Geld lenen aan uw kinderen
Wilt u geld lenen aan uw kinderen? Dat kan een prima oplossing zijn voor een wereldreis, financiële hulp bij een start-up of een tweede studie. En natuurlijk voor het meest gebruikelijke doel: het kopen van een eigen woning. Zeker met de huidige prijzen op de woningmarkt.
Als u een flink bedrag kunt missen, waarom zou u dan niet een kind helpen met de volgende stap in zijn of haar leven? Geld lenen aan uw kinderen is zo’n gek idee nog niet. Mits u de afspraken en voorwaarden duidelijk vastlegt in een contract, bij voorkeur notarieel vastgelegd. Het gezegde ‘met je familie moet je wandelen, niet handelen’ kan prima worden weerlegd als u het onderhands lenen puur zakelijk bekijkt.
Allereerst: geld lenen of toch een schenking?
Geld lenen of een schenking, het is allebei mogelijk. De belangrijkste verschillen tussen geld lenen aan uw kinderen of toch kiezen voor een schenking liggen op de volgende vlakken:
- Een schenking vermindert uw vermogen. Bij een lening houdt u een vordering op het bedrag en blijft uw vermogen dus intact.
- Bij een schenking is uw kind ook belastingplichtig in box 3.In 2023 werd de schenkingsvrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’ van maximaal 106.671 euro) verlaagd naar 28.947 euro.
Per 1 januari 2024 is de vrijstelling opnieuw verlaagd, zodat er geen sprake meer is van een jubelton. Dat houdt in dat uw kind vanaf 2024 jaarlijks belastingvrij 6.633 euro aan schenking mag ontvangen.
De belangrijkste voorwaarde blijft dat uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. - Een lening is belastingvrij en de hoogte van het bedrag staat u vrij. Schenkt u? Dan bent u belastingplichtig (bron: belastingdienst regels schenken aan kinderen).
- Een lening houdt de onderlinge verhoudingen zuiver, terwijl een schenking voor scheve ogen kan zorgen bij uw andere kind(eren) of verwachtingen kan wekken.
- Bij een lening houdt u een vordering op het geleende bedrag en blijft uw vermogen dus intact.
De reden voor de afschaffing van de jubelton is de gespannen woningmarkt. De overheid is van mening dat de jubelton de kansenongelijkheid op de woningmarkt vergroot. Niet iedereen kan immers een huis kopen met een schenking van welvarende ouders.
Duidelijke afspraken maken
Geld lenen werkt het beste als alle partijen precies weten waar ze aan toe zijn. Het lijkt wat ongezellig om zakelijke afspraken vast te leggen voor de ‘act of love’ van geld uitlenen, maar wat als de dingen anders lopen dan verwacht?
Wat als er een scheiding van de ouders op stapel staat? Als een van de ouders komt te overlijden binnen de leningtermijn? Andere zussen en broers worden dan schuldeisers van elkaar; zoiets doet de onderlinge verhouding zelden goed. Of wat als de ouders zich teveel willen bemoeien met het bestedingsdoel? Wie betaalt, bepaalt immers, vinden sommige ouders.
Er kunnen zelfs scenario’s voorkomen, waar veel mensen bij de startsituatie echt niet aan denken, of (logischerwijs) niet aan willen denken. Het overlijden van het lenende kind is zo’n worst-case-scenario. Of het failliet van de ondersteunde start-up.
Hoe (emotioneel) dichtbij u ook bij uw kind staat, inzake geld lenen neemt u het beste even afstand en bekijkt u en de lening puur zakelijk. Maak waterdichte afspraken, waarin elk denkbaar scenario is opgenomen.
Slim geld lenen aan uw kinderen?
Voorkom problemen, stel een leenovereenkomst op en laat deze vastleggen bij de notaris. Het beste kiest u voor een marktconforme rente, om schenkingsbelasting te vermijden.