Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 juli 2017

Interbank stopt met aflosvrij krediet

Interbank heeft haar klanten laten weten dat het niet langer mogelijk is alleen rente te betalen en niets af te lossen op hun aflosvrije krediet. Zij wil dat de klant op structurele basis gaat aflossen op het afgesloten krediet. Op dit moment betaalt de klant alleen rente voor haar krediet en lost niets af. Uiteindelijk is dit niet in het belang van de klant. Interbank handelt vanuit de zorgplicht, die kredietverstrekkers hebben naar hun klanten, en communiceert deze nieuwe maatregel via een brief aan haar klanten.

Interbank legt hogere maandlast op

De betreffende Interbank klanten hebben voor dit krediet gekozen vanwege het lage maandbedrag. Zij betaalden alleen een bedrag aan rente en losten niets af zoals wel het geval is bij een persoonlijke lening. Daar staan de rente, looptijd en het maandbedrag, dat is opgebouwd uit rente en aflossing, vast. Op de einddatum van de lening is de lening volledig afgelost en ben je schuldenvrij.

Interbank wil nu dat haar klanten maandelijks 1% van het krediet als aflossing gaan betalen. Afhankelijk van het leenbedrag is dat voor klanten een grote verandering wat betreft hun financiële plaatje. Het doel is dat met dit nieuwe maandbedrag de klant op een geleidelijke manier structureel de lening gaat afbouwen en aflossen zodat uiteindelijk het afgesloten krediet wordt afbetaald. Op termijn moet dit betekenen dat aflossen op het krediet goedkoper wordt. Op korte termijn ervaart de klant alleen de kostenstijging.

Gedwongen aflossing geeft geen garantie

Ondanks dat de klant heeft gekozen voor een aflosvrij krediet moet hij nu toch een gedwongen aflossing gaan betalen. De rente van doorlopende kredieten zijn variabel dus bij een rentestijging wordt de looptijd van deze verouderde aflossingsvrije kredieten langer. In dat geval zal de klant ervaren dat de aflossingen geen zin hebben gehad om de lening af te kunnen lossen. De gedwongen aflossing geeft geen garantie voor het volledig aflossen van de lening.

Aflosvrij krediet risicoproduct

De rente van deze verouderde doorlopende kredieten is altijd (te) hoog geweest. Het was een zogenaamd risicoproduct, omdat niets wordt afgelost op het krediet. De banken hanteerden voor dit financiële product een rentetoeslag. De maandlast voor de klant was altijd laag ondanks deze toeslag omdat het deel aflossing miste. Tot nu toe.

Aflosvrij krediet oversluiten

Klanten van Interbank zijn vrij om hun lening over te sluiten naar een andere bank waar zij hun krediet kunnen omzetten in een persoonlijke lening. Dat zal resulteren in lagere maandlasten vanwege de vaste rente. De rente staat historisch laag dus als klanten voor deze leenvorm kiezen profiteren zij gedurende de looptijd van hun overgesloten lening van de lage rente. Met een persoonlijke lening heeft de klant de zekerheid dat op de einddatum van de lening de lening volledig is afbetaald.

Vrijblijvend offerte aanvragen