Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 9 oktober 2014

Aantal huizen met restschuld gelijk gebleven

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Net als in 2013 stonden begin dit jaar 1,5 miljoen huizen ‘onder water’. Tot nu toe was de trend dat het aantal eigenhuisbezitters met een risico op restschuld bij verkoop steeds verder toenam. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lijkt deze trend tot stilstand gebracht.

Risico op restschuld

Eigenhuisbezitters met een huis dat ‘onder water’ staat hebben een hypotheek hoger dan de marktwaarde van de woning. Bij verkoop kunnen ze niet de volledige hypotheek aflossen en blijven ze achter met een restschuld.

Lenen voor woning

Volgens het CBS zijn de 1,5 miljoen huizen waarvoor een restschuld dreigt met name woningen die vóór de crisis in 2008 zijn gekocht. De eigenaren hebben de waarde van hun woning sindsdien flink zien dalen.

Restschuld hypotheek

Bij 65-plussers met een eigen woning is een restschuld op de hypotheek het minst aan de orde. Bijna de helft van de oudere eigenhuisbezitters heeft geen hypotheekschuld. Slechts 4% van hen heeft een huis dat ‘onder water’ staat. Bij starters ligt dat percentage fors hoger. Onder mensen jonger dan 45 jaar met een eigen huis heeft 70% een hypotheek hoger dan de waarde van de woning. In de leeftijdscategorie 25-30 jaar geldt dat zelfs voor 80%.

Vrijblijvend offerte aanvragen