Let op! Geld lenen kost geld

Auto financieren bij vakgarage

indicator
Auto financieren bij vakgarage

Heeft u een mooie auto gezien bij de vakgarage? Voor de financiering van uw occasion of nieuwe auto kunt u letten op een aantal zaken, zoals BOVAG garantie, de voorwaarden en het rentepercentage van een lening.

Auto kopen bij Bovag garage / geen Bovag garage

Koopt u een tweedehandsauto bij een BOVAG-garage dan bent u verzekerd van kwaliteit en een BOVAG Garantie.

Een BOVAG Garantie houdt in dat uw auto tot een half jaar na de koop zonder kosten wordt gerepareerd of hersteld op gebreken die bij de aanschaf niet zichtbaar waren. De garantie geldt zelfs voor gebreken die bij normaal gebruik zijn ontstaan tijdens de 6 maanden garantieperiode. 

Een BOVAG Garantie biedt extra zekerheid op uw aanschaf en de voorwaarden zijn afgestemd met de Consumentenbond en de ANWB. 

Auto kopen bij merkdealer of vakgarage: het verschil in prijs/voorwaarden/garantie

U kunt een (tweedehands) auto kopen bij een merkdealer of een vakgarage. Merkdealers zijn in onderhoud vaak wat duurder omdat ze op een fraaiere locatie zitten met een mooie showroom. Daarnaast zijn ze voor de onderdelen gebonden aan één afgesproken importeur.

Een merkdealer is daarmee afhankelijk van de onderdelen en prijzen van de importeur die inkoopt bij de toeleverancier.

De merkdealer berekent alle kosten door van locaties, onderdelen en prijzen aan de consumenten met hogere uurtarieven voor onderhoudsmedewerkers.

Garages hebben auto-onderdelen van diverse leveranciers in huis en kunnen daarom kiezen voor onderdelen met dezelfde kwaliteit maar een lagere prijs. Bovendien bevindt de vakgarage/ werkplaats zich vaak op een wat ‘gewonere’ locatie. Dat maakt ze wat goedkoper dan merkdealers.

Doordat de kosten van garages lager liggen kunnen zij lagere uurtarieven voor het onderhoud hanteren.

Onderhoud en reparaties aan auto’s van een bepaald merk kunnen bij alle (universele) garages worden uitgevoerd, met dezelfde kwaliteit als bij een merkdealer. Alleen bij diefstalgevoelige zaken zoals het alarm of de sleutels van nieuwe auto’s moet een garage zich wenden tot een merkdealer. 

In de garantievoorwaarden van een merkgarage staat vaak dat uw (tweedehands) auto door de merkdealer onderhouden moet worden. Maar volgens Europese wetgeving mag u onderhoud en reparaties ook bij een merkonafhankelijke garage laten uitvoeren, zonder dat uw garantie vervalt. Uw auto moet dan wel volgens de eisen van de fabrikant worden onderhouden.

U heeft dus de vrije keuze waar u uw auto wilt laten repareren en onderhouden terwijl u uw (fabrieks)garantie gewoon behoudt. 

Financiering via de garage

Heeft u de ideale occasion of nieuwe auto gezien bij de garage? De garagehouder biedt u graag de financiering van de auto aan. Dat lijkt voordelig, makkelijk en logisch. Maar in de praktijk betaalt u altijd een hoger rentepercentage dan bij een bank en zeker ten opzichte van een online kredietverstrekker.

Bovendien is onderhandelen over de prijs of eventuele extra’s een stuk lastiger, want u bent voor de financiering afhankelijk van de dealer/garage. 

Persoonlijke lening voordeliger alternatief

Voor particulieren is een persoonlijke lening een voordeliger alternatief dan financieren bij de merkdealer of garage.

U kunt een persoonlijke lening afsluiten bij een bank of bij een online kredietaanbieder zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij. Deze leenvorm geeft zekerheid vanwege de vaste looptijd en vaste rente.

Bij banken betaalt u over het algemeen een hoger rentepercentage dan bij een online kredietverstrekker. Daar komt u ook achter wanneer u leningen gaat vergelijken. Vergelijk de bank met een merkdealer. Zij hebben hogere kosten voor dure kantoorpanden op A-locaties en dure adviseurs. Bij online kredietverstrekkers, zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij, heeft deze kosten niet. Alles verloopt digitaal en er is geen sprake van advies.

In onderstaand rekenvoorbeeld ziet u het verschil in rentepercentages en de uiteindelijke kosten van financiering bij de dealer/ garage, bank of bij een online kredietverstrekker.

Rekenvoorbeeld: Stel, u vindt de perfecte auto en hij kost 25.000 euro. Een financiering bij de dealer/garage, en een persoonlijke lening bij een bank of bij ons zien er dan als volgt uit: 

Bij de (merk)dealer of garage: 25.000 euro, looptijd 60 maanden, 4,99 % rente
Totale kosten: 28.224 euro met een maandbedrag van 470 euro

Bij een bank: 25.000 euro, looptijd 60 maanden, 3,9% rente
Totale kosten: 27.509 euro met een maandtermijn van 458 euro

Bij ons: 25.000 euro, looptijd 60 maanden, 3,7 % rente
Totale kosten: 27.380 euro met een maandtermijn van 456 euro. 

Zoals u kunt zien, bent u bij ons in totaal bijna 850 euro goedkoper uit dan bij de dealer/ garage en het scheelt u 14 euro op maandbasis. 

Wilt u voordelig een auto financieren? Dan is een persoonlijke lening via ons is de meest voordelige manier om de auto te financieren. 

Bijkomend voordeel is dat u na aanvraag van de lening al binnen 2 werkdagen het bedrag op uw rekening heeft. U heeft dus al het geld op zak als u bij de dealer/garage langsgaat om de auto op de halen. Dat geeft u een uitstekende onderhandelingspositie voor een mooie deal!

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Over de auteur

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’


Geraadpleegde bronnen:

Laatste update: donderdag 20 juni

Onze voordeligste banken

Bekijk de rentetarieven van onze partnerbanken in vergelijking met rentetarieven van de traditionele grootbanken.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen