Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 februari 2015

Meer mensen lenen bij vrienden en familie

Mensen sluiten steeds vaker een lening af bij vrienden en familie dan vroeger. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Onderling geld lenen populairder

Het aantal Nederlandse gezinnen met een lening bij vrienden of familie is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Was in 2009 nog 3,4 procent van de gezinnen aan het geld lenen bij bekenden, in 2014 lag dat percentage op 7,7 procent. De onderzoekers vermoeden dat het voor veel mensen lastiger is geworden een lening bij een bank af te sluiten. Geld lenen in de eigen omgeving kan dan een oplossing zijn.

Gemiddeld lagere lening

Opvallend is dat ondanks de toename van het aantal mensen met een lening bij bekenden, het gemiddelde bedrag per lening gedaald is. In 2009 bedroeg de gemiddelde lening 8400 euro. In 2014 was het geldlenen beperkt tot 4200 euro. Mogelijk zijn mensen voorzichtiger geworden met het afsluiten van grote leningen.

Leenovereenkomst bij geldlenen bekenden

Het NIBUD wijst erop dat mensen bij het onderling afsluiten van een lening goede afspraken moeten maken. Geld lenen van of aan vrienden en familie kan een goede oplossing zijn voor tijdelijke geldzorgen. Maar geld lenen van of aan bekenden brengt ook risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor de onderlinge relatie. Meer weten? Lees onze blog: Onderhands geld lenen en de belastingdienst.

Vrijblijvend offerte aanvragen