Let op! Geld lenen kost geld

Hoe werkt scheiden met schulden?

Veelgestelde vragen over overige

Informatie over scheiden met schulden

U en uw partner hebben als getrouwd stel samen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afgesloten. Jullie situatie gaat veranderen in verband met een scheiding. Wat gebeurt er met de lopende lening?

Opties:

  • Jullie voldoen, zoals ook voor de scheiding het geval was, gezamenlijk aan jullie maandelijkse betalingsverplichting. Met alle risico’s van dien. Beide partners blijven namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Ook wanneer de afspraak goed in het echtscheidingsconvenant is opgenomen. Stel dat u zich wel aan de betalingsverplichting houdt, maar uw ex-partner niet; dan nog blijft u hoofdelijk aansprakelijk voor de lening.

  • Jullie splitsen de lening en nemen ieder een deel van de lening over, indien jullie individuele financiële situatie dit toelaat en de bank dit accepteert.

  • Jullie lossen de lening af, indien mogelijk, zodat jullie schuldenvrij zijn. Lost u uw deel af en uw partner niet? Dan blijven jullie, ook in dit geval, samen verantwoordelijk voor het openstaande deel van de lening

In geval van een doorlopend krediet moet je extra opletten dat één van de partners bedragen kan blijven opnemen, indien jullie niet gezamenlijk tot een regeling kunnen komen wat betreft het lopende krediet.

Hoofdelijk aansprakelijk

Voor de afgesloten persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn jullie beiden tijdens de hele looptijd hoofdelijk aansprakelijk. Neemt één van jullie beiden na de scheiding de schuld over? Dan moet de andere partner schriftelijk bij de kredietverstrekker aangeven dat hij of zij niet langer hoofdelijk aansprakelijk is voor de lopende lening. Het is belangrijk dat de bank hiermee akkoord gaat door een nieuwe overeenkomst op één naam te zetten. Doet u dit niet? Dan blijft de lening op jullie beider naam staan en blijven jullie alletwee hoofdelijk aansprakelijk en zullen jullie samen een regeling moeten treffen voor de maandelijkse betalingsverplichting.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Als jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of jullie hebben een geregistreerd partnerschap dan zijn jullie ieder voor het gehele bedrag van de lening aansprakelijk. Dat is bij wet zo geregeld in geval van scheiding.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden dan is in die voorwaarden de mate van aansprakelijkheid van beide partners opgenomen. In geval van scheiding geldt deze verdeling van aansprakelijkheid.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen