Let op! Geld lenen kost geld

Recreatiewoning financieren

Kies voor een persoonlijke lening

We krijgen steeds meer lening aanvragen voor een recreatiewoning, vakantiewoning of chalet. Consumenten willen een tweede huis voor recreatie, om de drukte van alledag te ontvluchten. Of als belegging, het opbouwen van extra vermogen en inkomen door verhuur.

U leent bij ons tot 150.000 euro voor uw mooie recreatiewoning in Nederland of in het buitenland. Met gunstige voorwaarden en altijd de laagste rentes van Nederland.

Waarom geld lenen voor een recreatiewoning?

Ongeveer 1 op de 20 Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een recreatiewoning. In Nederland en vaker nog in het buitenland. Een tweede huis is een goede investering, want het huisje stijgt (bij goed onderhoud) in waarde.

Gaat u verhuren? Bij een goede bezetting behaalt u er 5% tot wel 10% rendement op. Veel rendabeler dan sparen!

Ook stacaravans, toercaravans en campers blijken favoriete leendoelen. Deze huisjes op wielen zijn goed te verhuren en/of ideaal voor wie zelf lekker vrij wil rondreizen.

Een klein gedeelte van de recreatiewoningen wordt volledig door de eigenaren zelf gefinancierd. Het grootste gedeelte maakt echter gebruik van een lening, al dan niet aangevuld met eigen geld.

Heeft u niet voldoende eigen middelen of wilt u uw spaargeld niet aanspreken voor een vakantiewoning? Of is het niet mogelijk om de recreatiewoning te financieren met een hypotheek? Dan is een persoonlijke lening of een combinatiekrediet een mooie optie, om uw droom van een eigen vakantiewoning waar te maken.

U leent tot 150.000 euro voor uw recreatiewoning, zonder onderpand. Alleen uw inkomen is van belang en we checken volgens de regelgeving hoeveel u verantwoord kunt lenen voor uw tweede huis.

Recreatiewoning financieren met een extra hypotheek?

Denkt u aan een (verhoogde) hypotheek voor uw recreatiewoning?

Dat is soms mogelijk, maar de voorwaarden zijn streng. Uw eerste huis (hoofdverblijf) moet bijvoorbeeld overwaarde hebben, de recreatiewoning moet vast staan en u kunt meestal maar 70% van de waarde financieren. En u mag niet permanent in uw vakantiewoning wonen.
En ander nadeel is dat u voor de duur van uw hypotheek (30 jaar) een hogere hypotheekrente betaalt. Plus een extra risicotoeslag voor de hypotheekverstrekker.

U heeft bij een hypotheek voor een recreatiewoning ook geen recht op fiscaal voordeel, in de vorm van hypotheekrenteaftrek in box 1 (zoals bij uw hoofdverblijf). 

Meer lezen over een tweede huis financieren?

Consumptief krediet tot € 150.000

Een consumptieve lening zoals een persoonlijke lening of een combinatie krediet biedt de nodige voordelen. Zo is er geen onderpand nodig, dus u bepaalt helemaal zelf hoe u het geleende bedrag besteedt.

Het maximale leenbedrag van een combinatie krediet bij ons is 150.000 euro. Nog een voordeel van lenen via ons, want zo’n hoog leenbedrag wordt niet door alle kredietverstrekkers verleend. Meestal is het maximumbedrag 50.000 euro - 75.000 euro. Bij ons kunt u dus méér lenen om uw droom te verwezenlijken. Ook huiseigenaren kunnen meer lenen, tegen een mooie lage rente.

U sluit bij ons een lening met een maximum looptijd van 10 jaar. Anders dan bij een tweede hypotheek bent u dus veel sneller van uw lening af.

Eventueel fiscaal voordeel in box 3

Geld lenen voor een vakantiewoning kan fiscaal voordeel opleveren. Niet in box 1 (inkomstenbelasting), maar in box 3 (sparen, beleggen en schulden). In box 3 vallen namelijk leningen die niets met uw hoofdverblijf te maken hebben.

Als u een lening afsluit voor een tweede huis, heeft u een schuld en dus een lager vermogen. Dat kan gunstig uitpakken in box 3. Er is wel een schuldendrempel van 3700 euro, of 7400 euro voor fiscaal partners (2024).

7 Tips bij geld lenen voor een recreatiewoning

Wij geven u graag 7 tips om zo voordelig en verantwoord mogelijk geld te lenen voor uw recreatiewoning.

  1. Maak een realistisch en ruim kostenplaatje

    Met de aanschafkosten voor de recreatiewoning of chalet bent u er nog niet. Wat dacht u van onderhoudskosten, gemeentelijke belastingen & heffingen of de jaarlijkse kosten van een eventueel vakantiepark? Daar komen andere vaste lasten bij, zoals gas, water, elektra (of de aanschaf van zonnepanelen) en natuurlijk verzekeringen. Informeer u goed over de bijkomende kosten, vooral als u een vakantiewoning in het buitenland koopt.
    Het is zelfs aan te raden bovenop de bekende kosten nog 10% extra te rekenen voor onvoorziene kosten en dit mee te nemen in het leenbedrag.
  2. Controleer of u uw tweede huis kunt verhuren

    Niet overal mag u zomaar uw vakantiewoning verhuren. Check goed de regels van het vakantiepark of het land waar u droomhuisje staat (ook belastingtechnisch).
    En heeft u wel zin om te verhuren? Denk aan het aantrekkelijk maken voor verhuur, opzetten van verhuuraccounts, bijhouden van boekingen, extra onderhoud en natuurlijk het contact met uw gasten en eventuele klachten. Wilt of kunt u de verhuur uitbesteden aan het vakantiepark? Dat kan soms, tegen betaling.
  3. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

    Een vakantiewoning is voor veel mensen een droom die uitkomt. Maar ook een droom is gebaat bij een reality check. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring doen, vooral in het buitenland. Is het huisje in orde? Dan pas is een serieus bod een goed idee.
  4. Verzekeringen

    U doet een grote uitgave, daarom is het slim om uw vakantiewoning goed te verzekeren. Los van een opstal-en inboedelverzekering kunt u ook denken aan lokaal ingegeven verzekeringen. Koopt u bijvoorbeeld een huisje in een gebied met pittige weersomstandigheden, zoals veel (zee)wind, zon of sneeuw? Of juist een appartement in een populaire stad met veel inbraken? Een prettig idee als u dan goed verzekerd bent!
  5. Huisje in het buitenland?

    Verdiep u in de plaatselijke regel- en wetgeving voor het kopen van een vakantiewoning. Zelfs binnen de EU kunnen de regels al verschillen. Soms is het nodig om een vertaler of andere expert in te schakelen om het contract voor u door te nemen.
    Bezoek het huisje en de regio waar u wilt kopen een aantal keer (ook in de minder populaire seizoenen). Zo krijgt u een goed beeld van de omgeving en maakt u een weloverwogen keuze, waar u jarenlang van kunt genieten
  6. Leningen vergelijken.

    Bent u klaar om geld te lenen voor uw recreatiewoning? Bekijk dan een aanbod van verschillende aanbieders. De voorwaarden, rente en opbouw van een lening kunnen verschillen. Bekijk verschillende opties zodat u de lening kiest die bij u en uw situatie past en u niet teveel betaalt.
  7. Kies een zo kort mogelijke looptijd.

    Het beste vergelijkt u daarvoor verschillende looptijden en de maandlasten die daarbij horen. Lagere maandlasten zijn prettig. Maar een kortere looptijd is uiteindelijk goedkoper – u betaalt tenslotte minder lang rente.
Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen