Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 9 mei 2019

IKEA Meubels leasen ipv kopen

IKEA start een proef bij studenten in Amsterdam die meubels kunnen leasen op ‘servicebasis’. Moet er een onderdeel worden vervangen of gaat er iets stuk? Vervanging is bij de prijs inbegrepen. Betalen per gebruik, niet per bezit, dat is het idee achter deze proef van IKEA.

Ideaal voor studenten, zou je denken, want zo hoef je niet in één keer je kamer of studio in te richten maar lease je voor een paar tientjes per maand je hele huisraad bij elkaar. Na een contract van twee jaar mogen de studenten de meubels teruggeven aan IKEA, die ze opknapt en opnieuw verhuurt.

Kopen hoeft op die manier niet meer. Je hebt er een hoop gemak aan en de grondstoffen voor de meubels worden hergebruikt. Een duurzaam en circulair alternatief dus voor gebruikte meubels die na een paar jaar naar de vuilstort worden verwezen.

Sterker nog: de meubelproducenten moeten ervoor zorgen dat hun producten langer meegaan. Zo blijft de verantwoordelijkheid voor een milieuvriendelijkere productie bij de producent. Hoe beter kast of bed in elkaar zit, hoe kleiner immers de kans op reparatie of vervanging door de producent.

Duurzame deeleconomie of dure ‘wurglease’?

Leasen of een abonnement op servicebasis zien we al jaren op allerlei terreinen toenemen: van vloerkleden, koptelefoons (huurprijs 10 euro per maand!), kleding, fietsen, koffiezetapparaten en wasmachines. En nu dus ook meubels bij IKEA.
Op de lange termijn pakt het ‘gewoon’ kopen van meubels vaak goedkoper uit. Maar het gemak en de bijdrage aan een duurzamer, circulair systeem laten de balans steeds vaker doorslaan in de richting van leasen (net als bij bijvoorbeeld private lease van auto's).

Maar leasen kent ook een keerzijde. Leasen / huren op servicebasis is naar verhouding hartstikke duur en kan financieel gezien zelfs gevaarlijk uitpakken:

  • Hoge leasebedragen, ‘stapelen’ van leasebedragen
  • (Hierdoor) niet meer toekomen aan sparen
  • Leasen = een schuld hebben
  • Je komt niet zomaar onder een leasecontract uit
  • BKR registratie, waardoor een hypotheek afsluiten lastiger wordt

Je meubeltjes bij elkaar leasen lijkt dus een goed idee, maar naar ons idee worden studenten hierdoor opgezadeld met een pittige schuld. Tel daar een studieschuld bij op en je start je professionele leven al met een flinke financiële achterstand.

Ook uit een Nibud onderzoek naar jongeren en schulden blijkt dat jongeren heel makkelijk schulden kunnen maken: overal wordt het huren, leasen en abonnementen op gebruiksvoorwerpen aangeboden.

Persoonlijke lening ipv leasen

Natuurlijk bestaan er legio alternatieven voor meubels leasen. Je meubels tweedehands van je voorganger overnemen, de kringloop, je spaargeld aanspreken, je ouders lief aankijken…

En voor wie zelf alvast wil investeren in nieuwe meubels en daar best een kleine financiële ondersteuning bij kan gebruiken, is geld lenen via een Persoonlijke Lening vaak een prima optie. Je hebt een stuk meer overzicht en controle over je lening, mede doordat je tussentijds boetevrij af mag lossen. Zo ben je nog sneller klaar met afbetalen. Ter vergelijking: een leasecontract mag je alleen met hoge boetes tussentijds opzeggen.

De Nederlandse Kredietmaatschappij bied overzichtelijke Persoonlijke Leningen aan vanaf 5000 euro, die je in maximaal 5 jaar terugbetaalt tegen de laagste rente van Nederland.

Vrijblijvend offerte aanvragen