Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen als getrouwd of samenwonend stel

U bent getrouwd of woont samen en u wilt geld lenen. Hoe werkt dat? Als u samen een huishouding voert vraagt u ook gezamenlijk, op basis van twee inkomens een lening aan. Het maakt niet uit of slechts één van de partners gebruik maakt van de lening; u bent alle twee verantwoordelijk voor de aflossing van de lening. Voordeel van geld lenen als stel: u krijgt veelal een lagere rente dan wanneer u als alleenstaande een lening aanvraagt. Als koppel geeft u de bank meer zekerheid, vanwege twee inkomens, waardoor u rentevoordeel krijgt (omdat het kredietrisico lager is).

Samen lenen

U wilt een lening afsluiten en u bent getrouwd of u woont samen. Wat zijn de mogelijkheden?

  • De lening komt op naam van beide partners
    Als u als getrouwd of samenwonend stel een lening afsluit zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de lening (als jullie op hetzelfde adres wonen). Jullie kunnen een hoger leenbedrag afsluiten of profiteren van een lagere rente omdat de kredietverstrekker jullie inkomens samen neemt. Een lening op twee namen geeft de bank meer zekerheid vandaar deze gunstige leenvoorwaarden.
  • De lening komt op naam van één partner
    Deze optie is slechts in enkele gevallen en onder uitzonderlijke voorwaarden mogelijk. Een lening afsluiten op basis van één inkomen geeft de bank minder zekerheid dus de bank berekent een hogere rente of uw maximale leenbedrag is lager. Vraag naar onze voorwaarden.

Samen tekenen voor een lening

Samen een lening aanvragen betekent samen de leenovereenkomst met de bank tekenen, ook in het geval de lening slechts door één partner wordt gebruikt. Willen jullie een hypotheek afsluiten voor jullie gezamenlijke woning dan is naast een handtekening ook toestemming nodig van de partner. Dit is ook het geval bij huurkoop en kopen op afbetaling.

Huis als onderpand

Een veelgestelde vraag is: “Kunnen wij geld lenen met ons eigen huis als onderpand?” Het antwoord op deze vraag is nee. U kunt wel gebruik maken van onze leningen en WOZ krediet speciaal voor huiseigenaren. Die bieden u een lagere rente omdat een huiseigenaar statistisch bewezen beter betaalt dan een huurhuisbewoner. U biedt de bank meer zekerheid wat u als voordeel een lagere rente geeft of de mogelijkheid een hoger bedrag te lenen. 

Wie is aansprakelijk voor de lening?

Wie is aansprakelijk voor welk deel van de lening? Jullie zijn beiden aansprakelijk voor de lening als jullie samenwonen, getrouwd zijn in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap hebben. Jullie zijn dan ieder voor het gehele bedrag hoofdelijk aansprakelijk voor de lening, dus voor de gehele schuld. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden dan geldt de aansprakelijkheid zoals opgenomen in deze voorwaarden. Deze aansprakelijkheid is aan de orde in geval van bijvoorbeeld een scheiding of bij een faillissement. Tijdens het huwelijk of het partnerschap mag u de betaling van de kosten uiteraard zelf onderling verdelen.

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen