Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 5 december 2017
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Voorschotbank moet schadevergoeding betalen aan cliënt

Een doorlopend krediet met een hoge rente niet kunnen oversluiten naar een krediet met een lage rente vanwege een onterechte BKR registratie. Een cliënt van De Nederlandse Voorschotbank (DNV), onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance (CA-CF), is naar het KiFid gestapt vanwege het feit dat hij jarenlang een te hoge rente voor zijn doorlopend krediet heeft betaald.

Uitspraak KiFid

Geschillencommissie KiFid heeft geoordeeld dat DNV een bedrag van bijna € 15.000 moet betalen als vergoeding aan de benadeelde cliënt. In 2007 sluit de cliënt een doorlopend krediet af dat in 2009, binnen het concern CA-CF, wordt overgesloten. In de jaren die volgen stijgt de rente van het krediet tot 10,6%. Een tarief dat niet de marktrente volgt.

Cliënt kan het dure krediet niet oversluiten wegens een onterechte BKR-registratie. Pas na het vervallen van deze codering kan het krediet worden overgesloten naar een nieuw krediet met een lage rente. De nieuwe rente is 5,9% lager. Een enorm verschil. Het oude doorlopend krediet heeft veel weg van een zogenaamd wurgkrediet.

Wurgkredieten

Wurgkredieten zijn doorlopende kredieten met hoge oplopende rentes waardoor weinig tot niets kan worden afgelost en de schuld steeds verder oploopt. Consumentenprogramma Kassa! van BNN/Vara heeft hier herhaaldelijk aandacht aan besteed. In dit specifieke geval kon de cliënt het krediet niet oversluiten vanwege de BKR-registratie. Na oversluiten van een wurgkrediet naar een nieuw doorlopend krediet of naar een persoonlijke lening is aflossen wel mogelijk waardoor de consument niet langer vastzit aan het wurgkrediet.

Oversluiten naar persoonlijke lening

Dure doorlopende kredieten, in het slechtste scenario een wurgkrediet, kunnen worden overgesloten naar een persoonlijke lening zodat de lening een einddatum krijgt. Het oversluiten is alleen mogelijk als de consument voldoet aan de financiële- en acceptatievoorwaarden die worden gesteld.

Een persoonlijke lening heeft in tegenstelling tot een doorlopend krediet een vaste rente en een vaste looptijd. Tussentijdse verhogingen van de rente zijn niet mogelijk. Dankzij het oversluiten van het dure krediet naar deze leenvorm ontsnapt de klant uit de wurggreep van het krediet en is hij aan het eind van de looptijd schuldenvrij.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Vrijblijvend offerte aanvragen