Let op! Geld lenen kost geld

Historie van de rentetarieven doorlopend krediet

Een belangrijke indicator voor de variabele rente van een doorlopend krediet is de ontwikkeling van de rente op de geld- en kapitaalmarkt. De rente op de geld- en kapitaalmarkt bestaat uit de korte geldmarktrente en de langere kapitaalmarktrente.

€ 15.000,- tot € 25.000,-

 

€ 25.000,- tot € 50.000,-

 

Geld en kapitaalmarkt

 

Wij houden de actuele geld- en kapitaalmarktrenteontwikkelingen bij in een tabel aan de hand waarvan de gemiddelde marktrente wordt berekend. Hieronder ziet u de tariefhistorie doorlopend krediet van InterBank, Defam, Nationale Nederlanden Bank en Qander. Zo kunt u exact zien hoe de variabele doorlopend kredietrente van deze banken zich ontwikkelt ten op zichte van elkaar en ten opzichte van de gemiddelde marktrente.

Waar wordt de rente van een lening op gebaseerd?

Als maatstaf van de geldmarktrente wordt vaak naar de Euribor tarieven gekeken. Dit zijn de tarieven waartegen 57 Europese banken onderling voor de korte termijn geld lenen. Deze Euribor tarieven worden dagelijks bepaald en worden vaak als basis gebruikt voor een groot aantal financiële producten. U kunt hierbij denken aan spaargeld, hypotheken en consumptief krediet. Zo gauw de Euribor tarieven een bepaalde richting uitgaan, zie je dat de tarieven van deze producten volgen. Indien u een inschatting wilt maken van de toekomstige renteontwikkeling van uw doorlopend krediet, is het dan ook verstandig om de ontwikkeling van de geldmarktrente (Euribor tarieven) goed in de gaten te houden.

Als maatstaf van de kapitaalmarktrente wordt vaak naar staatsleningen gekeken. Gezien het lage risico dat er niet betaald wordt (debiteurenrisico) bij een Nederlandse staatslening, geldt dit tarief vaak als een basistarief. Andere leningen met hogere risico's kennen dan een renteopslag voor het hogere risico, waarbij geldt dat de opslag hoger wordt, naarmate het debiteurenrisico hoger wordt. Bovendien geldt normaal gesproken dat de rente hoger wordt bij een langere rentevast periode. Ook voor hypotheken en consumptief krediet is de kapitaalmarktrente belangrijk. Bij leningen met een langere renteperiode, bewegen de hypotheekrente en de leenrente vaak mee met de kapitaalmarktrente.

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen