Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 23 mei 2024
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Leasecontract auto beperkend voor hoogte leenbedragen

Op zoek naar een nieuwe heilige koe, maar twijfelt u nog tussen kopen of leasen?

Als een betaalbare (tweedehands) auto niet binnen handbereik ligt, lijkt leasen vaak de beste oplossing. Geen eigen geld nodig en geen gedoe met onderhoud.

Maar juist (private) lease kan andere financiële investeringen spaak laten lopen, volgens de onafhankelijke adviesorganisatie van Bruggen Adviesgroep.

Door zo'n leasecontract voor een auto kan de financiering van een huis op de helling komen te staan.

Particulieren kunnen namelijk aanzienlijk minder geld lenen voor de aankoop van een eigen woning. Soms wel tienduizenden euro’s. Nét het verschil tussen wel of niet een goed bod kunnen doen.

Leasen vooral nadelig voor jongeren

Private lease groeit in populariteit. Het aantal leasecontracten ging in de afgelopen jaren een versnelling hoger, met ruim 30.000 contracten extra in 3 jaar tijd (245.000 leasecontracten, gemeten eind 2023). Van Bruggen Adviesgroep ziet vooral meer jongeren kiezen voor een leasecontract. Niet zo gek, want vaak is de spaarpot nog niet genoeg gevuld voor de aanschaf van een eigen auto.

Maar wat zijn de gevolgen van een leasecontract?

Door de maandlasten van het private leasecontract kunnen mensen vaak honderden euro’s per maand minder uitgeven aan een eventuele hypotheek.

De bank trekt daarom standaard 65% van het leasebedrag per maand af van uw maximale maandelijkse woonlasten. Wie bijvoorbeeld een leasebedrag met een totaalwaarde van 25.000 euro afsluit, ziet al snel het maximale hypotheekbedrag dalen met bijna 90.000 euro.

Juist voor starters betekent een leasecontract dus een extra financiële drempel voor het kopen van een eerste eigen huis.

Waarom heeft een leasecontract zo’n grote invloed op hoeveel mensen kunnen lenen?

Dat komt (mede) door de BKR-registratie. Elke lening/schuld boven 250 euro wordt geregistreerd bij het BKR.

Ook private lease wordt gezien als een schuld.

Het is namelijk een betalingsverplichting voor langere tijd en wordt daarom altijd geregistreerd bij het BKR.

Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan komt er standaard een BKR-check.

Elke bank/ hypotheekverstrekker is verplicht om - op basis van de geregistreerde betalingsverplichtingen - te beoordelen hoeveel geld particulieren kunnen lenen. De achterliggende gedachte is het voorkomen van overkreditering.

Zo kan een leasecontract dus vaak een negatieve invloed hebben op de hoogte van het maximale leenbedrag.

Leasen ook beperkend voor overige leningen

Om diezelfde reden kan een leasecontract ook een lening in de wielen rijden.

Net als bij een hypotheek wordt bij het aanvragen van een consumptief krediet (persoonlijke lening of Flex en Zeker lening) een BKR-check gedaan.

Zo krijgt de leningverstrekker een goed beeld van het betalingsgedrag en hoeveel andere leningen iemand heeft staan. Deze BKR-toetsing wordt meegenomen in de beoordeling van uw maximale leenbedrag.

Heeft u een leasecontract? Dan kan het dus zijn dat u veel minder geld kunt lenen dan u zou willen of nodig heeft.

Zonde, want juist een goede lening met fiscaal voordeel, zoals een persoonlijke lening voor uw huis, komt daarmee in het gedrang.

Gerelateerde artikelen:

Auto leasen of beter kopen?

Wat wordt wel en niet geregistreerd bij het BKR?

Hoeveel kan ik lenen?

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen