Let op! Geld lenen kost geld

Erfpacht financieren

Als u een woning koopt (al dan niet via een hypotheek) bent u eigenaar van de woning. U bent niet vanzelfsprekend eigenaar van de grond waarop de woning staat. In de koopovereenkomst is opgenomen wie de eigenaar van de grond is.  Is en blijft de grond eigendom van iemand anders, in de meeste gevallen de gemeente? Dan heeft u alleen gebruiksrecht van de grond. Dit noemen we erfpacht. U betaalt dan een vergoeding voor het gebruik van de grond.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is het recht om een stuk grond en de woonruimte daarop te gebruiken gedurende een bepaalde periode. De eigenaar van de grond blijft echter eigenaar. U kunt het begrip erfpacht vergelijken met een huurovereenkomst. In dat geval betaalt u maandelijks huur, in het geval van erfpacht betaalt u een canon.

Dit is de naam voor het jaarlijkse bedrag dat u betaalt aan de verpachter. De hoogte van het canon wordt bepaald door de waarde van de grond en het percentage dat de verpachter rekent.

Waarom erfpacht afkopen?

Erfpacht komt nog vaak voor in grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Het is een regeling uit 1896, oorspronkelijk bedoeld om de waardeontwikkeling van stadsgrond ten goede te laten komen aan de gemeente, in plaats van aan privé huizenbezitters.

Het voordeel van een woning kopen waarop erfpacht rust, is de aanschafprijs. U wordt geen eigenaar van de grond waarop uw huis staat, dus u betaalt ook minder voor uw woning.

Datzelfde voordeel is meteen ook een nadeel, want woning- en grondprijzen stijgen hard. Vooral in de afgelopen jaren. De erfpachtcanon staat vast voor een langere periode, zoals 10 jaar tot zelfs 100 jaar. Loopt zo’n periode af, dan is de grondwaarde behoorlijk gestegen en kan de grondeigenaar de erfpacht verhogen. Met een flinke stijging van uw woonlasten tot gevolg.

Wilt u zeker weten dat uw woonlasten niet drastisch stijgen in de komende tijd? Check dan bij het Kadaster onder ‘Eigendomsinformatie’ wanneer de erfpacht afloopt. Is dat binnenkort? Dan kan erfpacht afkopen een goed idee zijn.

De erfpacht van uw woning kunt u bij de meeste gemeentes afkopen. Dat is altijd voor een bepaalde tijd; voor een langere tijd tussen de 75 en 100 jaar. Eeuwige afkoop is ook een optie. U betaalt een eenmalige afkoopsom.

Het afkopen van de erfpacht heeft een aantal voordelen:

  • Het voorkomt de stijging van uw woonlasten.
  • U verkoopt uw huis makkelijker. Een woning zonder erfpacht (in dit geval: eeuwigdurend afgekochte erfpacht) is een stuk aantrekkelijker voor toekomstige kopers.
  • Fiscaal aftrekbare rente.
  • Hogere woningwaarde. U profiteert van waardevermeerdering van de woning + grond, die dan ook echt uw eigendom worden.

Erfpacht financieren met een persoonlijke lening

 

Een erfpacht afkopen kost vaak tienduizenden euro’s, soms zelfs meer dan een ton.

U sluit een persoonlijke lening bij ons af tot 75.000 euro. Heeft u een hoger bedrag nodig? Dan kunt u een combinatiekrediet afsluiten. U leent het extra hoge leenbedrag tot 150.000 euro, verdeeld over twee persoonlijke leningen. Deze leningen brengen wij onder bij verschillende banken. Dat spreidt het risico voor deze banken, zodat u een extra lage rente betaalt. Ook bij een combinatiekrediet zijn de rentekosten aftrekbaar.

Fiscaal voordeel afkopen erfpacht met persoonlijke lening

Betaalt u jaarlijks (of maandelijks) een canon, is deze fiscaal aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. In die zin is een erfpachtcanon vergelijkbaar met hypotheekrente, die u mag aftrekken. 

Gaat u een persoonlijke lening afsluiten, om de erfpacht af te kopen? Ook dan mag u de rente van de persoonlijke lening volledig aftrekken in box 1. De kosten voor de erfpacht vallen onder de noemer woningverbetering en daarom heeft u recht op dit fiscale voordeel. U betaalt onder de streep dus alleen de afkoopsom. 

 

Vraag online een vrijblijvende offerte aan en u ontvangt van ons direct een overzicht met daarin een aantal voorstellen van onze partnerbanken. Hiervoor komt u ook echt in aanmerking, op basis van uw gegevens. U kiest zelf voor het best passende aanbod.
Wij bieden altijd de laagste rentes van Nederland en u betaalt geen advies- en afsluitkosten.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen