Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
Leningen vergelijken verschillende soorten leningen

Datum: 5 november 2015

Alle leningen vergelijken

Geld lenen kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet. Maar wist u dat rood staan, kopen op afbetalen en het gebruiken van uw creditcard ook gelden als geld lenen? Ieder krediet dat wordt afgesloten zonder onderpand, heet een consumptief krediet. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij.

Doorlopend Krediet

Met een Doorlopend Krediet spreekt u een limietbedrag af met uw kredietverstrekker. Tot dat bedrag kunt u geld lenen. U kunt het krediet in één keer opnemen, of in delen. Alleen over het opgenomen bedrag betaalt u rente. Bij een Doorlopend Krediet leent u tegen een variabele rente. Hoeveel rente u betaalt, hangt af van de actuele rentestand.

Persoonlijke Lening

Een Persoonlijke Lening afsluiten betekent een vast bedrag lenen tegen een vaste rente. Ook de looptijd van de lening staat vast bij het afsluiten. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Mensen met een concreet leendoel, bijvoorbeeld een auto, kiezen vaak voor deze lening. Gebruikt u uw Persoonlijke Lening voor het verbouwen of renoveren van uw koopwoning? Dan is de rente van uw lening aftrekbaar van de belasting.

Rood staan

Rood staan houdt in dat u meer geld opneemt van uw bankrekening dan u eigenlijk tot uw beschikking heeft. De bank verschaft u dan tijdelijk krediet. Over dit bedrag betaalt u rente. De kosten van rood staan kunnen flink oplopen. De rentetarieven bij de grote banken liggen namelijk tussen de 11% en 14%.

Flitskrediet

Met een flitskrediet of minikrediet kunt u snel een klein bedrag lenen. Vaak moet deze lening ook binnen korte tijd worden terugbetaald. Vroeger konden aanbieders extreem hoge kosten rekenen omdat het flitskrediet niet onder de wetgeving voor kredieten viel. Tegenwoordig moeten zij zich aan de wet houden. Maar nog altijd is een flitskrediet een erg dure lening. U betaalt vaak extra voor bijvoorbeeld het snel overmaken van geld. Ook de boetes voor te laat terugbetalen zijn hoog.

Postorderkrediet

Heeft u wel eens kleding besteld bij de Wehkamp? De Wehkamp is een voorbeeld van een postorderbedrijf. Vaak bieden dit soort bedrijven u de mogelijkheid de rekening in termijnen te betalen. Dit is echter niet gratis. U betaalt tot wel 14% rente over het openstaande bedrag.

Creditcard krediet

Met een creditcard kunt u eenvoudig in binnen- en buitenland betalen. Ook voor online aankopen is de creditcard vaak onmisbaar. Met een creditcard hoeft u het bedrag dat u uitgeeft niet meteen te betalen. Vaak heeft u een aantal weken uitstel. Zolang u uw krediet op tijd terugbetaalt, is er niets aan de hand. Maar bij te laat aflossen gaat u rente betalen. Deze rente kan oplopen tot liefst 14%.

Net even anders: de hypotheek

Een hypotheek is ook een lening, maar geldt niet als consumptief krediet. Een hypotheek is geld lenen voor de aankoop van onroerend goed, bijvoorbeeld een woning. Die woning geldt dan als onderpand voor de lening. Wordt de lening niet terugbetaald? Om toch geld te krijgen kan de bank het onderpand verkopen.

Vrijblijvend offerte aanvragen