Let op! Geld lenen kost geld

Tesla financieren

Koop een Tesla met een lening vanaf 6,6%

indicator
Tesla financieren

Een Tesla is de Jaguar onder de elektrische auto’s en overtuigt door zijn snelheid, techniek en vooruitstrevende design. Niet alleen is hij uiteindelijk beter voor het milieu, u heeft er ook minder onderhoudskosten aan en hij is heerlijk stil.

Bovendien krijgt u belastingvoordeel en rijdt u op elektriciteit voordeliger dan met een benzinemotor. 

Een Tesla kopen is dan ook een investering waarmee u zowel uzelf als het milieu een plezier doet.

Maar een Tesla is niet goedkoop. Het ‘instapmodel’ de Tesla Model 3 begint bij 49.000 Euro en een Tesla Model S zelfs 90.000 Euro. Tweedehands is een Tesla vanaf ongeveer 35.000 Euro beschikbaar.

Dat zult u zeker niet zomaar met spaargeld willen betalen. 

U kunt een Tesla op verschillende manieren financieren. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij. 

Wat zijn de mogelijkheden om een Tesla te financieren?

Uw kunt een nieuwe (of tweedehands) Tesla op 4 verschillende manieren financieren:

1. Tesla financieren met uw spaargeld.

Kleinere of tweedehands Tesla modellen zijn voordeliger in aanschaf en vaak kunt u deze met uw spaargeld kopen. Het grote voordeel van dit type financiering is dat u geen rente betaalt. Spaargeld gebruiken is dan ook de goedkoopste optie.

Maar niet iedereen heeft een flinke spaarpot opgebouwd en het kan een risico zijn om uw buffer voor onvoorziene uitgaven aan te spreken voor het kopen van een auto.

2. Tesla financieren bij de dealer/garage.

U kunt een nieuwe of tweedehands Tesla meestal ook direct financieren bij de (merk)dealer of garage. Dat lijkt een voor de hand liggende optie, maar er zitten wel haken en ogen aan de financiering bij de dealer.

Ten eerste is deze optie vaak duurder (vooral bij de Tesla merkdealer), omdat u een hogere rente betaalt voor de financiering.

Ten tweede heeft u geen goede onderhandelingspositie. U bent voor de financiering van de Tesla namelijk afhankelijk van de dealer en dat betekent u niet scherp kunt onderhandelen over de prijs of eventuele extra’s. 

Het is daarom raadzaam om geld te lenen onafhankelijk van de dealer. U bent goedkoper uit en u heeft het geld al in huis als u de Tesla komt bekijken of ophalen. Een prima onderhandelingspositie om een mooie deal te kunnen maken! 

3. Tesla leasen.

Een (duurdere) Tesla is ook te financieren met een private leaseconstructie. U betaalt dan een all-in maandbedrag en u heeft nergens meer omkijken naar (onderhoud, verzekeringen). Het grote nadeel van leasen is echter de hoge leaseprijs. Bovendien bent u na afloop van het leasecontract niet de eigenaar van de Tesla. Omdat een private lease, net als een lening, wordt geregistreerd bij het BKR heeft het consequenties voor uw leencapaciteit. 

Meer over leasen of lenen?

4. Tesla financieren met een lening.

Het financieren van een auto met een persoonlijke lening is een interessante mogelijkheid. Bij deze leenvorm staat de rente en looptijd vast, wat voor de nodige zekerheid zorgt. Houd dus rekening met de economische levensduur van de Tesla bij het bepalen van de looptijd (meestal vijf of zes jaar)

Een persoonlijke lening sluit u af bij een bank of bij een online kredietverstrekker zoals de Nederlandse Kredietmaatschappij. Wij raden aan om eerst leningen te vergelijken op rente en voorwaarden. Zo krijgt u een goed overzicht van het verschil tussen de rentepercentages van traditionele grootbanken (ABN AMRO, ING) en online kredietverstrekkers zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij.

Als u de Tesla gaat ophalen heeft u de beschikking over het geld, zodat u hem direct kunt afrekenen. Dat biedt u een veel sterkere onderhandelingspositie om de beste deal te krijgen.

De Tesla is meteen uw eigendom en u betaalt de lening met een lage rente af in vaste maandtermijnen die goed blijven passen binnen uw maandbudget. 

Wat is voor u het voordeligst om een Tesla te financieren?

Wanneer u een nieuwe Tesla kunt betalen met spaargeld dan is dat het voordeligst. Maar veel mensen zijn genoodzaakt om alternatieven te zoeken voor de financiering van hun nieuwe auto.

De rentepercentages van leningen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Het betekent dat u aardig wat meer voor een lening moet betalen. Iedere 0,1 procent of hele procenten scheelt u geld en zorgt er voor dat u minder geld kwijt bent aan de lening. 

Stel, u vindt een Tesla bij de dealer en hij kost 25.000 Euro. Wij gaan uit van lening met een looptijd gelijk aan de economische levensduur van vijf jaar. Bij een Tesla-dealer liggen de rentepercentages van een financiering gemiddeld 1,5% tot 2% hoger dan bij banken en online kredietverstrekkers. Aan de hand van het onderstaande rekenvoorbeeld laten wij u het verschil zien in rentekosten.

Een financiering bij een Tesla-dealer zorgt met een 1,5% hoger rentepercentage in het voorbeeld tot € 1.000 meer rentekosten.

Omdat De Nederlandse Kredietmaatschappij goedkoper is dan banken kunnen wij een iets lager rentepercentage aanbieden, wat in de praktijk neerkomt op 0,2% of 0,3% lagerre rente. Met dit verschil scheelt het u in totaal € 120 tot € 200. Geen groot verschil maar wel snel verdiend.

Wilt u voordelig een auto financieren? Vraag dan een offerte voor een lening bij ons aan.

Michel Vrenegoor

Senior Kredietspecialist

Over de auteur

De informatie op deze pagina is voor het laatst geüpdatet en gecontroleerd door Michel Vrenegoor. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring als kredietspecialist bij De Nederlandse Kredietmaatschappij. Michel is een echte allrounder. Hij weet álles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, Michel kan u verder helpen. Michel is vriendelijk, geduldig en biedt altijd een luisterend oor.


Geraadpleegde bronnen:

  • Autoriteit Financiële Markten (AFM)
  • Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN)
  • NIBUD
  • Rijksoverheid

Laatste update: donderdag 21 september

Onze voordeligste banken

Bekijk de rentetarieven van onze partnerbanken in vergelijking met rentetarieven van de traditionele grootbanken.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen