Let op! Geld lenen kost geld

Hoe kan ik de cumulatieve rente berekenen?

Veelgestelde vragen over lening en rente berekenen

De cumulatieve rente is de totale rente die u betaalt voor een lening. Bij een doorlopend krediet is de cumulatieve rente van tevoren niet exact vast te stellen. Doordat de rente variabel is, er tussentijds extra geld kan worden afgelost en opgenomen wat zorgt voor een variabele (theoretisch)looptijd is de exacte cumulatieve rente niet op voorhand te berekenen. Achteraf is de cumulatieve rente over een bepaalde periode wel exact te berekenen.

Bij een persoonlijke lening is de cumulatieve rente die u betaalt eenvoudig te berekenen. De rente en de looptijd bij een persoonlijke lening staan vast. Daarnaast kan er tussentijds geen geld worden opgenomen waardoor het aflosschema (annuïtair dalend) ook vaststaat en de cumulatieve rente eenvoudig te berekenen is.

Naast gecompliceerde formules om de cumulatieve rente te berekenen, is het ook mogelijk om de cumulatieve rente van doorlopend krediet of een persoonlijke lening handmatig te berekenen: Termijnbedrag x (Theoretische) Looptijd = Totaal te betalen bedrag -/- leenbedrag = Cumulatieve rente.

Download een excelbestand met de berekening van de cumulatieve rente.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen