Let op! Geld lenen kost geld
Hoe berekent u de aflossing van een lening?

Hoe berekent u de aflossing van een lening?

Bereken eenvoudig het bedrag dat u maandelijks moet aflossen op uw lening, uitgaande van de rente, hoogte en looptijd van de lening. Voor het berekenen van de exacte aflossing van een persoonlijke lening kunt u gebruikmaken van onze handig Excel rekenmodule die u kunt downloaden.

Een (persoonlijke) lening betaalt u maandelijks in vaste bedragen af. Met onze rekenmodule krijgt u per maand inzicht in de opbouw van de maandtermijn: welke deel betaalt u aan aflossing en welk deel deel aan rente. Bovendien krijgt u per maand een goede indicatie hoeveel u al heeft afgelost van het totaalbedrag.

Bereken uw aflossing met onze Excel rekenmodule

Om gebruik te maken van onze Excel lening rekenmodule, en u eenvoudig de aflossing en rente kunt berekenen, heeft u een aantal gegevens nodig:

  • Het geleende bedrag
  • De looptijd
  • De maandtermijn 
  • De rente

U kunt ter vergelijking een aantal verschillende looptijden en leenbedragen invullen en telkens ziet u de invloed daarvan op de rente en maandtermijn. Ook ziet u precies welk deel aflossing is en welk deel rente en hoeveel u al heeft afgelost in een bepaalde maand.

Wilt u handmatig de aflossing van een lening berekenen? Dat kan uiteraard ook.

Formule voor het berekenen van de aflossing persoonlijke lening

Het berekenen van het maandbedrag en de aflossing is bij een persoonlijke lening een stuk ingewikkelder.

U bekijkt eerst hoeveel u in totaal zou betalen (terugbetaling leenbedrag en rente) bij een bepaalde looptijd. Dat totaalbedrag deelt u door het aantal maanden van de gekozen looptijd. De uitkomst is het vaste bedrag dat u elke maand betaalt aan aflossing en rente. 

Aan de hand van onderstaand voorbeeld ziet u hoe u de aflossing van de lening kunt berekenen:

1. U leent 5000 euro met een looptijd 36 maanden, op basis van 5% rente. De berekening van het vaste termijnbedrag gaat dan met de volgende formule:

(1 + rentepercentage ^ (1/12) -1)

In dit geval is dat 0,047%. Dit is het gedeelte rente per maand (de rentevoet). 

2. Daarna berekent u het bedrag dat u per maand aan aflossing en rente gaat betalen met deze formule:

(leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ aantal maanden looptijd -1) ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1)

Dan komt u in dit geval uit op een maandtermijn van 151,32 euro, gedurende 36 maanden. 

3. Om te zien wat u per maand aan aflossingsdeel en rentedeel betaalt, gaat u als volgt verder:

  • In maand 1 start u met het volledige leenbedrag van 5000 euro. Daar betaalt u 0,047 procent rente over, in deze eerste maand dus 23,55 euro. De overige 127,77 euro van uw vaste maandtermijn is dan het gedeelte aflossing op uw lening.
  • In maand 2 is het openstaande leenbedrag nog 4.872,23 euro (5.000 euro - 127,77 euro). Hierover betaalt u opnieuw 0,047 procent rente, een bedrag van 22,95 euro. In de tweede maand lost u dus 128,37 euro af. 

Op deze manier kunt u de aflossingsplanning voor elke maand berekenen. U begrijpt dat wij niet voor niets een Excel rekenmodule hebben gemaakt. Zo kunt u zonder al teveel moeite de aflossing en de rente van een persoonlijke lening berekenen.

Gerelateerde informatie:

Geld lenen

Bereken hoeveel u kunt lenen

Boetevrij aflossen van uw persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening?

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen