Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
Telefoonkrediet

Datum: 3 mei 2016

“Gratis” telefoon wordt lening

Het is u vast niet ontgaan: de “gratis” telefoon is niet meer. Eigenlijk heeft de gratis telefoon nooit bestaan. Want u betaalde de telefoon gewoon af via de maandelijkse kosten voor uw abonnement. In feite was het altijd al een aankoop op afbetaling. En nu dus écht. Want als u een telefoon van meer dan € 250 kiest met een abonnement dat langer loopt dan drie maanden, wordt het gezien als een lening. Wat betekent dit voor u? 

Inzicht kosten telefoon op afbetaling

Geld lenen, kost geld. En hoeveel dat bij een telefoonabonnement is, moeten de telecomproviders u vertellen. Door de kosten voor de lening en voor de mobiele telefoon apart te vermelden. Zo kunt u een abonnement met en zonder telefoon beter vergelijken.

BKR registratie

Telefoons die meer dan € 250 kosten met een abonnement van meer dan drie maanden, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als u een nieuwe lening wilt afsluiten, kijkt de kredietverstrekker altijd bij het BKR of u nog meer kredieten heeft. Uw telefoonkrediet zal de bank meenemen bij het vaststellen van uw leencapaciteit. Zo beschermt het BKR consumenten tegen overkreditering.

Meer persoonlijke gegevens nodig voor telefoonabonnement

Om een telefoonkrediet te kunnen verstrekken, moeten telecomproviders voldoen aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit betekent dat zij alleen een telefoon en abonnement kunnen verkopen als dit verantwoord is. Daarom zullen zij ook vragen naar uw inkomen om te evalueren of u de maandelijkse lasten kunt dragen.

Minder geld lenen in hypotheek

Ik stipte net al kort aan dat een telefoonkrediet invloed heeft als u een lening of hypotheek aanvraagt. Heel goed, vind ik. Maar het heeft ook een keerzijde. Want zo berekende de hypotheekshop dat iemand met een inkomen van € 25.000 en telefoonkosten van € 15 per maand, ruim € 4.000 minder kan lenen. En bij een huishouden met vier telefoonleningen en twee inkomens, loopt dit minbedrag als nel op naar € 16.000.

Gouwe ouwe sim only

Ik denk - en hoop - dat mensen kritischer gaan kijken naar hun telefoonabonnement. Kopen op afbetaling is namelijk de duurste vorm van geld lenen. Vaak is een normale lening zoals een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet stukken goedkoper. Kies dus nooit blind voor een telefoonkrediet, maar vergelijk de mogelijkheden. En misschien moeten we toch gewoon wat vaker kiezen voor het gouwe ouwe sim only.

Vrijblijvend offerte aanvragen