Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen met een tijdelijk contract

indicator
Geld lenen met een tijdelijk contract

Het is bij De Nederlandse Kredietmaatschappij mogelijk om met een tijdelijk contract een lening af te sluiten. Dit is wel gebonden aan voorwaarden. Wij leggen u de voorwaarden uit en geven tips voor de meest verantwoorde lening als u een tijdelijk contract heeft. 

De laatste jaren komen vaste contracten steeds minder voor en wisselen mensen bovendien vaker van werkgever. Veel kredietverstrekkers hebben zich aangepast aan deze ontwikkeling en bieden daarom ook aan consumenten met een tijdelijk contract de mogelijkheid tot geld lenen. 

Voorwaarden lenen met een contract bepaalde tijd

Het allerbelangrijkste criterium is dat u door uw lening niet in de financiële problemen komt. Nu niet en ook niet na afloop van uw tijdelijke contract. Om te voorkomen dat u teveel leent kijken we daarom goed naar de balans tussen uw inkomsten en uw vaste lasten.

Wat zijn de belangrijkste criteria en voorwaarden om zonder vast contract een lening te kunnen afsluiten?

 • Als u een tijdelijk dienstverband heeft (jaarcontract /Fase B) en de proeftijd is verstreken neemt de bank uw inkomen voor 100% mee, mits u ook drie jaar aaneengesloten arbeidsverleden kunt aantonen.
  Heeft u geen drie jaar aaneengesloten arbeidsverleden dan neemt de bank 70% van uw inkomen mee voor de beoordeling van hoeveel u kunt lenen.

 • Heeft u een flexibel dienstverband (een uitzendbeding Fase A of een 0-uren contract) dan neemt de bank bij aantoonbaar drie jaar aaneengesloten arbeidsverleden uw inkomen voor 70% mee.
  Heeft u in dit geval geen drie jaar arbeidsverleden dan neemt de bank uw inkomen niet mee.  

 • Heeft u een koopwoning? Dat biedt een kredietverstrekker meer zekerheid dan wonen in een huurhuis. Daarom kunt u met een koopwoning vaak makkelijker geld lenen dan met een huurwoning. Oók met een tijdelijk contract.

U heeft overigens ook fiscaal voordeel bij de lening wanneer u deze gebruikt voor het verbeteren of verduurzamen van de koopwoning.

Kan ik een lening afsluiten als uitzendkracht?

Ook uitzendkrachten hebben de laatste jaren meer mogelijkheden gekregen voor het afsluiten van een lening. Vanaf Fase B (78 weken) tellen banken uw inkomen voor 100% mee (mits u ook drie jaar aaneengesloten arbeidsverleden heeft) en kunt u een krediet aanvragen. Fase B betekent dat u als uitzendkracht een contract heeft dat vergelijkbaar is met een contract voor bepaalde tijd. Heeft u geen aantoonbaar drie jaar aaneengesloten arbeidsverleden, dan nemen banken in deze fase 70% van uw inkomsten mee bij de berekening van uw maximale lening. 

In fase A van uw uitzendcontract is een lening aanvragen helaas nog niet mogelijk, omdat een uitzendbureau dan nog geen doorbetalingsverplichting heeft, bijvoorbeeld bij ziekte of gebrek aan werk bij de opdrachtgever. 

Komt u in een Fase C uitzendcontract dan ziet de bank dit als een contract voor onbepaalde tijd. Het uitzendbureau heeft een doorbetalingsverplichting bij ziekte en bij gebrek aan werk. Kredietverstrekkers nemen in deze fase uw volledige inkomen mee bij de berekening van uw maximale leenbedrag. 

Tellen toeslagen/ overwerk /13e maand mee bij het berekenen van de lening?

Ook bij een tijdelijk contract heeft u vaak inkomsten bovenop uw reguliere salaris, zoals toeslagen, provisie, overwerk, een eindejaarsuitkering of een 13e maand. Wij nemen deze (onder voorwaarden) mee in de criteria voor lenen met een tijdelijk contract.

Als de toeslagen maandelijks een vast bedrag aan extra inkomen vormen, worden deze voor 100% meegenomen.

Bij variabele toeslagen kijken we naar het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden, waarbij de toeslag tenminste 10 maanden aanwezig moet zijn.

6 tips voor geld lenen als uitzendkracht of een ander tijdelijk contract

Niet alleen een kredietverstrekker hanteert acceptatiecriteria. U kunt zelf ook een aantal zaken in gedachten houden om zo verantwoord mogelijk te lenen met een tijdelijk contract. Waar kunt u aan denken? 

 1. Verantwoord geld lenen staat voorop. Is het daarom echt nodig om een lening af te sluiten of kunt u er ook voor sparen? Het is raadzaam om alleen geld te lenen voor zaken waarmee u investeert in uzelf, uw toekomst of uw inkomen, zoals een auto om naar het werk te komen, een studie of een verbouwing/ verduurzaming van uw koopwoning.

 2. Bereken hoeveel u kunt lenen met een tijdelijk contract en tegen welke rente. Zo krijgt u meteen een realistisch beeld of een krediet past binnen het budget van uw huishouding. 

 3. Is uw proeftijd (bijna) voorbij? Vraag dan direct uw lening aan en vraag uw werkgever om een intentieverklaring waarin staat dat u in dienst blijft. Tijdens uw proeftijd kunt u geen lening aanvragen. 

 4. Persoonlijke lening of doorlopend krediet? Bij een tijdelijk contract is een persoonlijke lening de beste en veiligste keuze.

  Een persoonlijke lening biedt namelijk de zekerheid van een vaste (lage) rente, vaste maandlasten en een vaste looptijd. Elke maand vermindert uw schuld en u weet precies wanneer de lening volledig is afgelost.

  Een doorlopend krediet kan ook, maar biedt een stuk minder zekerheid. De rente is namelijk variabel en u bepaalt zelf hoeveel u elke keer opneemt (tot een afgesproken limiet). U kunt bij nieuwe of lopende doorlopende kredieten maximaal drie jaar opnemen tot aan uw limiet, daarna wordt de opname faciliteit geblokkeerd en kunt u alleen nog maar aflossen. Omdat de rente variabel is weet u van tevoren niet hoeveel de gehele lening gaat kosten. Al met al wellicht niet de verstandigste keuze als u (nog) geen vast contract heeft. 

 5. Stem de looptijd af op het bestedingsdoel. Als u bijvoorbeeld geld leent voor een camper, is het verstandiger om voor een kortere looptijd te kiezen, zodat u niet nog aan het afbetalen bent terwijl de auto allang weer is afgeschreven of verkocht. Sommige banken hanteren al een maximale looptijd per bestedingsdoel.

  Kiest u voor een lening met een zo kort mogelijke looptijd, dan heeft u maandelijks hogere maandlasten, maar uiteindelijk bent u goedkoper uit. Dat komt omdat u minder lang aflost en dus minder rente betaalt. Een zo kort mogelijke looptijd is de veiligste keuze (mits u de maandlasten kunt dragen). U weet immers nu nog niet of uw contract wordt verlengd en of u daarna de lening nog zult kunnen afbetalen. 

 6. Los extra af op uw lening. Heeft u eens een financiële meevaller (zoals een salarisverhoging, erfenis of verkoop) dan is extra aflossen op uw lening een goed idee. U mag zowel op persoonlijke leningen als op doorlopende kredieten altijd kosteloos extra inlossen. Zo verlaagt u uw schuld en kunt u uw lening nog sneller aflossen. Wel zo veilig als u een tijdelijk contract heeft.
Waarom bij ons lenen?
Geen onrealistische verwachtingen

Andere aanbieders en vergelijkers tonen iedereen de laagste rente. Wij sturen direct uw persoonlijke mogelijkheden.

Vrijblijvende en kosteloze offerte

Wij rekenen geen advies- of afsluitkosten. Een offerte is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Compleet aanbod in 1 overzicht

Maar 1 keer uw gegevens invullen en van wel 5 verschillende banken in 1 overzicht het beste aanbod ontvangen.

Niet tevreden, geld terug!

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij zijn wij overtuigd van de kwaliteit van onze dienstverlening. Wij streven naar een klanttevredenheidspercentage van 100% en maken dit waar! Daarom kunnen wij onze klanten deze extra zekerheid bieden: De klanttevredenheidsgarantie!

Wat vinden anderen?

Bianca

Super fijn geholpen!

"Super fijn geholpen. Bij het eerste aanbod werd er direct verder gekeken waardoor er alsnog aan mijn wensen werd voldaan. Alles bij elkaar genomen heeft het wat extra tijd gekost maar wel met het behaalde resultaat! Op vragen wordt heel snel gereageerd maar ook het meedenken erg prettig! Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de De Nederlandse Kredietmaatschappij."

Geplaatst op: 03-12-2021

Bekijk meer beoordelingen

Meer over geld lenen

Geld lenen

Alles wat u moet weten om goed geïnformeerd online geld te lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Bereken hoeveel u maximaal verantwoord kunt lenen.

Lening aanvragen

Bij ons kunt u voordelig en verantwoord online geld lenen u in vier simpele stappen.

Lening oversluiten

Uw bestaande dure lening oversluiten tegen betere voorwaarden en een lagere rente.

Persoonlijke Lening

Geld lenen tegen een vaste lage rente, met een vaste looptijd en boetevrij extra aflossen.

Auto financieren

Geld lenen voor een nieuwe auto op een verantwoorde manier.

Doorlopend Krediet

Alles wat u moet weten om goed geïnformeerd online geld te lenen.

Rente vergelijken

Vergelijk de rente van onze partnerbanken met die van andere banken.

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen