Let op! Geld lenen kost geld
4 tips om uw lening af te lossen

Datum: 9 februari 2021
Door: Halmar Wolfswinkel

Tips om uw lening af te lossen

Geld lenen doet u niet zomaar. Een krediet afsluiten betekent een jarenlange financiële verplichting en geld lenen kost altijd extra geld door de rente. Maar soms is het gewoon nodig. Bijvoorbeeld als u een (grote) nooduitgave moet doen of (nog) niet genoeg spaargeld heeft om uw droom waar te maken. Of omdat u in uw toekomst wilt investeren met bijvoorbeeld een studie of de verduurzaming van uw woning. Verantwoord geld lenen is belangrijk om financiële problemen te voorkomen. U komt graag goed beslagen ten ijs en daar hoort een goede voorbereiding bij.

Wij helpen u graag met 4 tips om uw lening (sneller) af te lossen. Sommige van deze tips kunt u bij het aanvragen/ afsluiten al in acht nemen.

1. Houd rekening met de looptijd

Als u gaat berekenen hoeveel u kunt lenen en welke rentetarieven u kunt verwachten, krijgt u ook de looptijd in beeld. De looptijd heeft invloed op de hoogte van de maandelijkse aflossingen. Hierbij is goed om te weten: hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag, maar ook hoe langer u rente betaalt. Kiest u voor een kortere looptijd dan betaalt u een hoger maandbedrag, maar bent u uiteindelijk goedkoper uit.

U bepaalt zelf welk maandbedrag (aflossing en rente) past bij uw budget en welke looptijd wat u betreft daarbij hoort. Wilt u zo min mogelijk rente betalen, dan houdt u de looptijd het beste zo kort mogelijk.
Op die manier lost u sneller en (uiteindelijk) goedkoper uw persoonlijke lening af. 

2. Maak van tevoren een financiële planning

Onze leningen kennen een looptijd van 1 jaar tot (bij sommige kredieten) 15 jaar. Dat is best een lange periode, waarin u wel in staat moet zijn om uw lening terug te betalen. Als u een financiële planning maakt, krijgt u alvast een realistisch beeld van de impact van de lening op uw maandelijkse budget.
U kunt bij uw planning rekening houden met de volgende (onzekere) factoren:

  • Blijft uw salaris hetzelfde tijdens de looptijd? Gaat u meer verdienen of juist minder (door werkloosheid, pensioen of arbeidsongeschiktheid)? Heeft u een potje ‘onvoorzien’? 
  • Verwacht u gezinsuitbreiding of juist een scheiding? Dan heeft u waarschijnlijk meer kosten en wilt u eventueel groter of juist kleiner gaan wonen. Wat is de impact daarvan op uw maandbudget?
  • Wat gebeurt er met de lening als u onverhoopt overlijdt? U kunt bij de lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een paar euro extra per maand. Op die manier blijven uw partner/ nabestaanden gevrijwaard van uw schulden. 

Hoe realistischer uw financiële planning is, hoe groter de kans dat u probleemloos uw lening kunt aflossen. 

3. Financiële meevaller? Extra aflossen

Andersom kan natuurlijk ook: u heeft een financiële meevaller, zoals een erfenis, een flinke salarisverhoging of de verkoop van uw huis met overwaarde. 

U kunt dan overwegen om (een deel van) het bedrag te gebruiken voor een extra aflossing. Op die manier verlaagt u het maandbedrag en/ of verkort u de looptijd. Extra aflossen mag bij ons altijd en is geheel boetevrij. 

4. Oversluiten naar een goedkopere lening

Wat veel mensen niet weten, is dat u (verschillende) dure kredieten kunt oversluiten naar 1 overzichtelijke persoonlijke lening met een veel lagere rente. 

Dat is een slimme zet, zeker omdat de rente nu historisch laag ligt. Een gouden tip voor als u meerdere kredieten heeft lopen, daardoor het overzicht kwijt bent en elke maand veel te veel rente betaalt voor uw dure postorderkredieten, betalen in termijnen, roodstand of een creditcardschuld.

Hoe werkt oversluiten? U telt het bedrag op van al uw verschillende kredieten (en de openstaande rentebedragen). Voor dat bedrag vraagt u bij ons een persoonlijke lening aan, waarmee u in 1 keer alle andere leningen kunt aflossen. 

Wat u overhoudt aan schulden, is 1 overzichtelijke persoonlijke lening met een vaste looptijd en een vaste lage rente. U krijgt direct overzicht over uw schulden en bent veel goedkoper uit, met mooie voorwaarden (zoals boetevrij extra aflossen). Bovendien weet u precies wanneer de lening is afgelost, zodat u eindelijk weer schuldenvrij door het leven kunt gaan. 

Wij hopen dat u met deze tips goed geïnformeerd uw lening kunt afsluiten of oversluiten, zodat u verantwoord geld kunt lenen

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen