Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 3 november 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

Interbank verliest beroep over extra compensatie te hoge rente doorlopende kredieten

Kredietverstrekker Interbank heeft vorige week het beroep verloren in de zaak over te hoge rentes op doorlopende kredieten.

Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) had na een klacht van een groep benadeelde klanten al eerder geoordeeld dat Interbank compensatie moest betalen aan deze klanten. Maar daarmee was de zaak nog niet afgehandeld. Een aantal kritische klanten gaf in een extra klacht aan dat de compensatie niet voldoende zou zijn, aangezien Interbank bij doorlopende kredieten van vóór 2008 met een fictieve rente werkte.

De fictieve rentes van deze oudere ‘wurgkredieten’ liepen ook niet altijd gelijk op met de toen geldende marktrentes, in het nadeel van klanten.

Het beroep dat Interbank hierop aantekende werd niet gehonoreerd door het Kifid. Dat betekent dat de kredietverstrekker alsnog een herberekening moet maken waarin ook de te hoge rente van oudere doorlopende kredieten wordt meegenomen. Deze verruimde herberekening zal de betroffen klanten naar schatting gemiddeld 5000 euro extra compensatie opleveren.

Doorlopend krediet verdwijnt als leenvorm

Net als een aantal andere banken liet Interbank de variabele rente bij een doorlopend krediet jarenlang niet meebewegen met dalende marktrentes. Dat betekent dat klanten al die tijd te veel rente betaalden, soms tot wel honderden euro’s per jaar.

Deze zaak maakt deel uit van een groeiend aantal klachten rondom doorlopende kredieten. Deze leenvorm verdwijnt dan ook niet voor niets steeds meer uit het aanbod financiële producten.

Wij bieden nog wel doorlopende kredieten aan, maar we houden ons aan de zorgplicht om klanten te informeren over de rentestand. Bij de Nederlandse Kredietmaatschappij staan we voor verantwoord geld lenen met rentes die zich aanpassen aan de geldende marktrentes.

Gerelateerde artikelen:

ABN Amro berekende jarenlang te hoge variabele rente

ING moet rente lening herzien

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen