Let op! Geld lenen kost geld
Nederlandse huizen

Datum: 10 mei 2016
Door: Halmar Wolfswinkel

Iedereen die jaren geleden een dure hypotheek afsloot, kijkt nu vol jaloezie naar de lage rentetarieven. Maar gelukkig zijn er oplossingen zodat ook mensen met een hoge hypotheekrente kunnen profiteren van lage rente. U kunt namelijk uw hypotheek openbreken en oversluiten. Ter compensatie vragen banken vaak wel een boete. Die u gespreid - via rentemiddeling - of in één keer kunt betalen. Maar wat is slimmer?

Boeterente gespreid betalen

De oversluitboete gespreid betalen kan alleen via rentemiddeling. De boete die u betaalt voor het vervroegd openbreken van uw hypotheek, wordt dan verdeeld over de nieuwe rentevaste periode. Daar is niet mis mee. Maar helaas is dit bedrag vaak hoger dan wanneer u in één keer betaalt. 

Daar bovenop vervalt bij rentemiddeling soms het deel van uw hypotheek dat u boetevrij mag aflossen. Dat maakt de boete nóg hoger. Ook rekenen sommige banken forse renteopslagen. Zogezegd om de kosten en risico’s af te dekken. Maar ik vind het vooral ondoorzichtige kosten die zorgen voor een veel te dure dienst. 

Oversluitboete direct betalen

Uw hypotheek oversluiten en de boeterente gelijk betalen is altijd goedkoper dan boeterente gespreid betalen via rentemiddeling. U betaalt alleen de boete, zonder opslagen en profiteert direct van de nieuwe lage rente. Dit is bij rentemiddeling niet het geval. Middeling betekent dat uw hypotheekrente wordt gemiddeld met de actuele rente. Dat is altijd meer dan de minimum rente.

Boeterente financieren

Ik weet dat veel mensen de boeterente niet in één keer kunnen betalen. In dat geval kunt u ook kiezen voor een lening om de boeterente te financieren. Ik zie wekelijks klanten voorbij komen die om deze reden kiezen voor geld lenen.

Kosten boeterente financieren met lening

Ter illustratie een voorbeeld van vorige week: eén van mijn klanten heeft zijn hypotheeklasten verlaagt van € 1.800 naar € 800 per maand door zijn hypotheek over te sluiten. De boeterente financierde hij met een Persoonlijke Lening die hij in vijf jaar aflost en hem € 300 per maand kost. 

Ten opzichte van zijn oude hypotheek bespaart hij de komende vijf jaar € 700 euro per maand en daarna zelfs € 1.000. Een geweldige besparing die zo was geregeld. En wie weet kunt ook u op deze manier veel geld besparen en uw boeterente financieren. Dus vergelijk de mogelijkheden en kies in ieder geval niet blind voor rentemiddeling.

Update 30 juni 2016: Advies consumentenbond over rentemiddeling

Niet alleen wij zijn kritisch over rentemiddeling. Ook de consumentenbond adviseert om niet te kiezen voor deze dure dienst. Op 30 juni uiten zij dit advies in een nieuwsbericht. Omdat ABN Amro en Rabobank per 1 juli rentemiddeling aanbieden, voelt de consumentenbond zich genoodzaakt om consumenten hiervoor te waarschuwen.

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat rentemiddeling te duur is en banken op deze manier huisbezitters voor langere tijd opzadelen met hogere lasten. Bij de Rabobank vervalt bovendien het boetevrij aflossen bij verhuizen. ABN Amro rekent niet alleen een rentemiddelingopslag maar rekent ook boeterente. Die wordt uitgesmeerd over de nieuw gekozen looptijd. Niet doen dus, zegt de bond.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen