Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 mei 2017
Auteur: Michel Vrenegoor

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

Een nieuw huis kunnen kopen ondanks een restschuld op uw oude woning; u heeft uw huis moeten verkopen onder het bedrag van uw afgesloten hypotheek. Dankzij de renteaftrek op de restschuldfinanciering heeft u toch voldoende ruimte om een nieuwe hypotheek voor uw nieuwe huis te kunnen afsluiten. Dat wordt met ingang van 1 januari 2018 anders.

Renteaftrek restschuldfinanciering stopt

De maatregel van de renteaftrek voor restschuldfinanciering, die in het leven was geroepen tijdens de economische crisis, was van toepassing voor huizen die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 worden verkocht. De renteaftrek loopt tot en met 31 december 2017 en vervalt daarna.

Het nieuw te vormen kabinet zou de tijdelijke maatregel een permanent karakter geven per 1 januari 2018 maar dat is koffiedik kijken. Daar is slechts de hoop op gevestigd omdat problemen worden voorzien voor huiseigenaren en voor de huizenmarkt. Verhuizen met een restschuld wordt duurder en het maximale hypotheekbedrag daalt. Verder zal de doorstroom op de huizenmarkt zal stagneren. Geen rooskleurige vooruitzichten.

Restschuld financieren

De financiering van de restschuld kan worden voldaan via:

  • De nieuw af te sluiten hypotheek. Dat is alleen een mogelijkheid als u genoeg financiële draagkracht heeft voor het nieuwe hypotheekbedrag verhoogd met het bedrag aan restschuld
  • Het afsluiten van een consumptief krediet: u heeft de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente voor een lening is wat hoger dan de hypotheekrente maar dankzij de kortere looptijd van de lening en het wegvallen van afsluit-, notaris- en advieskosten, die wel bij het afsluiten van een hypotheek betaald moeten worden, is een lening toch goedkoper.

Na het wegvallen van de renteaftrek voor restschuldfinanciering zullen de kosten voor eigen huisbezitters stijgen. Ook zal na het wegvallen van de aftrek een minder hoog bedrag geleend kunnen worden. De restschuldfinanciering wordt als gewoon consumptief krediet gezien. De komende maanden blijft alles zoals het is. De politiek heeft het laatste woord.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen