Let op! Geld lenen kost geld

Hoe werkt scheiden met schulden?

Veelgestelde vragen over overige

Informatie over scheiden met schulden

U en uw partner hebben als getrouwd stel samen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet (tegenwoordig heet dat de Flex en Zeker lening) afgesloten. Als u gaat scheiden verandert uw persoonlijke situatie, maar de lening met betalingsverplichting blijft staan. Hieronder leggen we uit wat de gevolgen van uw scheiding zijn voor uw gezamenlijke schulden. 

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of heeft u geregistreerd partnerschap? Dan geldt bij een scheiding wettelijk hoofdelijke aansprakelijkheid voor het gehele bedrag van de lening. Het betekent dat beide (ex-) partners wettelijk verantwoordelijk zijn voor het aflossen van de lening. Het volledige openstaande bedrag kan dus bij elk van beide partijen worden opgeëist. 

Bij een scheiding moeten er altijd beslissingen worden genomen over de verdeling van bezittingen en schulden. Er zijn dan meerdere opties om de gezamenlijke, openstaande lening af te lossen.

Wat zijn de opties voor scheiden met een openstaande lening?

1. U blijft gezamenlijk voldoen aan de maandelijkse betalingsverplichting, zoals ook voor de scheiding het geval was. Beide partners blijven hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. De afspraken over de betalingsverplichting van beide partijen worden in het echtscheidingsconvenant opgenomen.
Stel dat een van de ex-partners zich niet aan de betalingsverplichting houdt; dan nog blijven beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de lening.

2. U splitst de lening op en neemt ieder een deel van de schulden op zich. Deze optie is mogelijk als ieders individuele financiële situatie het toelaat en als de bank/kredietverstrekker het accepteert.

3. Een van de partners neemt de schuld volledig over. Dat is zeker mogelijk. De bank/kredietverstrekker moet akkoord gaan en een nieuwe overeenkomst op één naam opstellen. Deze optie is alleen mogelijk indien de financiele situatie het toelaat om de lening op 1 naam over te sluiten.

4. U lost de lening volledig af, als dat financieel voor u mogelijk is. Zo bent u allebei schuldenvrij. Lost een van de partners zijn/haar deel af en de andere partner niet? Ook in dat geval blijven beide partijen hoofdelijk aansprakelijk voor het openstaande deel van de lening.

Als klanten nog een doorlopend krediet hebben en ze zijn gescheiden dan zijn wij verplicht deze wijziging door te geven bij de bank, dit omdat de situatie is veranderd en dan wordt het doorlopend krediet vanuit de bank geblokkeerd voor opname., dit geld ook voor de flex en zeker lening.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan is in de voorwaarden de mate van aansprakelijkheid van beide partners opgenomen. In geval van scheiding geldt de verdeling van aansprakelijkheid zoals in de voorwaarden is vastgelegd.

Gerelateerd vragen:

Kan ik geld lenen voor schulden na een scheiding?

Kan ik een lening stopzetten wegens een scheiding?

Meer veelgestelde vragen over lenen

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen