Laden

Vertrouwd door velen

9,4

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 mei 2017
Auteur: Michel Vrenegoor

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

Een nieuw huis kunnen kopen ondanks een restschuld op uw oude woning; u heeft uw huis moeten verkopen onder het bedrag van uw afgesloten hypotheek. Dankzij de renteaftrek op de restschuldfinanciering heeft u toch voldoende ruimte om een nieuwe hypotheek voor uw nieuwe huis te kunnen afsluiten. Dat wordt met ingang van 1 januari 2018 anders.

Renteaftrek restschuldfinanciering stopt

De maatregel van de renteaftrek voor restschuldfinanciering, die in het leven was geroepen tijdens de economische crisis, was van toepassing voor huizen die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 worden verkocht. De renteaftrek loopt tot en met 31 december 2017 en vervalt daarna.

Het nieuw te vormen kabinet zou de tijdelijke maatregel een permanent karakter geven per 1 januari 2018 maar dat is koffiedik kijken. Daar is slechts de hoop op gevestigd omdat problemen worden voorzien voor huiseigenaren en voor de huizenmarkt. Verhuizen met een restschuld wordt duurder en het maximale hypotheekbedrag daalt. Verder zal de doorstroom op de huizenmarkt zal stagneren. Geen rooskleurige vooruitzichten.

Restschuld financieren

De financiering van de restschuld kan worden voldaan via:

  • De nieuw af te sluiten hypotheek. Dat is alleen een mogelijkheid als u genoeg financiële draagkracht heeft voor het nieuwe hypotheekbedrag verhoogd met het bedrag aan restschuld
  • Het afsluiten van een consumptief krediet: u heeft de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente voor een lening is wat hoger dan de hypotheekrente maar dankzij de kortere looptijd van de lening en het wegvallen van afsluit-, notaris- en advieskosten, die wel bij het afsluiten van een hypotheek betaald moeten worden, is een lening toch goedkoper.

Na het wegvallen van de renteaftrek voor restschuldfinanciering zullen de kosten voor eigen huisbezitters stijgen. Ook zal na het wegvallen van de aftrek een minder hoog bedrag geleend kunnen worden. De restschuldfinanciering wordt als gewoon consumptief krediet gezien. De komende maanden blijft alles zoals het is. De politiek heeft het laatste woord.

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel Vrenegoor (29-10-1975) werkt sinds 2010 als manager frontoffice/kredietspecialist bij De Nederlandse Kredietmaatschappij. Hij is tevens partner. Zijn specialisatie ligt op het totaalgebied van persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en combinatie kredieten voor consumenten. Hij is pragmatisch, heeft inlevingsvermogen en werkt nauwkeurig en consequent. Zijn streven binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij is om de (geld)wens van de klant om te zetten naar een lening tegen de beste condities. De klant moet een tevreden klant zijn met een voordelige lening.

U kunt contact met Michel opnemen via mvrenegoor@dnkm.nl

 

Offerte aanvragen Kennisbank
Kennisbank

{{kennisbank.mainContent.title}}


Heeft u een specifieke vraag? Stel hem hier:

Begrippen op deze pagina

  1. Looptijd

    Met de looptijd van een lening wordt bedoeld de termijn waarop de lening volledig afgelost wordt. Dit wordt of in maanden of in jaren uitgedrukt. Bij een persoonlijke lening wordt een vast aantal termijnen afgesproken. Als er geen extra aflossingen gedaan worden en alle betalingen op tijd verricht worden is de looptijd in dat geval dus altijd gelijk aan het van tevoren afgesproken aantal termijnen.

    Bij een doorlopend krediet wordt gesproken over een theoretische looptijd. Omdat de rente variabel is, er tijdens de looptijd extra opnames gedaan kunnen worden en boetevrij extra afgelost kan worden verandert de looptijd ook direct. Verandert er tijdens de looptijd echter niets, dan is de theoretische looptijd echter gelijk aan de werkelijke looptijd.