Let op! Geld lenen kost geld
Rente geld lenen van familie

Datum: 2 december 2015

Rente berekenen aan familie

Geld lenen van familie, oftewel onderhands geld lenen, werd de afgelopen jaren populairder. Vooral bij aankoop van een woning kiezen meer mensen voor een familiehypotheek. Begrijpelijk, want banken hanteren steeds striktere voorwaarden. Daardoor is een bancaire lening niet altijd vanzelfsprekend. Maar er is nog veel onduidelijkheid over familiair lenen. Zo hoorde ik pas iemand zeggen dat hij met een onderhandse lening renteloos kan lenen. Een grote misvatting.

Hogere renteopbrengst voor kredietgever

Even terug naar het begin. Want waarom kiest zo’n 7,7%* van de Nederlandse gezinnen voor financiële steun van vrienden of familie? De belangrijkste redenen zijn dat de kredietverstrekker en kredietnemer zelf de voorwaarden bepalen, u niet naar de bank hoeft en dat het goedkoper is. U bepaalt namelijk zelf het rentepercentage. Dit is zowel interessant voor degene die geld leent als degene die de lening verstrekt. Omdat de verstrekker zo vaak meer rente ontvangt dat hij krijgt op een spaarrekening.

Kies een marktconforme rente

Ondanks dat er voor onderhands lenen geen minimale of maximale rente bestaat, raad ik aan om te kiezen voor een marktconforme rente. Doet u dit niet? Dan ziet de Belastingdienst dit rentetekort als schenking. Hierdoor bestaat de kans dat één van beiden schenkingsbelasting moet betalen.  Zo bent u alsnog duur uit. Gelukkig mag u  jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan uw kinderen. Zo kunt u eventueel een deel van de rente als schenking teruggeven. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Waarop letten bij onderhands geld lenen

Tot dusver lijkt geld lenen van familie een win-win situatie. Vaak is dat ook zo, maar het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Een lening is een financiële verplichting voor meerdere jaren. Een zakelijke transactie, die de goede familieband kan bekoelen. En dat wil niemand. Dus maak goede afspraken over de rente, terugbetaling en consequenties bij wanbetaling. Lees meer tips in onderhands lenen en de belastingdienst

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen