Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 25 februari 2015

Help een restschuld, wat nu?

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Het afgelopen jaar hadden we veel klanten die financiering zochten voor hun restschuld. Niet zo gek, want het CBS berekende dat 1,5 miljoen huishouders in 2014 een hypotheekschuld hadden die hoger was dan de waarde van de woning. Een woning die onder water staat dus. “Kan ik mijn restschuld meefinancieren in mijn hypotheek, in hoeverre is mijn restschuld aftrekbaar en wat is de beste manier om de onderwaarde af te lossen?” Zomaar een paar vragen die ik voorbij zag komen. Tijd voor een blog over de mogelijkheden als uw huis onder water staat.

Aantal huishoudens met restschuld stabiliseert

Eind 2014 bracht het CBS goed nieuws. Het aantal huizen met onderwaarde nam niet verder toe. Nu de economie langzaam weer aantrekt en de huizenmarkt stabiliseert, is deze trend waarschijnlijk blijvend. Dat is positief, maar niet direct van toepassing op mensen die op dit moment met een restschuld zitten. De gemiddelde restschuld ligt rond €60.000, een fors bedrag dat een zware last kan zijn.

Restschuld aflossen met spaargeld

Heeft u uw woning met een onderwaarde verkocht? Dan moet u uw restschuld aflossen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De beste optie is de restschuld aflossen met spaargeld. Het kost een deel van uw spaargeld, maar u bent in één keer verlost van de hypotheekschuld. Bovendien is de rente die u ontvangt op uw spaargeld en stuk lager dan de rente die u betaalt voor een lening of hypotheek.

Restschuld meefinancieren: hypotheek of lening

Heeft u niet voldoende spaargeld, dan kunt u kiezen voor een hypotheek of lening. In sommige gevallen kunt u de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Uw inkomen en de waarde van uw nieuwe woning moeten dit toelaten. Helaas is dit in veel gevallen niet zo. Een lening is daarom meestal de beste optie. Een lening is ook voordeliger, omdat u geen taxatie-, afsluit-, notaris- en advieskosten betaalt. Bovendien is een lening sneller afgesloten en kunt u zelf de looptijd van de lening bepalen.

Restschuld aftrekbaar?

Ja, de rente die u betaalt over uw hypotheekschuld is in geval van onderwaarde aftrekbaar. Dit geldt zowel voor een lening als een hypotheek. Per 1 januari 2015 is de restschuld aftrekbaar voor 15 jaar. Hiervoor was dit nog 10 jaar. Langer voordeel dus.

Onderwaarde financieren met NHG

Het laatste punt dat ik nog even wil aanstippen is de Nationale Hypotheek Garantie. Heeft u een restschuld omdat u uw woning móest verkopen door bijvoorbeeld een scheiding of ontslag? Dan is het misschien mogelijk om de schuld af te lossen met behulp van stichting Waarborgfonds Eigen Woning. In sommige gevallen wordt de schuld kwijtgescholden. Dit geldt alleen als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft.

Vrijblijvend offerte aanvragen