Let op! Geld lenen kost geld

Erfpacht financieren

Verantwoord geld lenen vanaf 6,5%

Als u een woning koopt (al dan niet via een hypotheek) bent u eigenaar van de woning. U bent niet vanzelfsprekend eigenaar van de grond waarop de woning staat. In de koopovereenkomst is opgenomen wie de eigenaar van de grond is.  Is en blijft de grond eigendom van iemand anders, in de meeste gevallen de gemeente? Dan heeft u alleen gebruiksrecht van de grond. Dit noemen we erfpacht. U betaalt dan een vergoeding voor het gebruik van de grond.

Kosten erfpacht

Erfpacht brengt kosten met zich mee. U maakt gebruik van de grond, die u in bruikleen heeft, en u betaalt hier een vergoeding voor. U kunt het begrip erfpacht vergelijken met een huurovereenkomst. In dat geval betaalt u maandelijks huur, in het geval van erfpacht betaalt u een canon. Dit is de naam voor het jaarlijkse bedrag dat u betaalt aan de verpachter. De hoogte van het canon wordt bepaald door de waarde van de grond en het percentage dat de verpachter rekent.

Erfpacht afkopen

De erfpacht van uw woning kunt u bij de meeste gemeentes afkopen. Dat is altijd voor een bepaalde tijd; voor een langere tijd tussen de 75 en 100 jaar. Eeuwige afkoop is ook een optie. U betaalt een eenmalige afkoopsom. Dit hoge bedrag kunt u financieren met een consumptief krediet. Het afkopen van de erfpacht heeft twee voordelen:

  • Het voorkomt stijging van de woonlasten
  • U profiteert van waardevermeerdering van de grond

Fiscaal aftrekbaar

Zowel de canon die u moet betalen als de eenmalige afkoopsom geven u beide belastingvoordeel. De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Combinatiekrediet afsluiten

Voor het afkopen van de erfpacht kunt u een combinatiekrediet afsluiten. U leent het extra hoge leenbedrag tot € 150.000 verdeeld over twee persoonlijke leningen. Deze leningen brengen wij verdeeld onder bij verschillende banken zodat u een extra lage rente betaalt. Omdat de kosten betreffende erfpacht onder de noemer woningverbetering vallen leent u met fiscaal voordeel; de rentekosten zijn aftrekbaar.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan en u ontvangt van ons een overzicht met daarin de voorstellen van onze partnerbanken. U kiest voor het best passende aanbod. U betaalt geen advies- en afsluitkosten.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen