Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 29 oktober 2014
Door: Michel Vrenegoor

Budgetteren met een huishoudboekje

Onlangs las ik in de krant dat veel Nederlanders geen spaarpotje hebben voor nooduitgaven. Wij schreven daar ook een nieuwsbericht over. Ik vind dat best wel zorgwekkend.

Behoort u tot de 70% Nederlanders die te weinig geld achter de hand hebben? Dan help ik u graag op weg om meer financiële ruimte te creëren. Dat begint natuurlijk met overzicht.

Het huishoudboekje

Ik vind een huishoudboekje onmisbaar. Momenteel gebruikt nog maar één op de zeven gezinnen een huishoudboekje. Ik hoop dat ik via dit blog meer mensen kan motiveren. Het is namelijk de perfecte manier om uw inkomsten en uitgaven bij te houden.

Een huishoudboekje creëert niet alleen overzicht, maar geeft ook inzicht in uw kosten. Blijkt het dat u bovengemiddeld veel geld uitgeeft aan energie? Ga dan op zoek naar een andere leverancier of kies voor een energiebesparende investering in uw huis om de kosten te verlagen. Dankzij een huishoudboekje kunt u doelgericht besparen en houdt u misschien zelfs geld over voor een heerlijke vakantie of een welverdiend etentje.

Digitaal huishoudboekje

U kunt zelf in Excel een huishoudboekje maken. Maar er is ook gratis online software beschikbaar. Cashflow Online en AFAS personal zijn twee veelgebruikte programma’s voor uw financiële administratie. Daarnaast bieden veel banken een gratis tool om uw geldzaken te beheren. Het voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat de uitgaven automatisch op categorie worden ingedeeld.

Vaak krijgt u ook een begrotingsadvies. Voor een begrotingsadvies worden uw uitgaven vergeleken met die van andere, soortgelijke gebruikers. Vervolgens adviseert de tool op welke categorie u kunt besparen. Heel handig!

Je financiën op orde

Wilt u toch zelf aan de slag met een huishoudboekje? Noteer dan in ieder geval de volgende gegevens:

  • Het netto-inkomen van uw gezin. Neem ook extra inkomsten zoals een dertiende maand, vakantiegeld en spaarrente mee.
  • Uw vaste lasten. Let op: veel van deze bedragen betaalt u per kwartaal of halfjaar. Tel alle bedragen op en zet ze om in maandelijkse kosten.
  • Variabele lasten. Houd wekelijks uw overige uitgaven bij en deel ze in per categorie. Denk hierbij aan boodschappen, cadeaus, onderwijs, ontspanning en een hobby.
  • Bereken vervolgens per maand hoeveel geld u overhoudt. Zet dit bedrag op een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.

 Voorkom rood staan

Komt u maandelijks geld te kort? Kijk dan goed wat de grootste kostenposten zijn en waar u kunt besparen. Pak deze punten aan! Vergelijk bijvoorbeeld het aanbod van energieleveranciers, verzekeringen en annuleer onnodige abonnementen.

Zorg er in ieder geval voor dat u niet rood komt te staan. Door de hoge rente kost roodstand namelijk veel geld. In de tussentijd kunt u beter kiezen voor een Doorlopend Krediet. Met een Doorlopend Krediet heeft u altijd extra geld achter de hand terwijl u uw financiën weer op orde brengt.

Zelf maak ik gebruik van het digitale huishoudboekje van mijn bank. Dankzij deze tool weet ik altijd hoe ik ervoor sta en hoeveel ik kan uitgeven aan leuke extraatjes. Ik raad het iedereen aan! 

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen