leenbedrag en kunt vervolgens bekijken welke looptijd welke maandtermijn en totaalbedrag oplevert.

Uw woonsituatie

Om uw maximale leenbedrag te kunnen berekenen, houdt de bank rekening met uw uitgaven. Het is belangrijk dat u genoeg financiële ruimte heeft om de lening te betalen. Omdat een koop- of huurhuis andere kosten met zich meebrengen, vragen we altijd naar uw woonsituatie.
Uw koophuis geldt niet als onderpand voor uw consumptieve lening. Een koophuis geeft de bank wel meer zekerheid over uw woon-, werk- en leefsituatie. Met name als u leent voor woningverbetering. Dit resulteert vaak in betere voorwaarden, een iets hoger leenbedrag en vaak een wat lagere rente. Bovendien is de rente bij woningverbetering vaak fiscaal aftrekbaar.

Uw gezinssituatie

Net als uw woonsituatie is ook uw gezinssituatie van invloed op uw maandlasten. Bij de beoordeling van uw kredietaanvraag gaat de bank er vanuit dat de maandlasten van een gezin hoger zijn dan van iemand die alleen woont. Dit betekent dat een alleenstaande - als verder alle factoren gelijk zijn - meer kan lenen dan een gezin.
U hoeft uw exacte maandlasten niet in te vullen. Bij het berekenen van uw lening maakt de bank gebruik van wettelijke normen op basis van standaardberekeningen van het NIBUD

Uw leeftijd

Alle kredietverstrekkers hanteren een minimum- en maximumleeftijd. U kunt bij de meeste banken en lening aanvragen vanaf 21 jaar en tot uw 74 ste jaar. Als u jonger dan 21 jaar of ouder dan 74 jaar bent, is een lening afsluiten niet mogelijk.

De minimumleeftijd is bedoeld om consumenten zich niet al op jonge leeftijd in de schulden te laten steken. Bovendien is het betaalgedrag onder jongeren vaak slechter. Banken hanteren een maximale leeftijd voor het afsluiten van een lening. U kunt tot uw 74 ste een lening aanvragen en deze moet afgelost zijn vóór uw 78 ste.

Uw BKR codering

Als u een lening aanvraagt, doen onze partnerbanken altijd een BKR-toetsing. Zij kijken hoeveel leningen nog openstaan en of u een positieve of negatieve BKR-registratie heeft. Als u nog veel lopende leningen heeft, zorgt dit vaak voor een lager leenbedrag en hogere rente bij uw nieuw af te sluiten krediet.
Het is overigens verstandig en goedkoper om alle leningen samen te voegen tot één overzichtelijke voordelige lening. Zo wordt de kans op betalingsproblemen kleiner, heeft u direct meer overzicht en leent u goedkoper.

Heeft u betalingsproblemen gehad? U krijgt een negatieve BKR- registratie vanaf 3 maanden betalingsachterstand. Met een negatieve registratie is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Lees meer in ons artikel 'Wat wordt wel en niet geregistreerd bij het BKR?'.

Het leenbedrag

Bij ons kunt u lenen vanaf € 5.000 tot € 150.000. Vaak hoeft u niet maximaal te lenen, maar heeft u een specifiek bedrag nodig, voor bijvoorbeeld het financieren van een auto of een verbouwing.
De hoogte van uw lening heeft wel invloed op de rentekosten; niet voor alle bedragen is het rentepercentage gelijk. Banken werken hiervoor met een staffel. Dit betekent dat de rente lager wordt naarmate het leenbedrag hoger wordt. Daarom is het ook voordeliger om een lopende lening en nieuwe lening samen te voegen tot één lening met een hoger leenbedrag. Het rentepercentage daalt en u heeft een veel beter overzicht.

De overlijdensrisicoverzekering

U kunt bij uw lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Met zo’n verzekering voorkomt u namelijk dat - in geval van uw overlijden - uw nabestaanden met schulden achterblijven. De overlijdensrisicoverzekering lost in zo’n geval de lening af. U bepaalt zelf of u dit risico verzekert. Zo’n verzekering heeft geen invloed op de hoogte van uw lening of rente. Een overlijdensrisicoverzekering kost maar een paar euro per maand en staat los van de kosten voor uw lening.

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen