Let op! Geld lenen kost geld
Aflossing lening berekenen

Aflossing lening berekenen

Als u leningen gaat vergelijken ziet u meteen hoeveel u per maand gaat betalen. Voor het berekenen van de exacte aflossing van een persoonlijke lening hebben wij een handige Excel rekenmodule die u kunt downloaden.

De aflossing van een doorlopend krediet kunt u vrij eenvoudig zelf berekenen. 

Via de rekenmodule (voor de persoonlijke lening) en het zelf berekenen (doorlopend krediet) krijgt u per maand een inzicht in de opbouw van de maandtermijn: met de aflossing en de rente.

Bovendien krijgt u per maand een goede indicatie hoeveel u al heeft afgelost van het totaalbedrag.

Excel rekenmodule voor aflossing berekenen persoonlijke lening

Om gebruik te maken van onze Excel lening rekenmodule en u eenvoudig de aflossing kunt berekenen heeft u een aantal gegevens nodig:

  • Het geleende bedrag
  • De looptijd
  • De maandtermijn 
  • De rente

U kunt ter vergelijking een aantal verschillende looptijden en leenbedragen invullen en telkens ziet u de invloed daarvan op de rente en maandtermijn.

Ook ziet u precies welk deel aflossing is en welk deel rente en hoeveel u al heeft afgelost in een bepaalde maand.

Wilt u zélf (handmatig) de aflossing van een lening berekenen? Hieronder vindt u de formules voor de aflossing van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. 

Formule berekenen aflossing doorlopend krediet

De maandelijkse aflossing van uw doorlopend krediet berekent u niet in de rekenmodule. Dat komt omdat de rente variabel is en de looptijd niet vaststaat. Bovendien kunt u na aflossing opnieuw bedragen opnemen en daarna verandert uw maandtermijn (aflossing en rente) weer. 

U kunt de aflossing van een doorlopend krediet vrij eenvoudig zelf berekenen.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld laten wij zien hoe: 

Bij een doorlopend krediet betaalt u bij elke opname een vast percentage van uw kredietlimiet. Dit percentage varieert van 1 tot 2 procent.

Is uw kredietlimiet bijvoorbeeld 20.000 euro met een aflospercentage van 1,5 procent? Dan betaalt u elke maand 300 euro. Of u nu 500, 5000 of 20.000 euro opgenomen heeft, maakt daarbij niet uit. Het percentage blijft hetzelfde. 

Deze 300 euro bestaan uit rente en aflossing. Welk deel aflossing en welk deel rente is, en hoeveel u dus precies aflost, berekent u zo:

  • Maand 1 – Heeft u 2000 euro opgenomen met 6 procent rente, dan betaalt u in maand 1 één twaalfde deel van die 6 procent rente over die 2000 euro, namelijk 10 euro. Omdat de totale maandtermijn 300 euro is, bestaan de overige 290 euro uit aflossing. 
  • Maand 2 – U heeft al 290 euro afgelost, dat betekent dat het resterende leenbedrag nog 1710 euro is. Hierover betaalt u in de tweede maand opnieuw één twaalfde deel van die 6 procent rente. Dat komt neer op 8,55 euro rente. Uitgaand van opnieuw 300 euro maandtermijn lost u deze maand dus 291,45 euro af.

Dit sommetje kunt u herhalen en de formule blijft hetzelfde tot u het volledige opgenomen bedrag heeft terugbetaald.

Neemt u echter tussendoor opnieuw geld of op wijzigt de rente? U kunt dan de formule opnieuw toepassen met het aanpaste rentepercentage en het nieuwe leenbedrag. U zult zien dat de verhouding tussen rente en aflossing dan veranderd is. 

Formule berekenen aflossing persoonlijke lening

Het berekenen van het maandbedrag en de aflossing is bij een persoonlijke lening een stuk ingewikkelder.

U bekijkt eerst hoeveel u in totaal zou betalen (terugbetaling leenbedrag en rente) bij een bepaalde looptijd. Dat totaalbedrag deelt u door het aantal maanden van de gekozen looptijd. De uitkomst is het vaste bedrag dat u elke maand betaalt aan aflossing en rente. 

Onderstaand voorbeeld laat zien hoe u de aflossing van de lening kunt berekenen:

U leent 5000 euro met een looptijd 36 maanden, op basis van 5% rente. De berekening van het vaste termijnbedrag gaat dan met de volgende formule:
(1 + rentepercentage ^ (1/12) -1). 

In dit geval is dat 0,047%. Dit is het gedeelte rente per maand (de rentevoet). 

Daarna berekent u het bedrag dat u per maand aan aflossing en rente gaat betalen met deze formule:
(leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ aantal maanden looptijd -1) ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1).

Dan komt u in dit geval uit op een maandtermijn van 151,32 euro, gedurende 36 maanden. 

Om te zien wat u per maand aan aflossingsdeel en rentedeel betaalt, gaat u als volgt verder:

  • In maand 1 start u met het volledige leenbedrag van 5000 euro. Daar betaalt u 0,047 procent rente over, in deze eerste maand dus 23,55 euro. De overige 127,77 euro van uw vaste maandtermijn is dan het gedeelte aflossing op uw lening.
  • In maand 2 is het openstaande leenbedrag nog 4.872,23 euro (5.000 euro - 127,77 euro). Hierover betaalt u opnieuw 0,047 procent rente, een bedrag van 22,95 euro. In de tweede maand lost u dus 128,37 euro af. 

Op deze manier kunt u de aflossingsplanning voor elke maand berekenen. U begrijpt dat wij niet voor niets een Excel rekenmodule hebben gemaakt. Zo kunt u zonder al teveel moeite de aflossing en de rente van een persoonlijke lening berekenen.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen