Let op! Geld lenen kost geld
Geld lenen voor woning renovatie

Geld lenen voor woning renovatie

Een renovatie financieren met een lage rente vanaf 6,5%

Is er sprake van (jarenlang) achterstallig onderhoud en ergert u zich dagelijks aan de ouderwetse keuken en oncomfortabele badkamer? Of voldoet u huis over het algemeen niet meer aan de hedendaagse eisen? Ook slechte isolatie, vochtplekken of enkel glas kunnen goede redenen zijn om uw woning te renoveren en in één moeite door te verduurzamen. Zeker nu Nederlandse woningen steeds meer van het gas af gaan en verbouwen vaak een haalbaardere optie is dan verhuizen.

Het renoveren van uw woning kan ervoor zorgen dat uw huis verandert in uw duurzame droomhuis!

Waarom uw woning renoveren?

Bij een renovatie wordt uw huis in goede staat hersteld en gedeeltelijk zelfs vernieuwd. Uw woning wordt verbeterd via verbouwing, isolatie en/of andere vormen van verduurzaming, zodat het klimaatbestendiger wordt en aan wooncomfort wint. Als u uw huidige woning laat renoveren, kunt u het meteen energiezuiniger maken en het leefklimaat verbeteren met bijvoorbeeld betere ventilatie.

Bij een gedegen renovatie gaat isoleren altijd vooraf aan het installeren van nieuwe voorzieningen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Een renovatie verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar zorgt ook voor een stijgende waarde van uw woning. Een investering die zich altijd terug zal betalen! Heeft u niet voldoende spaargeld of wilt u uw spaarrekening niet aanspreken voor de renovatie? Dan is geld lenen voor renovatie een goede optie. Zeker omdat u ook recht heeft op fiscaal voordeel.

Wat kost een renovatie?

Een woning renovatie is een behoorlijke ingreep. De totaalprijs kan uitkomen op bedragen tussen 5000 euro tot zelfs 100.000 euro. Wilt u uw complete woning laten renoveren? U kunt dan uitgaan van een gemiddelde prijs van 50 euro per m² tot ongeveer 300 euro per m³

Lees ook: Wat kost een verbouwing? (Vereniging Eigen Huis)

Lening afsluiten versus hypotheek verhogen

U kunt soms uw hypotheek verhogen om de renovatie te financieren. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden en u moet rekening houden met een aantal haken en ogen:

 • De woning moet al overwaarde hebben of overwaarde krijgen door de renovatie. Sinds 2018 mag u namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen.
 • Een tweede/ verhoogde hypotheek betekent dat u hogere hypotheeklasten krijgt. Omdat u een hogere hypotheek aanvraagt, valt u voor de hypotheekverstrekker mogelijk in een hogere risicogroep. Dat betekent dat u  een hoger rentepercentage gaat betalen. Die extra kosten komen bovenop de rentekosten van het verhoogde hypotheekbedrag. En omdat een hypotheek meestal voor 30 jaar wordt afgesloten, betaalt u die dubbele extra kosten wellicht nog tientallen jaren.  

Met een renovatielening bent u meestal goedkoper uit en krijgt u betere voorwaarden:

 • De kredietverstrekker neemt niet uw huis als onderpand, maar kijkt alleen naar uw inkomen.
 • In tegenstelling tot bij het afsluiten van een hypotheek, zijn er bij een lening géén extra kosten, zoals taxatiekosten, advies- en afsluitkosten en notariskosten. Dat kan zomaar een paar duizend euro schelen.
 • U kunt de looptijd exact laten aansluiten bij de levensduur van de renovatie. Een renovatielening heeft een maximale looptijd van 15 jaar.
 • U kunt tussendoor onbeperkt boetevrij extra aflossen op uw lening.
 • Het leenbedrag wordt binnen 2 werkdagen uitgekeerd, terwijl het afsluiten van een extra hypotheek soms weken kan duren.
 • De rente van een lening ligt vaak iets hoger dan bij een hypotheek. Maar door de kortere looptijd bent u uiteindelijk goedkoper uit dan met een extra hypotheek. 
 • Een lening voor renovatie levert fiscaal voordeel op.

