Let op! Geld lenen kost geld
Rente op Lening nog lager in 2020

Datum: 24 januari 2020

Rente op (persoonlijke) leningen nog lager in 2020

Al jarenlang zakken de rentes op consumptieve kredieten zoals persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Vooral in 2019 daalden de rentes opmerkelijk veel, tot een minimumrente van 3,9%. De reden voor de aanhoudende daling van kredietrentes is de pittige concurrentie tussen de verschillende kredietverstrekkers: verlaagt de ene bank de rentes, dan gaat de andere vanzelf mee.

Hoewel de rente op consumptieve leningen nog niet op zo’n bodemniveau ligt als de hypotheekrentes (betalen) en aan de andere kant van het verhaal de spaarrente (ontvangen), profiteren veel consumenten toch flink van de verlaagde rentes.

De verwachting is dat in 2020 de rentes op geld lenen door concurrentie nóg verder zullen dalen.

In dit artikel leggen we uit wat u kunt verwachten van de rentes en andere voorwaarden voor consumptieve kredieten in 2020.

Rente doorlopend krediet: een overzicht door de jaren

Terwijl de rente voor persoonlijke leningen in 2019 gestaag is gezakt, geldt dat een stuk minder voor doorlopende kredieten. Een doorlopend krediet staat ook wel bekend als ‘doodlopend krediet’: de rentes zijn variabel, liggen hoger en opgenomen bedragen zijn na aanvulling opnieuw beschikbaar. Een volledige afbetaling van een doorlopend krediet plus rente wordt voor veel mensen op deze manier lastig, zeker voor de economisch wat zwakkere huishoudens. Er is immers altijd geld beschikbaar, maar de rentes liggen een stuk hoger en kunnen variëren; bovendien is er geen vaste einddatum.

De rente op een doorlopend krediet ligt hoger, omdat een renteverlaging direct een enorme impact heeft op alle doorlopende kredieten die op dat moment bij een bank lopen en heeft een renteverlaging van een variabele rente dus invloed op alle klanten met zo’n rente en dat kost de bank veel geld.
Bij een persoonlijke lening ligt dit anders: een renteverlaging van de vaste rente (die bij een persoonlijke lening hoort) heeft alleen invloed op nieuwe klanten. Niet op reeds lopende persoonlijke leningen: de rente staat dan immers vast. Anders gezegd: niet alleen voor klanten, maar ook voor de banken zelf vormen doorlopende kredieten een hoger risico dan persoonlijke leningen.

Bij persoonlijke leningen is de rente aanzienlijk gedaald en bij doorlopende kredieten (DK) dus mondjesmaat. Een grote daling van de DK rente zou ook niet eerlijk zijn naar bestaande klanten. Want waarom zouden alleen nieuwe DK klanten mogen profiteren van een renteverlaging? Een eventuele renteverlaging is daarom van toepassing op alle klanten met een variabele rente (doorlopend krediet).

Om consumenten te beschermen voor onverantwoord geld lenen is het aanbod doorlopende kredieten sterk gedaald. Ook consumenten zelf lopen niet massaal warm voor deze vorm van lening: nog geen 5% van onze klanten sluit een doorlopend krediet af. Deze trend zal zich zeker voortzetten in 2020.

Hieronder ziet u hoe de rentes voor doorlopende kredieten zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld:

Rente ontwikkeling Doorlopend Krediet €15.000,- tot €25.000,-

Rente ontwikkeling Doorlopend Krediet €25.000,- tot €50.000,-

Persoonlijke Lening: vaste rente steeds lager

Het zou kunnen dat de rentes voor persoonlijke leningen in 2020 verder zakken. Dit geldt voor persoonlijke leningen vanaf 25.000 euro, maar ook voor de wat lagere leningen. Vooral bij de hogere bedragen zou de rente nog verder kunnen dalen, omdat de vaste kosten per contract van een lening bij hogere leningen (vanaf 15.000 euro) minder zwaar in het rentepercentage doorwegen.


Geld lenen zou dus zomaar in 2020 nóg iets voordeliger kunnen worden. De verschillen tussen kredietverstrekkers blijven wel groot, soms tot renteverschillen van zo’n 4% tussen de goedkoopste en de duurste lening. Het loont dus altijd om leningen met elkaar te vergelijken.

Om goed te kunnen vergelijken, zijn niet alleen de hoogte van de leenrente van belang, maar ook de looptijd van de lening en de voorwaarden. Vaak geldt: hoe lager de rente, hoe langer de looptijd en hoe duurder u alsnog uit bent. Goed vergelijken en prioriteiten stellen is dus het devies!

Persoonlijke lening via DNKM: de voordelen

95% van alle consumenten die bij ons geld lenen kiezen voor een persoonlijke lening. Dat is niet voor niets, want van alle beschikbare leningen op de markt biedt een persoonlijke lening de meeste financiële veiligheid en voordelen:

Een persoonlijke lening via DNKM biedt een van de laagste rentes van Nederland: vanaf 3,9% en dit wordt nog lager in 2020.

  • Met een PL staan u geen onaangename verrassingen te wachten:
    de lage rente staat vast gedurende de gehele looptijd.
    De looptijd staat ook vast: u weet dus van tevoren precies wat u betaalt en wanneer u de lening heeft afbetaald.
  • Vaste maandlasten.
  • Extra aflossen mag altijd en is boetevrij. Heeft u een financiële meevaller dan is het verstandig om extra af te lossen. Dit bespaart u altijd geld, want hoe dan ook is een lagere of geen lening altijd voordeliger.

Al met al is een persoonlijke lening vele malen verstandiger, goedkoper en verantwoorder dan een doorlopend krediet. Precies daarom kiezen ruim 95% van al onze klanten ook voor deze leenvorm.

Benieuwd hoe een persoonlijke lening in 2020 er voor u uit zou zien? Vraag vrijblijvend een offerte aan en vergelijk bij de 5 goedkoopste banken van Nederland.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen