Let op! Geld lenen kost geld

De wettelijke rente is het percentage dat als vergoeding van een geleend bedrag wordt gerekend. Het betekent dat als iemand een schuld heeft in de vorm van een lening of krediet de kredietverstrekker rente vraagt over het geleende bedrag. Voorbeelden hiervan zijn een persoonlijke lening, rood staan bij de bank of kopen op afbetaling.

De overheid bepaalt welk rentepercentage maximaal mag worden gerekend voor een lening of krediet, de zogenaamde maximale wettelijke rente.

Er zijn twee soorten wettelijke rente in Nederland:

1. De wettelijke rente voor niet-handelstransacties: het zijn transacties tussen consumenten of tussen een bedrijf en een consument. Het kan bijvoorbeeld de aankoop van een product in een winkel zijn, het afsluiten van een dienst zoals een telefoonabonnement, of het lenen van geld.

2. De wettelijke rente voor handelstransacties: het zijn transacties tussen bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld de verkoop van goederen of diensten zijn, of een andere vorm van zakelijke overeenkomst.

De percentages van de wettelijke rente worden vastgesteld door de overheid en kunnen veranderen. Ze worden regelmatig gepubliceerd in de Staatscourant.

Het is belangrijk om te weten dat de wettelijke rente automatisch gaat lopen als een lening moet worden terugbetaald of schuld niet op tijd wordt betaald, u hoeft hier geen aparte afspraken over te maken.

Gerelateerde informatie:

Maximale wettelijke rente stijgt door naar 15 procent

Hoe hoog is de wettelijke rente? (bron: Rijksoverheid)

Maximale rente op leningen en kredieten stijgt weer

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen