Let op! Geld lenen kost geld
Betalen in termijnen: duur shoppen door hoge rente

Datum: 8 februari 2016

Betalen in termijnen: duur shoppen door hoge rente

Nieuwe schoenen nodig? Op zoek naar een telefoon of camera? Grote kans dat u uw computer aanzet in plaats van uw jas aantrekt om naar buiten te gaan. Zelfs als u eigenlijk even geen geld heeft. Dankzij de mogelijkheid van het kopen op afbetaling kunt u het betalen van uw aankoop uitstellen. Maar let op! Vaak betaalt u hiervoor een extreem hoge rente.

Toename online shoppen

De term ‘postorderbedrijf’ klinkt inmiddels een beetje ouderwets. Maar het principe blijft hetzelfde: het op afstand kopen van goederen die vervolgens per post of koerier worden afgeleverd. Inmiddels maken steeds meer Nederlanders gebruik van de mogelijkheid van het online shoppen. Over heel 2014 hadden volgens het CBS 10,4 miljoen internetgebruikers wel eens iets online gekocht. Vooral het aantal mensen dat regelmatig online aankopen doet, neemt steeds verder toe.

Postorderkrediet = gespreid betalen

Met het verdwijnen van de term ‘postorderbedrijf’ is ook het postorderkrediet minder gangbaar. Tegenwoordig kunt u kiezen voor ‘gespreid betalen’ of ‘betalen in maandelijkse termijnen’. Het principe blijft hetzelfde. U hoeft niet direct het volledige bedrag voor uw nieuwe jas of laptop af te rekenen, maar betaalt iedere maand een beetje. Klinkt als dé oplossing als u even krap bij kas zit.

Rente betalen bij geld lenen

Maar dat valt tegen als u ontdekt dat uw aankoop daarmee flink duurder wordt. Dat ligt niet aan de verzend- of administratiekosten, maar is de rente die u betaalt voor het uitstellen van uw betaling. Kopen op afbetaling is namelijk een vorm van geld lenen, waarvoor rente gerekend wordt. Een extreem hoge rente! Bij online warenhuizen OTTO of wehkamp ligt deze rente namelijk op maar liefst 14%.

Wettelijke rentepercentage berekenen

Hoe komen deze online aanbieders tot die hoge rente? Want de rente voor geld lenen staat toch juist historisch laag? Bij kopen op afbetaling heeft u te maken met de wettelijke rente. Dit is de rente die een schuldeiser kan vragen over een schuld. Daaroverheen mag jaarlijks een kredietvergoeding gevraagd worden van 12%. De wettelijke rente staat sinds 1 januari 2015 op 2%, waarmee de maximale kredietvergoeding op 14% uitkomt. Precies het rentepercentage bij kopen of afbetaling bij OTTO of wehkamp.

Sparen of geld lenen

Zonde van uw geld om op deze manier uw aankopen te doen. Kies liever voor sparen, zodat u uw aankoop direct volledig kunt afrekenen. Kunt u de aankoop echt niet uitstellen? Kies dan voor bijvoorbeeld een Doorlopend Krediet. Met een Doorlopend Krediet krijgt u beschikking over geld dat u kunt opnemen op het moment dat u het nodig heeft. Tegen een veel lagere rente dan kopen op afbetaling. Een Doorlopend Krediet sluit u namelijk al af vanaf een rente 4,5%.

Geïnteresseerd? Vraag hier een offerte aan.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen