Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen voor tuinaanleg

Uw tuin opnieuw inrichten of een compleet nieuwe tuin aanleggen bij een nieuwbouwwoning? Een mooie tuin is goud waard, maar ook niet goedkoop. Is uw spaargeld niet toereikend of wilt u het niet voor tuinaanleg gebruiken? Met een lening kunt u de droom van een prachtige tuin toch laten uitkomen. Bij ons sluit u verantwoord en tegen de laagste rente van Nederland een lening af voor uw tuinaanleg. Gewoon online en zonder extra kosten.

Wat kost een nieuwe tuin?

Een tuin laten aanleggen of renoveren is natuurlijk maatwerk. Maar er zijn wel gemiddelde prijzen aan te geven. Voor de aanleg of verbouwen van de tuin kunt u rekening houden met bedragen tussen de 165 euro tot zo’n 625 euro per m2. Het hangt er helemaal vanaf wat de afmetingen zijn van uw tuin, hoeveel (kunst)gras u wilt, welke beplanting u wenst, of er een schuur, veranda, overkapping en/of buitenkeuken komt, hoe luxe de verlichting en aankleding gaat worden en of u kiest voor een zwembad.

Grof gezegd kunnen we uitgaan van de volgende gemiddelde prijzen voor een het aanleggen van een nieuwe tuin:

 • Kleine tuin (<50 m2): vanaf 5.000 tot 20.000 euro
 • Middelgrote tuin (50 - 150 m2): 20.000 tot 50.000 euro
 • Grote tuin (>150 m2): 35.000 tot meer dan 50.000 euro

Heeft u een goede offerte voor de tuinaanleg in huis? Dan wordt het tijd om de financiering te regelen. Dat kan soms met een extra hypotheek, of met een lening.

Hypotheek verhogen of lening voor een tuin?

Sinds 2018 is het alleen nog mogelijk om hypotheek af te sluiten tot maximaal 100% van de woningwaarde. Tuinaanleg en verbouwingen vallen daar niet onder.

Bent u starter op de woningmarkt? Dan kunt u dus de tuinaanleg niet meer meefinancieren met de hypotheek.

Heeft u al een hypotheek, dan is een tweede hypotheek voor tuinaanleg vaak wel mogelijk. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

 • Uw huis moet al overwaarde hebben.
 • Financiering van de tuinaanleg via een tweede hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar. Het rentetarief is weliswaar laag, maar bij het verhogen van een hypotheek betaalt u extra kosten, zoals taxatiekosten, advies- en notariskosten. Dat kan oplopen tot rond de 2000 euro.
 • Als u een hogere hypotheek aanvraagt, valt u voor de hypotheekverstrekker vaak in een hogere risicogroep. Dat betekent dat u een hoger rentepercentage gaat betalen, voor de rest van de looptijd van uw hypotheek.
 • Het kan weken of zelfs maanden duren voordat de tweede hypotheek is geregeld.

Een gunstiger alternatief is een lening. Wilt u een persoonlijke lening afsluiten voor tuinaanleg, dan bent u vaak voordeliger uit:

 • U betaalt geen extra kosten, zoals afsluit- en advieskosten. 
 • Een lening voor tuinaanleg heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. De rente ligt hoger, maar na uiterlijk 10 jaar is de lening volledig afgelost. Daardoor bent u vaak minder geld kwijt aan rentekosten. Bovendien bent u veel sneller van uw lening af.
 • Na goedkeurig van de leningaanvraag heeft u het bedrag al binnen 2 werkdagen op uw rekening staan. Zo kunt u de tuinaanleg direct al betalen.

Rente persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar

Een persoonlijke lening afsluiten voor uw tuin heeft nóg een voordeel: de rentekosten van de lening zijn fiscaal volledig aftrekbaar in box 1. Deze voordeelregel geldt bij leningen die specifiek worden afgesloten voor woningverbetering, verduurzaming of verbouwing van uw huis.
U bewaart de bonnetjes/ facturen en dient ze bij de Belastingdienst in als bewijs. Meer weten over de voorwaarden voor rente aftrek bij aanleg of verbouwen van uw tuin?

Tips geld lenen voor aanleggen tuin

 1. Vraag altijd meerdere offertes aan bij tuinarchitecten en/of hoveniers. Zo krijgt u een goed beeld van de kosten en weet u welk bedrag u nodig heeft.
 2. Kunt u zelf meewerken, bijvoorbeeld bij het leeghalen van de tuin of de aanleg van tegels/ gras? Dat scheelt in de kosten. Het verschil kunt u achter de hand houden als potje voor onvoorziene kosten.
 3. Houd rekening met de gebruiksduur van uw nieuwe tuin. Bent u bijvoorbeeld van plan om binnen 10 jaar uw huis weer te verkopen, kies dan voor een zo kort mogelijke looptijd van de lening. Bij een kortere looptijd betaalt u maandelijks een hoger bedrag aan aflossing en rente. Maar u bent wel sneller klaar. Speel dus bij de aanvraag met de looptijd/maandlasten en kijk welke maandlasten u nog goed kunt dragen.

Offerte aanvragen voor lening 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen