Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel rente betaal ik bij een lening?

Veelgestelde vragen over lenen en rente

Hoeveel rente u betaalt voor een lening is afhankelijk van verschillende factoren:

  1. Het type lening
  2. Uw persoonlijke situatie
  3. De hoogte en duur van de lening
  4. De marktrente.

Hieronder leggen we uit hoe de verschillende factoren invloed hebben op de hoogte van de rente u betaalt.

Het type lening

Er is een verschil tussen de rentepercentages van het type lening. Bij een persoonlijke lening ligt de rente doorgaans lager dan bij een flexibel krediet zoals een Flex en Zeker lening, de opvolger van het doorlopend krediet.

Uw persoonlijke situatie

Ten tweede is er uw persoonlijk risicoprofiel. Voor een kredietverstrekker draait alles om zekerheid en stabiliteit en hoe meer zekerheid u kunt bieden, hoe lager de rente blijft.

Om in te schatten hoe groot de kans is dat u de lening zonder problemen kunt terugbetalen, kijken kredietverstrekkers naar diverse risicofactoren o.a. uw inkomen, uw burgelijke staat, uw leeftijd en of er al leningen uitstaan. Ook een koophuis of wonen in een huurwoning kan invloed hebben op de hoogte van de rente. Daarnaast is de rente die u betaalt voor een lening afhankelijk van de verhouding tussen uw inkomen en vaste lasten, of u een positieve BKR betalingsgeschiedenis heeft en hoeveel geld u in totaal kunt lenen.

Hoogte en duur van de lening

De vaste kosten bij een kleine lening zijn naar verhouding hoger dan bij een grote lening. Daarom betaalt u bij een klein leenbedrag een hogere rente. Omgekeerd geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager de rente blijft. Bij leenbedragen van 50.000 euro hoort bijvoorbeeld vaak het laagste rentepercentage. Zet u de looptijd op de maximale lengte (10 jaar), dan heeft u lagere maandlasten dan bij een kortere looptijd. Maar u betaalt uiteindelijk wel méér rente, want de lening loopt langer.

Marktrente

De rente die u als consument betaalt voor uw lening, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de marktrente. Dat is het rentepercentage dat de kredietverstrekker zelf moet betalen als hij geld inkoopt. Hoe hoger deze marktrente ligt, des te hoger wordt de rente op uw lening.

Laagste rente van Nederland

Bij ons profiteert u altijd van de laagste rentes van Nederland. Bent u benieuwd hoeveel rente momenteel wordt gerekend voor een lening? Bekijk de laagste rentetarieven van de Nederlandse Kredietmaatschappij. Bereken eenvoudig online de rente van uw lening.

U kunt ook vrijblijvend een offerte aanvragen. Na het indienen van een aanvraag voor een lening, ontvangt u binnen een werkdag een overzicht van de mogelijkheden bij verschillende banken. Hierin ziet u hoeveel rente de banken rekenen voor de lening. Op basis hiervan kunt u zelf bepalen bij welke bank u een lening wenst af te sluiten en hoeveel rente u betaalt voor de lening.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen