Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 10 september 2014

School: wat kost het eigenlijk?

Na een heerlijke vakantie in het zonnige zuiden moest ik weer aan het werk en gingen mijn kinderen terug naar school. Onze zomervakantie was voorbij gevlogen. Vol nieuwe energie en met een zongebruinde huid stapten mijn kinderen op de fiets naar school. Dat zette mij aan het denken, want hoeveel kost naar school gaan eigenlijk?

Onderwijskosten en de overheid

Voor ons is niets zo vanzelfsprekend als gratis primair en secundair onderwijs. Dat onderwijs niet écht gratis is, weten we allemaal. In Nederland betaalt de overheid de meeste kosten voor het basis- en middelbaar onderwijs. Een basisschool leerling kost de overheid gemiddeld €6.100 per jaar en voor een middelbare scholier is jaarlijks €7.606 beschikbaar. Deze bedragen komen ten goede aan de scholen, die het geld naar eigen inzicht mogen inzetten.

De ouderbijdrage

Scholen vragen ouders vaak om een vrijwillige ouderbijdrage. De ouderbijdrage is een vergoeding voor extra activiteiten die geen verplicht onderdeel zijn van het lesprogramma. Activiteiten zoals excursies, sportdag, schoolkamp en Sinterklaas. De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school. Ik betaal jaarlijks ongeveer €90 aan ouderbijdrage. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van €97,20 per middelbare scholier.

Let op: u bent niet verplicht om de ouderbijdrage te betalen. Kunt u de ouderbijdrage niet betalen? Dan hebben de meeste scholen een kortings- of kwijtscheldingsregeling.

Eenmalige schoolkosten

Een andere kostenpost zijn de eenmalige schoolkosten. Kosten voor materialen die u één keer, (tenminste, daar gaan we vanuit) aanschaft voor de studie van uw zoon of dochter. Denk aan een atlas, gymkleding en een rekenmachine. Of een woordenboek dat na een avontuurlijk fietstochtje meer Spaanse sinaasappels dan Spaanse woorden bevat. Allemaal kleine uitgaven die gedurende het jaar behoorlijk kunnen oplopen. Gemiddeld betalen ouders jaarlijks €68,80 aan eenmalige schoolkosten per leerling in het voortgezet onderwijs.

Aanvullende kosten

Naast de ouderbijdragen en eenmalige kosten, hebben sommige ouders ook te maken met aanvullende onkosten. Reist uw kind met het openbaar vervoer naar school? Dat kan u tientallen tot honderden euro’s per jaar kosten. Ook uitgaven voor bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding kunnen een grote kostenpost zijn.

Bespaartips

Ondanks dat de overheid het overgrote deel van de onderwijskosten voor haar rekening neemt, kost uw schoolgaande zoon of dochter geld. Indien u op de kleintjes moet letten, kan dit een zware last zijn. Probeer daarom te besparen waar mogelijk. Een ervaringsdeskundige gaf mij de volgende tips:

•    Kies een school in de buurt zodat uw kind geen reiskosten heeft.

•    Neem contact op met de school of u in aanmerking komt voor een kortingsregeling.

•    Bekijk of uw gemeente een vergoeding biedt voor schoolkosten.

•    Als u zelf nog studeert, heeft u mogelijk recht op een tegemoetkoming voor ouders van scholieren.

•    Koop en verkoop studieboeken en -materialen via Marktplaats.

•    Houd de onderwijskosten bij in een huishoudboekje.

Ook ik ga komend jaar aan de slag met deze tips om nog meer inzicht te krijgen in onze onderwijsuitgaven. Doet u mee?

Heeft u geen recht op korting maar kunt u wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Dan kunt u altijd kiezen voor een lening. Zo heeft u extra financiële ruimte en komt uw kind niets tekort.

Vrijblijvend offerte aanvragen