Lening voor renovatie fiscaal aftrekbaar

Men weet vaak wel dat de rentekosten van een hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn (de ‘hypotheekrenteaftrek’). Bij een lening heeft u ook recht op fiscaal voordeel. Leent u geld specifiek voor de renovatie van uw koophuis – of andere vormen van woningverbetering – dan is de rente op uw lening fiscaal volledig aftrekbaar. Dat betekent dat u onder de streep alleen de lening zelf terugbetaalt. U dient wel de facturen en bonnetjes te bewaren als bewijs voor de Belastingdienst.

Lees ook: Wat mag ik aftrekken van de belasting? (Belastingdienst)

Waarom een persoonlijke lening ideaal is voor een renovatie

Een persoonlijke lening voor de renovatie betekent geld lenen met veel zekerheid. U leent een vast bedrag, tegen een vaste lage rente (vanaf 6,7%) en een vaste looptijd. Het geld krijgt u in één keer op uw rekening en u weet precies hoeveel u maandelijks betaalt aan aflossing en rente. U weet ook precies wanneer de lening volledig is afgelost.

Heeft u een wat hoger leenbedrag nodig (50.000 euro tot 150.000 euro) dan is een combinatie krediet een goede optie. Het combinatie krediet is een lening speciaal voor mensen met een hoge leenbehoefte tot wel 150.000 euro. Deze leenvorm combineert 2 persoonlijke leningen bij verschillende banken. Met dit combinatie krediet kunt u hogere bedragen lenen tegen gunstigere voorwaarden. Dat komt omdat de leningen bij meerdere banken worden afgesloten en daarmee het risico voor deze banken wordt gespreid. Dit levert lagere rentes op.

Tips voor geld lenen voor renovatie

Een renovatie is een grote klus. Om de renovatie zo voordelig mogelijk (en zo ontspannen mogelijk!) te kunnen uitvoeren, geven we u graag een aantal tips.

 1.     Een goed begin is het halve werk. Maak daarom een plan voor de renovatie: wat moet er gebeuren, hoelang mag het duren en waar kunt u tijdens de renovatie terecht? Een goed plan geeft rust en overzicht, ook als de zaken uiteindelijk wat anders lopen.
 2.     Vraag meerdere offertes op. De ene aannemer is de andere niet en vergelijken werkt altijd om voor het beste aanbod in prijs/ afwerking/ tijdsbestek te kunnen kiezen.
 3.     Als u een realistisch beeld heeft van de kosten, komt de volgende stap. Kunt u de kosten drukken door zelf mee te werken of alvast wat klussen te doen?
 4.     Kies voor zoveel mogelijk ecologische en duurzame oplossingen. Het is de investering op de lange duur waard, zowel wat betreft de waardestijging van uw huis als voor het milieu.
 5.     Bent u eraan toe om op basis van bovenstaande de lening aan te vragen? Tel er nog 10% bij voor onvoorziene kosten. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan, omdat u de eventuele extra kosten niet kunt betalen.

Offerte voor renovatielening aanvragen

Bekijk via onze berekentool hoeveel u kunt lenen om de renovatie van uw woning te financieren. Of vraag direct en vrijblijvend uw offerte aan.

fiscaal-aftrekbaar

Fiscaal aftrekbaar

Een Persoonlijke Lening voor woningverbetering is fiscaal aftrekbaar.

huis

Vaste extra lage rente vanaf 6,7%

Huiseigenaren profiteren van extra rentevoordeel. 

variabele-rente

Binnen enkele dagen uitgekeerd

2 werkdagen na het tekenen van het contract staat het bedrag op uw rekening.

aflossen

Geen notaris- en taxatiekosten

Anders dan bij het verhogen van uw hypotheek komen er bij een lening geen kosten bij.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen